Wat doet Amsterdam tegen voedselverspilling?

18 januari 2018, 13:45

Auteur: Jamila Meischke

Wat doet Amsterdam tegen voedselverspilling?

18 januari 2018, 13:45

Auteur: Jamila Meischke

In Amsterdam wordt dagelijks veel nog bruikbaar voedsel weggegooid. Gelukkig zijn er organisaties die zich ervoor inzetten om dit voedsel toch nog op een goede plek terecht te laten komen. In dit artikel brengen wij twee van deze organisaties in kaart.

Veel horecazaken en winkels gooien aan het einde van de dag al hun overgebleven voedsel weg. In een kleine winkel is dit gemiddeld twintig kilo per dag. Dit is zonde, want in voedsel wordt veel energie gestoken, denk aan het productieproces, de mankracht en het transport. Toch wordt het weggegooid, omdat het voor veel zaken efficiënter is om het voedsel weg te gooien dan om er nog iets mee te doen. Gelukkig zijn er ook winkels in Amsterdam die afspraken maken met organisaties die zich sterk maken voor het tegengaan van voedselverspilling. Amsterdam doet het wat dat betreft helemaal niet slecht. Wij brengen twee organisaties in kaart: Taste Before You Waste en Breadcycle.

Taste Before You Waste

Taste Before You Waste is in 2012 opgericht door Luana Caretto en bleek al snel een succes. Luana en goede vriendin Sophia Bensch begonnen hun strijd tegen voedselverspilling met het ophalen van eten bij Turkse en Marokkaanse supermarkten in de Javastraat. Een aantal jaar later zijn daar ook bakkerijen, toko’s en taartwinkels bijgekomen. Het voedseloverschot werd in het begin naar de groep ongedocumenteerde vluchtelingen ‘Wij zijn hier’ gebracht. Nu zijn er ook andere projecten. Op de Tuesday Markets kan je gratis afgekeurd groente en fruit ophalen en op woensdag organiseren zij de Wasteless Wednesday Dinners op hun locatie bij de Plantage Doklaan. Bij deze etentjes wordt enkel gekookt met voedsel dat anders zou zijn weggegooid. In ruil voor de maaltijd vraagt de organisatie een donatie.

Sophie Minihold

Taste Before You Waste kreeg in 2016 de ANBI-status en groeide van een informele groep uit tot een goedlopende stichting. De stichting draait voornamelijk op basis van vrijwilligers. Sophie Minihold is een van die vrijwilligers. Ze leidt de Tuesday Markets en doet workshops met kinderen. Ze vindt het belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd te leren bewust met voedsel om te gaan. De organisatie streeft ernaar dit bewustzijn bij iedereen te vergroten. Van kinderen tot ouderen, iedereen zou bewust moeten zijn van het eten dat ze dagelijks weggooien.

Sophia Bensch

Taste Before You Waste timmert dus al hard aan de weg. Maar wat zijn de ambities voor de toekomst? Als kleine organisatie gaan ze waarschijnlijk niet met de grote supermarkten samenwerken. “Onze rol is om mensen bewust te maken van het probleem en de kennis door te geven. Er is nu een kleine groep mensen die op onze markt zijn boodschappen doet, bij ons uiteten gaat en daardoor minder verspilt. Het zou mooi zijn als de supermarkten daarna volgen, maar ik denk dat dat nog een tijdje gaat duren. Ik houd hoop,” aldus Sophia Bensch.

Breadcycle

Breadcycle is een non-profitorganisatie die ’s avonds bij bakkerijen het brood ophaalt dat over is. Net als bij Taste Before You Waste wordt dit brood naar ‘Wij zijn hier’ gebracht. Daarnaast wordt een deel van het voedsel aan de Regenbooggroep gedoneerd. Dit is een organisatie die zich inzet tegen (sociale) armoede in Amsterdam. Breadcycle kiest bewust voor deze organisaties, omdat zij van mening zijn dat verspild voedsel eerst naar behoeftigen moet gaan en daarna pas naar mensen die wel genoeg geld hebben. De organisatie heeft een duidelijke ideologie: grote verspillingsaantallen aanpakken. Omdat er veel brood wordt weggegooid omdat bakkerijen tot sluitingstijd elk soort brood in de winkel willen hebben liggen, was de keus voor brood dus snel gemaakt. Brood is bovendien voedsel dat je meteen kan eten, zonder dat het bereid hoeft te worden. Het kan dus direct naar de mensen die het nodig hebben. Bovendien levert het veel energie op en is het relatief houdbaar.

Jaap Söntjens

Jaap Söntjens werkt nu twee jaar bij Breadcycle en noemt zichzelf de operational manager. Zijn doel? Voedselverspilling in het algemeen tegengaan. Bedrijven moeten volgens hem verplicht worden om minder voedsel te verspillen. Het systeem moet op grote schaal worden veranderd. “We zijn niet iets goeds aan het doen, maar we werken aan een probleem dat eigenlijk niet zou moeten bestaan. We zijn geen weldadigheidsorganisatie,” aldus Jaap.

Naast Taste Before You Waste en Breadcycle zijn er meer organisaties in Amsterdam die zich inzetten tegen voedselverspilling:

 • BuurtBuik
  BuurtBuik vecht tegen voedselverspilling door overgebleven voedsel op te halen bij horeca, supermarkten en groenteboeren en het te delen met buurtbewoners.
 • Guerilla Kitchen
  Guerilla Kitchen kookt met overgebleven voedsel en organiseert Free Supermarkets.
 • Instock
  Instock haalt niet-verkochte producten op bij Albert Heijn-supermarkten en andere producenten en maakt hier vervolgens maaltijden van in hun eigen restaurants.
 • De Kaskantine
  De Kaskantine organiseert etentjes met voedsel uit eigen kas en overgebleven groente en fruit van de markt.
 • Slow Food Youth Network
  Slow Food Youth Network organiseert eat-ins, proeverijen, evenementen zoals World Disco Soup Day, de talkshow Als Warme Broodjes, campagnes zoals voedselonderwijs en projecten zoals de SFYN Academie.
lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.