Hoe fysieke colleges mij hebben gered: daarom kom ik in opstand

Beeld: Bouke van Balen. Foto: Olivier Overberg

13 juni 2020, 11:15

Auteur: Bouke van Balen

Hoe fysieke colleges mij hebben gered: daarom kom ik in opstand

Beeld: Bouke van Balen. Foto: Olivier Overberg

13 juni 2020, 11:15

Auteur: Bouke van Balen

Zoals vrijwel elke student, volgt columnist Bouke van Balen nu online onderwijs. Maar wat als dat straks de standaard wordt? “Fysiek, nee, normaal onderwijs heeft mij gemaakt tot wie ik vandaag ben.

“Begin de revolutie van onderaf!”

“De jongeren van nu maken straks de dienst uit van dit land.”

Ik hoef jullie niet te vertellen wie dit een paar weken terug verkondigde. Eindelijk mogen we los! De afgelopen maanden toonden we ons ongehoord gehoorzaam. Nu mogen we een revolutie beginnen. Het enige wat we moeten doen:

“Praat erover in de klas en laat het ons weten.”

Beste Mark, welke klas?

Het lijkt erop dat het grootste gedeelte van het hoger onderwijs volgend jaar online zal worden gegeven. De Sociaal-Economische Raad (SER) adviseerde de overheid hier afgelopen week over. Zij heeft het over blended learning, gamification en microlearning.

‘Ik moest op mijn studie mijn comfortzone uit, en dat heeft me alles wat ik nu heb gebracht’

Als een advies bestaat uit Engelse nietszeggende, quasi-hipsterige termen, wordt er meestal geprobeerd iets te verbloemen. Hier een vrije vertaling: alles wat online kan, zal online gaan. Sommige docenten zeggen al erop te rekenen dat negentig procent van het onderwijs volgend jaar online zal zijn.

Een goede bureaustoel

SER-voorzitter Mariëtte Hamer beredeneerde het zo: studenten maken veel gebruik van het OV, dus als we die eruit kieperen kunnen we met zijn allen meer afstand houden. Het enige wat die studenten dan wel nodig hebben, zijn goede werkomstandigheden, zoals een goede bureaustoel.

Een bureaustoel? Dát is het grote probleem van online onderwijs? Hoeveel oogkleppen kan je ophebben? De SER, en daarmee de regering, maakt een angstaanjagende aanname: fysiek onderwijs kunnen we best missen. Het deprimerende gevolg is dat wij volgend jaar allemaal thuis zitten.

Beste medestudenten, dit hoeven we ons niet te laten flikken. Fysiek onderwijs is cruciaal voor onze ontwikkeling. En dat mogen we opeisen. Wij moeten straks het land dragen. Hoe doen we dat zonder fysiek onderwijs?

Uit je comfortzone

Toen ik in 2016 begon met studeren, kwam ik uit een jaar van zelfisolatie en angstaanvallen. Ik kan je één ding vertellen: ik ging toen liever niet naar buiten, laat staan naar school. Het liefst vermeed ik andere mensen. Maar toen ik begon met studeren moest ik wel. En daar ben ik zo dankbaar voor.

Ik moest mijn comfortzone uit, en dat bracht me alles wat ik nu heb. Op mijn studie maakte ik vrienden van wie ik anders nooit had durven dromen dat ik ze zou ontmoeten. Ik leerde van gesprekken met medestudenten en raakte geïnspireerd door docenten.

Als je mij dat jaar de mogelijkheid had gegeven om thuis te blijven, had ik dat zonder twijfel gedaan. Dan had ik alle colleges gevolgd met mijn camera uit en mijn microfoon gedempt. En dan had ik helemaal niets geleerd.

‘Studeren gaat over samenkomen, standpunten uitwisselen, informele praatjes tussen colleges door, elkaar in de ogen kijken, jezelf en anderen uitdagen, onafhankelijk en volwassen worden’

Ongemakkelijke kopjes koffie

Fysiek, nee, normaal onderwijs heeft me gemaakt tot wie ik vandaag ben: een veel weerbaarder en ontwikkelder persoon. Iemand die straks graag meehelpt om het land te dragen. Maar die eerst in opstand wil komen. Zodat iedereen straks mee kan dragen.

Want ook zonder angstaanvallen en mentale breakdowns is fysiek onderwijs cruciaal. Studeren gaat over samenkomen, standpunten uitwisselen, informele praatjes tussen colleges door, elkaar in de ogen kijken, jezelf en anderen uitdagen, onafhankelijk en volwassen worden. Online is dat allemaal verleden tijd.

Hoeveel blended learning, gamification en microlearning je er ook tegenaan gooit, online onderwijs is onderwijs waar je niet veel wijzer van wordt. Studenten zullen langer thuis blijven wonen, elkaar niet leren kennen, de ander niet in de ogen kijken, geen ongemakkelijke kopjes koffie meer drinken tussen de colleges door en niet meer weten hoe het is om voor een groep te staan. Het wordt onderwijs dat volledig binnen de comfortzone valt. En daar leer je vrij weinig van, op elk vlak.

Beste medestudenten, fysiek onderwijs is cruciaal voor onze ontwikkeling. Dus laat je scherm voor wat het is, ga de straat op en laat je horen. Kom in opstand en vecht voor ons onderwijs. Zodat we straks dit land kunnen dragen.lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.