Frisse Gedachtes: een initiatief tegen eenzaamheid

Beeld: Illustratie: Lotte Schuengel

13 november 2020, 13:00

Auteur: Paola Leijssen

Frisse Gedachtes: een initiatief tegen eenzaamheid

Beeld: Illustratie: Lotte Schuengel

13 november 2020, 13:00

Auteur: Paola Leijssen

Studenten die al met mentale problemen kampten ondervinden nu vaak verergerde problemen als resultaat van de huidige coronatijden. Redacteur ziekte en zorg Paola Leijssen sprak de initiatiefnemers van een studentenstichting die hun lotgenoten graag ondersteunen met deze problemen.

De initiatiefnemers

Voetbalvrienden Sem van der Linden (22),  Sam Suidman (22) en Thomas Klein Goldewijk (22) besloten na hun bachelor om een stichting te starten: Frisse Gedachtes. Dit is een online platform waar studenten die kampen met eenzaamheid, stress of druk anoniem kunnen chatten met een buddy. Een mooi initiatief, want zo worden de eenzame studenten meer gehoord. Tevens kunnen psychologiestudenten al wat proeven van hun toekomstige vakmanschap.

Wat is Frisse Gedachtes?

Sem: “Frisse Gedachtes is een anoniem platform voor studenten die last hebben van eenzaamheid, stress of druk. Zij kunnen zich aanmelden en maken vervolgens een anoniem account aan. Vervolgens kunnen ze kiezen met welke buddy ze willen chatten. Deze keuze kan gefilterd worden, bijvoorbeeld op taal. Bij elke buddy staat informatie over hem of haar. Als je je buddy hebt gekozen kan je het gesprek beginnen. Op een gegeven moment kan er ook gebeld of afgesproken worden als diegene dat fijn vindt.”

Is er een persoonlijke reden geweest dat jullie dit platform zijn begonnen?

Sam: “Het is begonnen met dat we met zijn drieën om de tafel zaten en iets wilden beginnen. Thomas, medeoprichter van Frisse Gedachtes, heeft een jaar psychologie gestudeerd en zag dat er veel psychologiestudenten zijn die al wat in hun vak willen doen. Aan de andere kant zagen we ook dat er een groep studenten is die ergens mee zit en graag met iemand wil praten. Zo hebben we eigenlijk het sommetje gemaakt en zijn we hierop uitgekomen. We hebben het voorgesteld aan de Radboud Universiteit en de gemeente en zij helpen ons nu.”

Uit onderzoek blijkt dat eenzaamheid onder studenten een steeds groter probleem wordt. Nu met corona wordt dat probleem steeds groter. Wie zijn precies de mensen die hulp zoeken, en is het gerelateerd aan corona?

Sam: “Van de gesprekken die er nu zijn worden samenvattingen gemaakt door de buddy’s. We gebruiken die alleen om met de buddy’s in gesprek te gaan als we merken dat ze het moeilijk hebben of denken dat de student misschien professionele hulp nodig heeft. In die samenvatting wordt geen gevoelige informatie in verwerkt. De buddy zal bijvoorbeeld niet zeggen over wie het gaat. Dus op die manier blijft de persoon wel anoniem, maar krijgen wij wel mee wat er zo ongeveer gaande is. Tot nu toe zijn het echt verschillende dingen: sommigen zitten niet zo lekker in hun vel, bij anderen kunnen zich ook echt heftigere dingen afspelen. Zij worden dan doorverwezen naar een professionele psycholoog.”  

Het is dus niet zo zeer uit corona gekomen dat jullie dit zijn begonnen?

Sem: “Het idee was er al, maar corona heeft de eenzaamheid onder jongeren wel verergerd. Dus we hebben er wel vaart achter gezet, omdat we zagen dat het nu nodig is.”

Voor sommige mensen is het heel spannend om naar de huisarts of psycholoog te gaan. Frisse Gedachtes biedt hen die tussenstop.

Buddy aan het woord

Één van de buddy’s is Eva de Jongh. Zij heeft net haar bachelor psychologie afgerond en heeft nu een tussenjaar. “Ik heb nu veel tijd en ik vind dit een goede invulling daarvan. Ik vind het idee van het platform heel goed. Voor de mensen die hulp willen is het heel fijn om hen een luisterend oor te bieden; het helpt ze om hun verhaal kwijt te kunnen. Ik kan ze geen advies geven, maar wel steun bieden. Voor sommigen is het namelijk heel spannend om naar de huisarts of psycholoog te gaan. Frisse Gedachtes biedt hen die tussenstop.”

Is het niet lastig om geen advies te geven?

“Veel mensen vragen om advies. Ik geef dan aan dat ik alleen maar kan luisteren. Maar ze geruststellen en veel vragen stellen helpt al enorm. Vaak weten ze zelf niet goed waar het gevoel vandaan komt en door ze de vraag te stellen hoe het komt dat ze zich zo voelen, beantwoorden ze die vaak zelf al. Wanneer ik denk dat iemand meer hulp nodig heeft schakel ik een derde persoon in, en als het nodig is verwijzen we iemand door naar een professional. Ik hoop in ieder geval dat Frisse Gedachtes bekender gaat worden onder de studenten,” vertelt Eva.

De drie jongens achter Frisse Gedachtes. Foto: Rein Wieringa

Wat moet je doen om een buddy te worden?

Sem: “Je moet een psychologiestudent of een ervaringsdeskundige zijn. Na je aanmelding op de website kom je solliciteren bij ons, waar we een casus voor je hebben voorbereid zodat we kunnen zien hoe je daarop reageert. Als je bent aangenomen moet je een 113-training volgen, voor zelfmoordpreventie. Dit doen we omdat we willen dat jij, als buddy, de signalen goed kan herkennen. Als laatst moet je nog een onlinetraining volgen en daarna kom je op de website te staan.”

Sam: “We hebben twee master psychologiestudenten, Tim en Mats, in dienst. Zij werken allebei bij de Kindertelefoon en helpen ons veel. Zij hebben een informatiedocument opgesteld. Dit is de leidraad voor de buddy’s: hoe zij het gesprek moeten aangaan en wat ze wel en niet moeten doen.”

“Het is wel een grote verantwoordelijkheid. Je wilt niet dat jan en alleman op de website komt te staan, want dan krijg je situaties die je niet wilt. Door de trainingen die we bieden proberen we de buddy’s echt handvaten te geven qua wat ze kunnen doen, maar aangezien ze niet gecertificeerd zijn, mogen ze geen advies geven en daar houden we onszelf ook echt scherp op,” aldus Sam.

Sam: “Op dit moment heeft Frisse Gedachtes zo’n 40 buddy’s op de website, en zo’n 100 mensen hebben zich aangemeld die willen praten. 20 van hen zijn echt actief. Iedereen die voor het platform werkt doet dit vrijwillig en verdient er niet aan, maar alsnog stromen de aanmeldingen om te helpen binnen. De wil om te helpen is in overvloed.”

Sem: “Ook leuk om nog te vertellen: we zijn nu bezig met Frisse Gedachtes Friends. We willen de eenzame mensen met elkaar koppelen. Het idee is om voor elke stad een soort van platform op te zetten: Frisse Gedachtes Friends, zodat mensen elkaar kunnen leren kennen en elkaar kunnen zien.”

Zien jullie Frisse Gedachtes uitgroeien tot iets groots?

Sam: “Het probleem van eenzaamheid onder jongeren is nu veel in de media. Dit is wel het goede moment om veel mensen te bereiken. We zijn nu ook met andere universiteiten aan het praten of we het bij hen kunnen invoeren. Ook hebben we binnenkort een landelijke avond waar we kennissen hebben gevraagd of ze ons kunnen helpen. Dat we per stad een Frisse Gedachtes-bestuur kunnen starten en vanuit daaruit ook echt landelijk kunnen gaan opereren.”

Sem: “De droom is dat Frisse Gedachtes een begrip wordt onder studenten. Dit zodat ze weten dat ze altijd bij ons terecht kunnen als ze eenzaam zijn of in de stress zitten. Er zijn namelijk genoeg buddy’s willen helpen!”

Heb jij zelf last van mentale problemen? Schroom dan niet om contact op te nemen met één van de buddy’s van Frisse Gedachtes. Zelf buddy worden? Schrijf je dan in via de website van Frisse Gedachtes.

Met medewerking van Emma Verbree.


lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.