In Mexico worden dagelijks meerdere vrouwen ontvoerd en vermoord. Nabestaanden zijn vaak op zichzelf aangewezen in de zoektocht naar vergelding. Van de president tot de officier van justitie, echt serieus wordt het probleem niet genomen. Overheidsfalen?
Eind april in 2022 laaien er in Mexico-Stad opnieuw verschillende protesten op, protesten die onderdeel uit zullen maken van een reeks protesten die nog steeds gaande is. In de buurt van het nationale paleis verzamelen zich honderden vrouwen. De aanleiding? De vondst van het lichaam van Debahni Escobar. Niet veel eerder verdween de 18-jarige vrouw nadat ze op een feestje was geweest in een buitenwijk in Monterrey, een stad in het noorden van Mexico. In de vroege ochtend werd zij door een chauffeur achtergelaten langs een snelweg.
De president van Mexico […] verklaarde dat meldingen die worden gedaan van huiselijk geweld door vrouwen nep zijn
Een zoektocht naar de jonge vrouw werd niet direct geopend. Dankzij haar familie kreeg deze verdwijning uiteindelijk veel aandacht op sociale media, en als gevolg van de opgevoerde publieke druk ondernamen de autoriteiten kort hierna toch pogingen om haar op te sporen. Wekenlang zochten de vrienden en familie van Debahni stad en land af om haar te vinden, en uiteindelijk wijst een nare geur in een motel op de locatie van het lichaam van het slachtoffer. De verdwijning van en moord op Escobar hebben veel woede teweeggebracht.
Invloed social media
Zoals het verhaal van Debahni, zijn er duizenden. Al jaren nemen de verdwijningen van vrouwen, en soms zelfs meisjes, in Mexico toe. Wat veel van de vermissingen met elkaar gemeen hebben, is dat de zoektocht naar het slachtoffer bijna volledig op de schouders rust van familie en vrienden. Vaak gaan de nabestaanden zelf op zoek, maar ook proberen ze via sociale media een stem te geven aan het slachtoffer. Dit zorgt dan landelijk voor ophef, en een veelvoorkomend gevolg zijn protesten. Volgens Berenice (24), een studente geneeskunde die woont in de deelstaat Mexico, zijn de protesten een gevolg van de opkomst van sociale media. Waar slachtoffers eerst weinig aandacht kregen, is er nu een medium waarmee snel veel mensen bereikt kunnen worden.
Hoewel er groeiende aandacht is voor de gevallen van verdwenen vrouwen op sociale media en in de vorm van protesten, wordt het probleem door lokale autoriteiten en de overheid zelf nog altijd grotendeels in de doofpot gestopt. Ook de president van Mexico, Andrés Manuel López Obrador, leek de ernst van de situatie voor vrouwen tot voor kort niet in te zien. Eerder verklaarde hij dat meldingen die worden gedaan van huiselijk geweld door vrouwen nep zijn, en daarnaast schrapte hij het budget dat er was voor vrouwenopvangcentra. Als reactie op eerdere protesten tegen femicide, vermeldde hij dat hij niet van plan was zijn strategie met betrekking tot veiligheid te veranderen, om op die manier de stijging van het aantal vrouwenmoorden in het land tegen te gaan. Volgens hem zijn geweldsdelicten een gevolg van het verlies van traditionele waarden.
Volgens de officier van justitie […] zijn de toenemende cijfers van vermissingen van vrouwen vooral te wijten aan de rebelsheid van jonge vrouwen
Overheid grijpt niet in
Niet alleen de landelijke overheid, maar ook de lokale autoriteiten laten het afweten. Volgens de officier van justitie in Nuevo Léon, een deelstaat in het noordoosten van Mexico, zijn de toenemende cijfers van vermissingen van vrouwen vooral te wijten aan de rebelsheid van jonge vrouwen en zijn hun verdwijningen een gevolg van hun eigen keuzes. Door de media worden de verdwijningen en moorden van vrouwen afgeschilderd als individuele gevallen, en wordt de stijging van deze aantallen niet aan het licht gebracht. Mogelijk is dit een gevolg van de persvrijheid die in Mexico meer en meer onder druk is komen te staan.
Ondertussen blijft de situatie onverbeterd. Hoewel het moeilijk is om de precieze cijfers te achterhalen, schatten mensenrechtenorganisaties het aantal vermoorde vrouwen door heel Mexico op hoger dan 10 per dag. De protesten gaan overigens in alle hevigheid door. Voor Berenice en haar zusje heeft de situatie in hun thuisland altijd al onveilig gevoeld, maar volgens hen hebben social media meer aandacht voor het probleem gecreëerd. De president erkent inmiddels dat er een probleem is en geeft aan het eens te zijn met het statement dat er meer gedaan moet worden om de veiligheid van vrouwen te verbeteren en te waarborgen, maar er zijn tot op heden geen concrete stappen ondernomen. Nog altijd is het de bevolking die gerechtigheid voor de slachtoffers opeist en blijft het overheidsoptreden bijna volledig uit.
Eindhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png door Willem van Dommelen