De 10 best gelezen artikelen op Red Pers van 2020

Beeld: Illustratie: Lotte Schuengel

26 december 2020, 13:20

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

De 10 best gelezen artikelen op Red Pers van 2020

Beeld: Illustratie: Lotte Schuengel

26 december 2020, 13:20

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

2020 was voor velen een verwarrend, desoriënterend en ontwrichtend jaar. Journalistiek bleek daarin belangrijker dan ooit, zo ook de rol van Red Pers, gegeven het feit dat 150.000 unieke lezers hun weg wisten te vinden naar onze website. Zij waardeerden deze 10 artikelen uit het afgelopen jaar het meest.

Ook de https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png van Red Pers kijkt terug op een gek jaar. Vanaf maart hebben we slechts twee vergaderingen (in de zomer) fysiek kunnen houden, de rest moest allemaal geïmproviseerd via Zoom. We hebben een hoop redacteuren mogen verwelkomen, van wie sommigen nog nooit ook maar één collega in het echt hebben ontmoet. We bewonderen hun inzet en doorzettingsvermogen.

In het rampjaar 2020 bleek dat de journalistiek nog altijd broodnodig is in de samenleving, en al helemaal het cultiveren van jong, fris talent, dat actuele onderwerpen niet schuwt. Wij leren onze journalisten bij Red Pers om hun oren en ogen open te houden, en de onderste steen boven te krijgen.

Dat heeft ook zijn vruchten afgeworpen. Zo hebben we ook in het afgelopen jaar 150.000 unieke lezers op onze website mogen verwelkomen. Dat is het grootste aantal sinds Red Pers begon in 2016, en zo’n 25.000 meer dan in 2019.

De behoefte aan journalistiek over de actualiteit zien we ook terug in de top 10 best gelezen stukken van dit jaar. Gelukkig gaat het niet allemaal over de coronapandemie, maar ook over het museum van Anna Nooshin en hoe het is om butler te zijn. Geniet nog één keer van onze beste artikelen – veel leesplezier!

Volgens Piet Ruig zijn zowel Arjen Lubach als Wopke Hoekstra een lul

Gestrand op een eiland zonder hulp, voor deze drie Nederlanders is het werkelijkheid

Toen de coronacrisis net uitbrak, konden drie Nederlanders maar moeilijk de Filipijnen af komen. Men wist nog niet wat corona precies behelste, evenmin wist de ambassade hen te helpen. De drie zaten zelfs dagenlang met vreemden in een hotelkamer opgesloten. Hoofdredacteur Tahrim Ramdjan sprak hen.

Waarom Wopke Hoekstra wél een lul is, en Arjen Lubach ook

Al vlug nadat de coronacrisis uitbrak was er veel te doen om de Europese nooodsteun: Wopke Hoekstra, minister van Financiën, toonde zich een hardliner tegenover de Zuid-Europese landen. Volgens redacteur Europese Unie Piet Ruig ging ook Arjen Lubach daar, ten onrechte, te ver in mee.

Rechten een ‘pretstudie’?

Weet je niet wat je wilt studeren? Nou, dan kan je altijd nog rechten doen, toch? Daar is niet iedereen in het vak blij mee. Hoogleraar Andreas Kinneging pleit bijvoorbeeld voor strengere selectie, zegt hij tegen hoofdredacteur Tahrim Ramdjan. “Veel mensen die nu worden opgeleid zouden beter loodgieter kunnen worden.”

Hoe ver kan de overheid gaan in het beperken van onze grondrechten? | Beeld: Roos Vervelde

Hoe fysieke colleges mij hebben gered: daarom kom ik in opstand

Door de coronapandemie hebben universiteiten en hogescholen snel moeten omschakelen naar online onderwijs. Maar wat als dat straks de standaard wordt? Dat is een schrikbeeld voor columnist Bouke van Balen, die juist uit zijn schulp kroop – en angstaanvallen trotseerde – doordat hij naar de collegezaal ging.

Omdat ik niet zwanger wil worden, moest de dokter met een mes in mijn arm wroeten

Columnist Sezen Moeliker liet haar implanon – een anticonceptiestaafje – verwijderen. In gesprek met haar huisarts bleek niet eens de optie op te komen dat ook de man wel eens aan anticonceptie zou kunnen doen, en dat vindt ze gek.

Hoe ver kan de overheid gaan in het beperken van vrijheid?

Zelden heeft de overheid ons zo flagrant beperkt in onze bewegingsvrijheid als tijdens de coronapandemie. Radicale tegenstanders van het beleid wijzen wel eens naar dictaturen in de dop als Hongarije. Is dat terecht? Hoofdredacteur Tahrim Ramdjan zocht het uit.

Adjunct-hoofdredacteur Vera Kurpershoek in het museum van Anna Nooshin

Eenzame jongeren in tijden van corona: “Sociaal contact is een basale behoefte van de mens”

In de media wordt veel gepubliceerd over ouderen die eenzaam zijn door de coronacrisis. Toch zijn het niet alleen ouderen die hieronder lijden. Redacteur maatschappij Anna Livia de Kort ging in gesprek met jongeren die het lastig hebben in de anderhalvemetersamenleving. “Het gaat vooral om het gemis aan verbinding.”

Ik ging met een kater naar Anna Nooshins museum, en raad het iedereen af

Na een gezellige avond aan de wijn met haar vriendinnen, werd adjunct-hoofdredacteur Vera Kurpershoek meegesleurd naar het museum The Upside Down van Anna Nooshin. Dat bleek geen goed idee, en niet alleen vanwege haar kater.

Butler Harm in zijn eigen woning | Foto’s: Aliya Tanwir

De invloed van corona op reformatorische jongeren

In de coronapandemie kun je veel hebben aan zingeving en religie. Maar wat nu als de kerk ook sluit, en de diensten digitaal zijn? Of wat als juist énkel kerkgangers nog in grote groepen mogen samenkomen, ten opzichte van de rest van de samenleving? Redacteur taboes Rosa Hordijk sprak met drie reformatorische jongeren. “Besef goed dat wij reformatorische jongeren echt niet anders zijn dan ‘jullie’.”

Koken, boenen en bedienen: butler Harm (30) doet het allemaal

Op zijn 22ste onderbrak Harm van den Hoek zijn studie sociologie en werd hij butler. Eindredacteur Koen de Groot ging bij hem langs om te vragen wat dat nu inhoudt. ‘Ik draag zorg voor het onderhoud van de meer dan 2500 vierkante meters massief natuursteen, doe de boodschappen, voorzie hem en zijn gezin van chauffeursdiensten, kook elke dag en ben bovendien verantwoordelijk voor de wijnkelder waarin enkele duizenden flessen staan.


lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.