Romy ten Velde (kandidaat-Statenlid JA21): “De provincies moeten de asielwet een beetje in goede banen leiden. Dat gaan we niet doen.”

Beeld: Beeld: Edo Storm

4 maart 2023, 10:00

Auteur: Ruben Stift

Romy ten Velde (kandidaat-Statenlid JA21): “De provincies moeten de asielwet een beetje in goede banen leiden. Dat gaan we niet doen.”

Beeld: Beeld: Edo Storm

4 maart 2023, 10:00

Auteur: Ruben Stift

Terwijl sommige twintigers hun studie nauwelijks hebben afgerond, kiest een groep jonge politici in spe er juist bewust voor om zich verkiesbaar te stellen voor de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen. Waarom eigenlijk? Red Pers vraagt het aan de politici zelf.

Vol goede moed trok Romy ten Velde (22) drie jaar geleden vanuit haar geboorteplaats Enschede naar Amsterdam. ‘Ik wist eigenlijk niet zo goed wat me trok aan de hoofdstad, maar ik dacht: laat ik het gewoon proberen.’ Dat viel tegen. Doordeweeks moest ze heen en weer pendelen naar Zwolle voor haar opleiding journalistiek en in de weekenden werkte ze om haar kamertje te bekostigen. “Hierdoor had ik geen tijd meer voor familie. Daarnaast miste ik de rust en nuchterheid van de provincie. Amsterdam is natuurlijk een stuk internationaler ingesteld dan Enschede. Toen ik daar bij de HEMA werkte wist ik vaak niet of ik nou Engels of Nederlands tegen klanten moest praten.”

Inmiddels is ze weer terug in Enschede en heeft ze haar opleiding journalistiek ingewisseld voor bestuurskunde. Tijdens haar stage bij NRC merkte ze dat ze toch liever ‘aan de andere kant van het notitieblokje’ staat. Ze besloot politiek actief te worden voor JA21, de partij die ‘realistischer is dan PVV en FvD’ en ’trouwer aan haar idealen’ dan de VVD, aldus Ten Velde. Ze staat als 22-jarige op plek 4 voor de Provinciale Statenverkiezingen in Overijssel.

Waarom koos je toch voor de politiek?
“Ik wilde altijd al betrokken zijn bij de samenleving. Als kind wilde ik eerst basisschooljuf worden, later ook advocaat en kinderarts. Toen ik klaar was met de havo schreef ik me in voor de lerarenopleiding geschiedenis, maar kwam er snel achter dat ik niet voor de klas wilde staan. Uiteindelijk kwam ik bij de politiek uit. Dat is toch een actievere manier om betrokken te zijn dan journalistiek.”

Zie je jouw jonge leeftijd als een kracht?
“Ik vind het niet zo relevant. Het gaat om de waarden en idealen die je meebrengt. Ik zal ongetwijfeld wat meer oplettend zijn op punten die jongeren aangaan. Ik zie ook dat er een tekort is aan studentenkamers. Maar ik voel niet per se de behoefte om me daarop te profileren.”

“Ik wil niet bekendstaan als ‘de jonge politicus’”

Veel jonge politici zeggen: “Stem op mij, want ik breng een ander perspectief mee.” Maar daar geloof je niet in?
“Nee, net zoals ik niet de behoefte heb om te zeggen: stem op mij, want ik ben een vrouw. Politici moeten geselecteerd worden op basis van wat ze kunnen en hoe je je wil inzetten voor de partij. Mijn leeftijd en geslacht hebben daar weinig mee te maken. Ik zou het een belediging vinden als ik naar voren word geduwd door de partij, puur omdat ik jong en een vrouw ben. Ik wil niet bekendstaan als ‘de jonge politicus’.”

Het viel me wel op toen ik door jullie website scrolde. 80% van de kandidaten is een oude, witte man.
“Dat maakt mij niet uit zo veel uit. Vrouwen zijn over het algemeen minder politiek actief dan mannen. Bij ons is dat ongetwijfeld iets meer, maar dat betekent niet dat ik een streepje voor heb.”

Hoe komt het dat vrouwen minder actief zijn, denk je?
“Dat weet ik niet. Er werken ook minder vrouwen in de bouw en minder mannen in de kinderopvang. Misschien zijn dat dan toch bepaalde werkvelden die een bepaald geslacht aantrekken.”

Dus ook de politiek?
“Misschien. Politiek is iets meer een mannenwereld, maar dat betekent niet dat je er als vrouw niet tussen komt. Het staat iedereen vrij om zich aan te melden voor een partij of te solliciteren voor een functie. Als vrouwen dat niet doen moet je ze ook niet dwingen.”

Er zijn natuurlijk wel bepaalde maatschappelijke tendensen die vrouwen kunnen ontmoedigen om de politiek in te gaan.
“Daar heb ik zelf in ieder geval niets van gemerkt. Ik heb nog nooit meegemaakt dat ik ergens anders ben behandeld omdat ik een vrouw ben.”

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat vrouwen véél meer online haat over zich heen krijgen. Kan dat geen rol spelen?
“Dat vind ik een lastige. Ja, ik snap het ergens wel, maar ik weet niet of het een doorslaggevende factor is voor vrouwen om niet de politiek in te gaan. Ik krijg soms ook haatberichten, maar die leg ik dan naast me neer.”

Wie is jouw politieke voorbeeld?
“Nicki Pouw-Verweij van onze Tweede Kamerfractie. Niet omdat ze een vrouw is overigens (lacht). Ze weet als arts enorm veel over de zorg en is goed in debatteren. Scherp op de inhoud, maar zacht op de persoon.”

Waarom zijn de Provinciale Statenverkiezingen belangrijk?
“De provincie wordt steeds belangrijker. De provincie speelt een grote rol als het gaat om openbaar vervoer en het bouwen van woningen. Ik kom zelf uit Enschede en die stad is nog goed bereikbaar. Maar veel mensen in de kleine dorpen zien hoe buslijnen verdwijnen omdat ze niet vol genoeg zitten. Die ene student of bejaarde heeft die bus wel gewoon nodig.”

“Daarnaast worden er ook belangrijke beslissingen gemaakt op het gebied van stikstof. Dan heb je ook nog de asieldwangwet die over de schutting wordt gegooid, waar de provincie een rol in speelt.”

Wat voor rol spelen de provincies in de asielwet? Ze moeten die wet, mocht die er komen, toch gewoon uitvoeren?
“De provincies moeten dat een beetje in goede banen leiden. Wij als JA21 zeggen: dat gaan we niet doen.”

“Je kan, binnen de wettelijke kaders, zo min mogelijk met de asielwet proberen te doen”

Hoe moet ik dat voor me zien?
“Niet actief meewerken aan het beleid. Je kan, binnen de wettelijke kaders, zo min mogelijk met de wet proberen te doen. Misschien kun je dat uitstellen en rekken tot de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Asiel is natuurlijk niet primair iets voor de provincie. De Eerste Kamer, waar indirect ook voor gestemd wordt, speelt daar een grotere rol in.”

Je noemde net ook stikstof. Waarom is dat zo’n belangrijk onderwerp?
“Het land zit op slot door de stikstofregels. De normen zijn hier veel strakker dan bijvoorbeeld in Duitsland. Voor een Nederlandse boer aan de grens is het natuurlijk best krom dat je buurman zijn gangetje kan gaan, terwijl je zelf misschien wel gedwongen uitgekocht wordt.”

Op dit gebied speelt de provincie toch ook vooral een uitvoerende rol, en niet zozeer politiek-sturend?
“Je ziet nu wel dat er bij de provincie Overijssel – en dat kan verkiezingsretoriek zijn hoor – wordt gezegd: we werken niet mee aan de plannen uit Den Haag. Dan is het dus de vraag of dat na de verkiezingen zo blijft, maar als het aan ons ligt wel.”

Moet de provincie zich minder aantrekken van Den Haag?
“We hebben natuurlijk een politiek stelsel waarin de provincie onder Den Haag staat. Dat is gewoon zo. Daarom is het belangrijk dat het zowel landelijk, als in de provincie echt anders gaat.”

Wie is Romy ten Velde?

Romy ten Velde is 22 jaar en is geboren en getogen in Enschede, waar ze na een tijdelijk verblijf in Almelo, Amsterdam en Den Haag afgelopen jaar terugkeerde. Ze deed eerder de lerarenopleiding geschiedenis en de hbo-bachelor journalistiek, waarvoor ze onder andere stage liep bij NRC. Daar merkte ze dat ze toch liever ‘aan de andere kant van het notitieblokje’ staat. Ze maakte de overstap naar de politiek en werd kandidaat-statenlid in Overijssel.

Eindhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png door Maria Bouwman

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.