Waarom minder werken de oplossing voor al onze problemen is

Beeld: Olivier Pintelon.

13 januari 2020, 13:13

Auteur: Bouke van Balen

Wat betekent werk anno 2020? En waar gaat het heen? Dat onderzoeken Bouke van Balen en Adriaan de Jonge in onze podcastserie. Vaste contracten sterven uit, huizen worden te duur en robots nemen onze banen over, toch? Hoe gaan we daar mee om? Werkt werk nog?

Wat betreft genderongelijkheid en psychische klachten werkt werk in Nederland bepaald niet. Ons land zakte van plek 27 naar plek 38 op de ranglijst over genderongelijkheid van het World Economic Forum. Weinig vrouwen bekleden een leidinggevende functie, met name in de politiek. Nederland is kampioen deeltijdwerken en vrouwen besteden twéé keer zoveel tijd aan (onbetaalde) zorgtaken dan mannen.

Daarnaast hadden in 2018 1,3 miljoen mensen burnout-klachten als gevolg van werkstress. Dat is één op de zeven werkenden. Het verzuim dat hierdoor veroorzaakt wordt kost werkgevers 2,8 miljard euro per jaar.

Om grote problemen te tackelen moet je soms grenzen overschrijden. Daarom zijn Adriaan en Bouke voor deze aflevering afgereisd naar Gent. Daar woont politicoloog Olivier Pintelon, die een idee heeft dat kan helpen bij beide bovengenoemde problemen. In zijn boek De Strijd om Tijd pleit hij voor een 30-urige werkweek.

Hoe en waarom dat de oplossing kan zijn hoor je in deze aflevering!

Deze podcast is ook te beluisteren op iTunes en SoundCloud

Benieuwd naar onze eerdere RedCasts? Luister ze hier terug. 


[paytium name=”Form name” description=”Donations”]
[paytium_field type=”open” label=”Onze studenten dragen vrijwillig bij aan Red Pers. Vond je dit een goede productie? Sponsor dan onze koffie (€2,50), https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.pngvergadering (€10) of grotere investering. Dankjewel!” default=”2,50″ /]
[paytium_total label=”Steun ons voor” /]
[paytium_button label=”Doneer” /]
[/paytium]

Bouke van Balen

Bouke (1997) studeert bèta-gamma aan de Universiteit van Amsterdam, en combineert daar neuropsychologie en filosofie. Hij schrijft columns, longreads en co-host de podcast voor Red Pers. Momenteel schrijft hij veel over de maatschappelijke impact van de digitalisering. bouke@redpers.nl
lees ook:

Doneren

Steun ons met een donatie

kijk voor meer info op onze donatie pagina

nivigeer

Service

Meer Red Pers

© 2023 Stichting Red Pers – Alle rechten voorbehouden

Privacystatement

|

Cookiebeleid

|

Copyright

|

Nieuwsbrief

Om de week houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief. Schrijf je nu in!

Rubrieken

NAVIGEER​

Service

Meer red Pers

Zoeken