Hoe je als student duurzaam én betaalbaar kan eten

29 januari 2019, 11:29

In 2030 wil de overheid de voedselverspilling in Nederland gehalveerd hebben. Dit betekent dat we bewuster moeten gaan eten, en dat dus ook moeten volhouden. Maar als student, of iemand met een beperkt budget, is het niet zo makkelijk om duurzamer te leven – duurzaam eten is vaak prijziger en het blijkt dat voor de meeste mensen het kopen ervan nog geen gewoonte is geworden. Toch is het zeker mogelijk.

Bron: Universiteit Wageningen

Door het nieuwe jaar en de goede voornemens die daarbij komen kijken, lijkt de druk nog hoger om beter te consumeren. Het helpt niet dat sinds 1 januari de belasting is verhoogd op alledaagse dingen. Een taartje in je favoriete café is ineens duurder en ook de prijs van je dagelijkse boodschappen is verhoogd. Eten is over het algemeen duurder geworden, maar tegelijkertijd is het wel de bedoeling, vanuit de overheid, dat je minder gaat verspillen. Als student probeer je sowieso niets te verspillen; dat is immers zonde. Maar er zijn een aantal initiatieven en applicaties die het makkelijker maken om beter te consumeren, ofwel te ‘consubeteren.’

Onder die initiatieven valt de app Too Good To Go: een bedrijf dat het mogelijk maakt om voor een kleine prijs overgebleven voedsel van restaurants of supermarkten in de buurt over te nemen. De ondernemers geven op de app aan dat ze eten over hebben dat ‘gered’ kan worden, en doen dit in een magic box – een doos met lekkernijen die je kan kopen via de app. Deze haal je later op waarna je zelf er mee kan koken. Zo heb jij een lekkere maaltijd en komt het eten niet in de vuilnisbak terecht.

Marieke Graat, hoofd van de afdeling marketing bij Too Good To Go, vertelt dat het bedrijf erg aan het groeien is: “Vorig jaar zijn we gestart met vijfentwintig partners in Amsterdam. Inmiddels zijn dat er duizend, op steeds meer locaties in Nederland. We krijgen ook steeds meer klanten die van de app gebruik maken, maar dat heeft ook te maken met de groei van het aanbod op de app. De ondernemer is blij dat hij of zij mensen blij kan maken met eten dat anders weggegooid zou worden, en de consument is blij dat ze voor een kleine prijs wat lekkers in huis kunnen halen.” Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Als de markt was afgelopen, keken mijn vrienden en ik of er dozen voedsel achter gelaten waren. Soms worden hele dozen fruit weggegooid omdat er een paar vlekjes op zitten. Ik maakte daar dan samen met vrienden een uitje van

Graat zegt dat de magic box consumenten ook aanspoort om creatief te zijn. “Laatst kregen we een reactie van een gebruiker die bij EKO Plaza een doos had opgehaald waar toevallig heel veel zuivel in zat. Daar heeft ze toen een panna cotta (een Italiaans dessert, red.) mee gemaakt. Naast dat we mensen willen inspireren om minder voedsel weg te gooien, is dat een leuke bijkomstigheid.”

Toine Timmermans (54), expert op het gebied van voedselverspilling en werkzaam aan de Universiteit Wageningen, is enthousiast over Too Good To Go: “Recentelijk hebben we Too Good To Go ook in Wageningen gelanceerd. We hebben ook een samenwerking aangekondigd met hen, dat zal gaan om consumentenonderzoek. Dat onderzoek richt zich op de verbetering van het initiatief, en hoe dat toegepast kan worden op andere organisaties. Het is leuk dat mensen magic boxes kopen, maar hoe gaan ze er mee om en hoe kan het nog beter?”

Een ander initiatief dat zich in zet voor de strijd tegen voedselverspilling is Taste Before You Waste. Jamila Meischke schreef eerder op Red Pers al over deze organisatie, die elke woensdag een duurzaam diner organiseert in Amsterdam: het Wasteless Wednesday Dinner. Hier worden de gerechten gemaakt van eten dat is overgebleven bij markten en omliggende winkels. In plaats van dat het eten wordt weggegooid, wordt er iets smakelijks van gemaakt. In ruil daarvoor vragen ze een donatie. Als er iets overblijft na het etentje, mag je dat gewoon meenemen.

Maak er een uitje van

Blogger Marin Leus probeert al jaren een ‘donkergroen’ leven te leiden en minder voedsel te verspillen: “Na het kijken van een aantal documentaires realiseerde ik me dat alles wat ik doe sowieso een impact heeft.” Leus besloot daarom dat ze duurzamer wilde consumeren. “Ik begon met kleine dingen: het maken van mijn eigen wasmiddel, meer tweedehands kleding kopen en minder vlees eten. Ik ging ook uitdagingen aan, zoals een bepaalde tijd geen afval produceren.”

Nu geeft Leus workshops in wildplukken, daarin legt ze uit welke kruiden en soorten voedsel je in de buurt kan eten. Vroeger ging ze vaak naar de markt: “Als de markt was afgelopen, keken mijn vrienden en ik of er dozen voedsel achter gelaten waren. Soms worden hele dozen fruit weggegooid omdat er een paar vlekjes op zitten. Ik maakte daar dan samen met vrienden een uitje van.”

Lekker makkelijk

Consumenten worden niet ‘gestraft’ voor consumptiegedrag dat niet duurzaam is, wat het lastig maakt om mensen aan te zetten tot een verandering in hun eetpatroon. Dit erkent ook Timmermans: “Duurzaam voedsel hoeft zeker niet duur te zijn, maar de kosten van niet duurzaam leven zijn niet doorberekend in de prijs van al het reguliere voedsel. En dat maakt het lastig om grote groepen consumenten te verleiden om hun aankoopgedrag te verbeteren, qua duurzaamheid.”

Too Good To Go pakt een klein deel van de voedselverspilling-keten aan; de illusie dat ze met de huidige app het hele probleem aanpakken, hebben ze niet. “We willen mensen niet bestraffen, onze kracht ligt juist in de positieve boodschap dat iedereen wint met Too Good To Go. Het is zowel voor de ondernemer als voor de klant heel makkelijk.”

Het is ook een kwestie van durven en doen, maar apps zoals Too Good To Go maken duurzaam consumeren wel makkelijker. Daar zit het vaak in, dat het makkelijk moet zijn

‘Groene’ blogger Marin Leus merkt dat veel mensen pas bewuster gaan eten als het dichtbij komt. “Als je van vogels kijken houdt, en je merkt dat er opeens veel minder vogels te zien zijn dan word je daarmee geconfronteerd. Pas dan ga je nadenken over wat dat afval doet met de natuur, bijvoorbeeld. Het is ook een kwestie van durven en doen, maar apps zoals Too Good To Go maken duurzaam consumeren wel makkelijker. Daar zit het vaak in, dat het makkelijk moet zijn.”

Duurzaam eten lijkt best makkelijk, als je het zo op een rijtje ziet. De mogelijkheden om duurzaam en betaalbaar te eten, zijn er dus zeker. Maar om in 2030 minder te gaan verspillen is het wel noodzakelijk dat we er ook iets mee gaan doen – of je nou een ‘magische doos’ bestelt of een kleine hoeveelheid bessen gaat plukken.


Dit is het tweede artikel in onze serie over consubeteren. Lees ook de introductie over goede voornemens en het artikel over studenten die liever koken dan bestellen.

Steun Red Pers

Je las dit artikel gratis, maar dat betekent niet dat het Red Pers niets heeft gekost. Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.

Lees ook:

Zoeken

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.