Vijf vragen en antwoorden over consubeteren

Beeld: Foto: Brenda Godinez. Gezond eten.

15 februari 2019, 10:00

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Vijf vragen en antwoorden over consubeteren

Beeld: Foto: Brenda Godinez. Gezond eten.

15 februari 2019, 10:00

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

In het kader van de goede voornemens begon Red Pers het jaar 2019 met een serie over consubeteren. Want het hoeft natuurlijk niet altijd meer of minder, het kan vooral vaak beter. En wat dan beter is, kwam in vijf artikelen aan bod…

1. Hoe kun je als student duurzaam en betaalbaar eten?

Een life hack van redacteur Frederique Teillers: door middel van apps als Too Good To Go is het makkelijker om minder voedsel te verspillen. Bij de app koop je voor een derde van de prijs een doos van lokale ondernemers, met voedsel dat anders eigenlijk in de prullenbak zou belanden – voedsel dat nog steeds goed en lekker is. Ook zijn er evenementen in Amsterdam die voor minder voedselverspilling zorgen, zoals het Wasteless Wednesday Dinner, waarbij je voor een kleine donatie van een lekker vegetarisch diner kan genieten dat van ‘overgebleven’ voedsel is gemaakt. Blogger Marin Leus adviseert om met kleine dingen te beginnen, zoals minder vlees eten en vaker naar de markt gaan: “Als de markt was afgelopen, keken mijn vrienden en ik of er dozen voedsel achtergelaten waren. Soms worden hele dozen fruit weggegooid omdat er een paar vlekjes op zitten. Ik maakte daar dan samen met vrienden een uitje van.”

2. De overheid als verlicht despoot: een uitweg uit het voedselprobleem?

Foto: Lukas Budimaier

Wil de mensheid zichzelf tegen 2050 van gezond en duurzaam voedsel kunnen voorzien, dan zullen we minder vlees en zuivel moeten consumeren. Een bekend gegeven, maar veel Nederlanders zijn niet van plan concessies te doen. Volgens gedragspsycholoog Frenk Van Harreveld kan dit verklaard worden door de grote psychologische afstand tussen Nederlanders en sustainibility-vraagstukken als de opwarming van de aarde. Maar als we van de burger zelf geen actie hoeven te verwachten, wie dan wel? Het verleden leert ons dat overheidsingrijpen – al gaat het om kleine aanpassingen – een groot effect kan hebben op beladen vraagstukken: zie het verbod op gratis plastic tasjes en de verhoging van de minimum alcoholleeftijd. Het recent opgestelde klimaatakkoord lijkt een eerste stap in de goede richting, maar is nog tweinig concreet. De conclusie van redacteur Job van Asbeck: een overheid die het heft in eigen handen neemt en zich niet meer laat leiden door belangen van niet-duurzame partijen, lijkt een must.

3. Studenten aan de superfoods: supergoed, of vooral mega hip?

Shinouk Ettema. Foto door Haya Yousef

De superfoodhype begon zo’n vijf jaar geleden met quinoa en avocado’s. Inmiddels staan de kasten van superfoodstudenten vol met allerlei bessen, poeders, zaden en noten. Economieredacteur Max van Geuns sprak drie studenten en vroeg de experts: hoe goed zijn die superfoods nou voor jezelf en de rest van de wereld? Om te beginnen zijn de betreffende producten vooral ‘superfoods’ door de marketing erachter en het beeld dat is ontstaan in de samenleving. Of dat beeld klopt, is lastig te zeggen: dat hangt er maar vanaf over welke superfood je het hebt, hoeveel je ervan consumeert en in welke zin je ‘goed’ bedoelt. De meeste superfoods bevatten voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en antioxidanten, die gezondheidbevorderende eigenschappen hebben. Toch kunnen ze in de meest extreme gevallen omslaan in een ernstig eetstoornis: orthorexia. Ook pakken een aantal superfoods, zoals (wederom) quinoa en avocado, nadelig uit voor de lokale boeren. Gelukkig blijven er altijd ‘echte superfoods’ over die relatief goed zijn voor jezelf én de wereld. Daarvoor heeft de Consumentenbond een helder overzicht gemaakt van de belangrijkste superfoods hun merits en hardnekkigste mythes.

4. Visliefhebbers opgelet! Hoe duurzaam is jouw visje?

Gevoelsmatig valt vis nog altijd in de categorie ‘lekker en gezond’. Over smaak valt niet te twisten, maar soms heeft consumentengedrag onvoorziene gevolgen. Hoe zit dat met het eten van vis of bijvangst? Bijna zonder uitzondering hebben de vissoorten in de Nederlandse en Europese wateren het moeilijk om zichzelf voort te planten en aan te sterken voordat ze opnieuw worden opgevist. Met grote sleepnetten en lokvlotten haalt de Europese visser onverantwoord veel uit het water, zodat de ecologie in disbalans raakt en de biodiversiteit bedreigd raakt. Door het gebruik van sleepnetten halen kotters ook vis uit het water waar men niet naar op zoek was. Dat betekent dat er ook te jonge vissen, bedreigde vissoorten en roofdieren op elkaar dood worden gedrukt in meterslange netten. Volgens Europese wetgeving moet deze vangst gemeld worden. Volgens sommigen is de oplossing om deze bijvangst rendabel te maken door het te verkopen. In dit artikel van redacteur duurzaamheid Jos Hummelen komt naar voren dat de verkoop van bijvangst feitelijk een vorm van greenwashing is, omdat de oorzaak van het probleem – de manier van vissen – niet wordt aangepakt.

5. Hoe maak je jouw kledingkast kleiner, duurzamer en eerlijker?

Foto door Presstigieux

We kopen ontzettend veel kleding – tegenwoordig al 60 procent meer dan aan het begin van de eeuw. Maar de fast fashion industrie heeft enorme negatieve effecten op mens en milieu. Wat kun je daar als consument aan doen? Minder nieuwe kleding kopen is een belangrijk begin. Dat betekent gelukkig niet dat je er saai uit hoeft te zien. Door kleding te ruilen, te repareren, te lenen, of tweedehands te kopen, ontwikkel je een stijl die veel eigener kan zijn dan wat je op de billboards ziet. Om de taak leuker en haalbaarder te maken, helpt het om concrete doelen te stellen. Hier zijn drie uitdagingen van filosofieredacteur Adriaan de Jonge. Pick one.

1)    Koop dertig dagen lang geen nieuwe kleding.
2)    Geef elke keer dat je iets nieuws koopt, een ander kledingstuk weg.
3)    Grote schoonmaak: breng kledingstukken die je niet echt nodig hebt naar een vintage shop.

Naast deze vijf vragen en antwoorden leverde onze consubeteren-serie ook een illustrerende fotoserie op van beeldredacteur Haya Yousef. Zij legde studenten vast die niet meegaan in de Thuisbezorgd-gekte en liever de zaterdagavond doorbrengen achter het fornuis dan in de toko.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.