Gunt Ajax Onana een laatste dans?

Beeld: Beeld: Emmanuel Dunand/AFP via Getty Images

1 november 2021, 13:00

Auteur: Joep van Meyel

Gunt Ajax Onana een laatste dans?

Beeld: Beeld: Emmanuel Dunand/AFP via Getty Images

1 november 2021, 13:00

Auteur: Joep van Meyel

Wie staat er vanaf 4 november onder de lat bij Ajax? De schorsing van André Onana loopt dan af, en volgens velen is hij de beste keeper die Ajax in huis heeft. Opstellen dus, zou je zeggen. Maar zo simpel is het niet.

Even terug naar het moment waarop Onana in februari door de UEFA voor twaalf maanden werd geschorst omdat hij het middel furosemide nam. Schuldig of niet, Ajax bood zijn doelman direct een helpende hand. Het zou de schorsing aanvechten. En met succes: het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS) bracht de schorsing in hoger beroep terug tot negen maanden.

Daarnaast ging Ajax met Onana om de tafel voor een nieuw contract. De keeper kreeg een verbeterde aanbieding, maar de salarisverhoging was mager. Onana wilde bij de grootverdieners van de selectie horen, wat gezien zijn prestaties van de afgelopen jaren geen onterechte eis was. Dat was Ajax te gortig: de Kameroener was immers nog voor een jaar geschorst. Er kwam geen nieuw contract, maar de conclusie was helder: Onana zou in de zomer vertrekken.

De langverwachte transfer

Een aantal maanden verstreken. Onana hield zijn conditie op peil in Spanje en Ajax werd moeiteloos kampioen van de Eredivisie. Ondertussen gebeurde er weinig tussen de twee kampen, totdat in juni de transferperiode aanbrak. Iedereen was er inmiddels vanuit gegaan dat Onana aan zijn gewenste buitenlandse avontuur zou beginnen. Olympique Lyon toonde concrete interesse, voor de keeper een weerzien met een oude bekende. Peter Bosz, de trainer die de keeper in 2016 liet debuteren bij Ajax, staat immers aan het roer bij de Franse topclub. 

Onana en Lyon kwamen tot een persoonlijke overeenstemming, maar de clubs werden het niet eens over de transfersom. Ajax wilde tien miljoen, Lyon wilde niet verder gaan dan vijf. Pijnlijk detail: vóór zijn schorsing lag de marktwaarde van Onana nog tussen de dertig en veertig miljoen. Enerzijds dus begrijpelijk dat technisch directeur Marc Overmars niet akkoord ging met het bod van de Fransen, anderzijds kon je het Lyon niet kwalijk nemen dat ze niet zo ver wilden gaan. De keeper had een eenjarig contract én hij mocht de eerste maanden van het nieuwe seizoen nog niet opgesteld worden. 

Het laatste seizoen van Onana

De verwachte transfer kwam er niet en het nieuwe seizoen ging van start. Ondertussen was de keepersdiscussie in Amsterdam al beslecht. Maarten Stekelenburg zou eerste keeper zijn met de routinier Remko Pasveer en het talent Jay Gorter achter zich in de pikorde. Maar het liep anders. Stekelenburg raakte in september geblesseerd en een maand later werd duidelijk dat hij geopereerd moest worden: een streep door zijn seizoen. Pasveer werd naar voren geschoven als vervanger.

De blessure van Stekelenburg en de wisselende optredens van Pasveer brengen een nieuwe discussie op gang. Moet Onana weer spelen zodra zijn schorsing op 4 november afloopt? Misschien geen slecht idee. Want ondanks alles wat er rondom de doelman is gebeurd, lijken de kenners het erover eens: hij is de beste doelman in de selectie van Ajax. Vergeet niet dat Onana een belangrijke schakel was in het Europese succes van de Amsterdammers een paar jaar eerder. 

De roep om de Kameroener werd versterkt doordat Pasveer vooral voor de Champions League volgens velen niet goed genoeg was. Als Onana je verder brengt in dit toernooi, schrijf je als club miljoenen bij. Is de keuze dan snel gemaakt? Of heeft de keeper het definitief verbruid, en leg je door hem alsnog op te stellen te veel macht bij de spelers? De meningen zijn sterk verdeeld, binnen Ajax, onder kenners en bij de fans.

Trainer Erik ten Hag gaf meermaals aan dat ‘de beste zal spelen’. Hij lijkt zich in ieder geval weinig aan te trekken van contractperikelen. Hij stelde Bryan Brobbey, toen die zijn contract niet wilde verlengen, ook op. Al moet wel gezegd worden dat er toen geen schorsing aan vooraf ging. Toch zal Ten Hag stiekem opgelucht zijn geweest toen Pasveer tijdens de memorabele 4-0 overwinning op Borussia Dortmund de wedstrijd van zijn leven keepte. Door dit optreden heeft de trainer van Ajax voorlopig genoeg munitie om het opstellen van de routinier te verdedigen.

Presteren gaat boven alles

Mocht Ten Hag er toch voor kiezen om Onana op te stellen, krijgt de Kameroener ongetwijfeld te maken met de Amsterdamse fans. Voetbalfans hebben loyaliteit hoog in het vaandel, spelers die de boel belazeren krijgen de volle laag. Neem Gianluigi Donnarumma, die met Italië voor de halve finale van de Nations League tegen Spanje terugkeerde in het San Siro, de thuisbasis van AC Milaan, waar hij groot werd. De jonge keeper – afgelopen zomer transfervrij naar Paris Saint Germain vertrokken – werd bij ieder balcontact uitgefloten. En niet zonder gevolgen: Donnarumma liet de bal meermaals door zijn handen glippen.

Maar één ding is belangrijker dan loyaliteit, namelijk wat je op het veld laat zien. Zolang je presteert, ben je geliefd en vergeten fans al snel de randzaken. Zo lag Steven Berghuis na zijn gevoelige overstap van Feyenoord naar Ajax ook onder een vergrootglas. De kritische blik verdween echter als sneeuw voor de zon na een aantal sterke optredens en inmiddels hebben de Amsterdamse fans Berghuis in de armen gesloten.

Op 4 november begint een nieuwe aflevering van de soap Onana. Gaat hij spelen? Maakt hij een transfer in januari? Of eindigt de periode bij Ajax voor de eens zo geprezen keeper in een roemloze aftocht in de zomer? Welke waarden het zwaarst wegen, wordt (uiteindelijk) door Erik ten Hag bepaald.

Met medewerking van Jan Tourkov


lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.