Over Red Pers

Red Pers is een toegankelijk en inclusief opleidingsplatform voor jonge, aspirerende journalisten. Bij ons kunnen zij zich ontwikkelen, workshops volgen, producties publiceren en zich klaarstomen voor een journalistieke carrière. Door samen te werken met redacties en onderwijsinstellingen, verbinden we een brede groep studenten met de journalistieke wereld. Dit levert meer diversiteit en vakinhoudelijke kennis op bij mediabedrijven. Zo vormen wij een springplank voor de journalisten van de toekomst.
Podium voor journalistieke ontwikkeling

Red Pers is een journalistiek opleidingsplatform voor jongeren. Wij bieden jonge, aspirerende journalisten met verschillende achtergronden een plek om ervaring op te doen. Zo leren ze alles over het bedrijven van journalistiek: van deadlines tot vergaderingen, en van onderzoek tot interview. Onze schrijvers worden intensief begeleid door een getrainde eindredactie, bestaande uit jongeren die al ervaring hebben in de journalistiek (zoals bij Het Algemeen DagbladDe Groene Amsterdammer en NRC). Zo worden onze redactieleden opgeleid tot de journalisten van de toekomst en bouwen ze bij Red Pers een indrukwekkend portfolio op.

 

Springplank naar de grote media

Om een goede brug te vormen tussen een brede groep jongeren en de meest toonaangevende titels van Nederland werkt Red Pers nauw samen met verschillende onderwijsinstellingen en mediabedrijven. Zo voeren we regelmatig gesprekken met de stagecoördinatoren en andere redacteuren van onder andere De Groene AmsterdammerNRCHet Parool en De Volkskrant. Hiermee wisselen we jonge talenten uit, houden we een overzicht van de beschikbare stage- en werkplekken en overleggen we wat de journalistiek het hardst nodig heeft.

 
Verfrissend en vastberaden

Ook wil Red Pers de journalistiek zelf ontwikkelen. Omdat wij niet afhankelijk zijn van de aanstroom van journalistieke opleidingen, bestaat onze redactie uit een inclusieve en transparante poule jongeren met verschillende achtergronden en expertises. Op deze manier kunnen wij verhalen maken die verder kijken dan je timeline lang is. Zo bieden wij inhoud, diepgang en unieke antwoorden op de vraag: ‘Hoe denken jongeren hierover?’. Daarnaast vinden we het belangrijk dat onze lezers onze redacteuren kennen. Kijk eens op onze redactiepagina, abonneer je op de nieuwsbrief of stuur een mail (voornaamredacteur@backup.redpers.nl). We werken continu aan de verbreding, vernieuwing en verbetering van onze journalistiek, en jij kan getuige zijn van onze journalistiek ontwikkeling. Blijf ons dus volgen op Facebook, Twitter, Instagram en natuurlijk deze website. 

 

Redden van de pers

Red (gewoon op z’n Nederlands uitgesproken) is de bekende journalistieke afkorting van redactie, die in teksten gebruikt wordt ter verheldering [red.]. Het is ook een knipoog naar onze Amsterdamse roots, maar met politiek of communisme heeft het niets te maken. Het belangrijkste is dat de naam verwijst naar een groter doel: het redden van de pers. Studenten die een journalistieke carrière ambiëren, maar geen journalistieke opleiding volgen en zich specialiseren in een ander vakgebied, komen moeilijk aan de bak bij mediabedrijven. Stagiairs en nieuwe werknemers komen doorgaans van de journalistieke (bachelor)opleidingen. Zo komt de diversiteit en vakinhoudelijke reflectie binnen de journalistiek in het gedrang. Door een diverse groep jongeren klaar te stomen voor de journalistiek, hopen wij bij te dragen aan de oplossing voor dit probleem. Velen van de tot op heden ongeveer honderd (voormalige) redacteuren van Red Pers, zijn terecht gekomen bij een toonaangevend mediabedrijf.

nivigeer

Service

Meer Red Pers

© 2023 Stichting Red Pers – Alle rechten voorbehouden

Privacystatement

|

Cookiebeleid

|

Copyright

|

Nieuwsbrief

Om de week houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief. Schrijf je nu in!

Zoeken