Podcast: Minder werken voor hetzelfde loon, het kan echt

Beeld: Olivier Pintelon.

10 februari 2020, 13:58

Auteur: Adriaan de Jonge

Podcast: Minder werken voor hetzelfde loon, het kan echt

Beeld: Olivier Pintelon.

10 februari 2020, 13:58

Auteur: Adriaan de Jonge

Wat betekent werk anno 2020? En waar gaat het heen? Dat onderzoeken Bouke van Balen en Adriaan de Jonge in onze podcastserie. In deze aflevering: hoe we collectief een 30-urige werkweek kunnen organiseren.

Ons gesprek met Vlaamse politicoloog Olivier Pintelon liep een beetje uit de hand – we raakten maar niet uitgepraat over de 30-urige werkweek. We vonden het gesprek te waardevol om in te korten, dus knipten we het in twee stukken alsof het een Tarantino-film was.

Vandaag het tweede deel van het gesprek. Waar het eerste deel ging over waarom minder werken goed voor ons zou kunnen zijn (zowel gendergelijkheid als mentale gezondheid gaan erop vooruit), praten we hier verder over hoe we minder kunnen werken. En ja, dat kan echt.  

Minder werken voor hetzelfde loon lijkt te mooi om waar te zijn. Maar de ‘financiële brandstof’ die deze transitie gaat bekostigen, kunnen we onder andere halen uit efficiëntiewinst. Want “korter werken is beter werken”, aldus Olivier Pintelon. Bovendien worden we gezonder van korter werken, en minder ziek zijn levert ook geld op. En dan is er nog de robotisering (of liever gezegd: cobotisering – daar hadden we het in aflevering drie over) die ons helpt om meer te doen in minder tijd.

Om ons allemaal ambassadeurs van de 30-urenweek te maken, neemt Olivier Pintelon ons mee in de kosten, baten, feiten en misverstanden van de kortere werkweek. 

Deze podcast is ook te beluisteren op iTunes en SoundCloud

Benieuwd naar onze eerdere RedCasts? Luister ze hier terug. 


[paytium name=”Form name” description=”Donations”]
[paytium_field type=”open” label=”Onze studenten dragen vrijwillig bij aan Red Pers. Vond je dit een goede productie? Sponsor dan onze koffie (€2,50), https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.pngvergadering (€10) of grotere investering. Dankjewel!” default=”2,50″ /]
[paytium_total label=”Steun ons voor” /]
[paytium_button label=”Doneer” /]
[/paytium]

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.