Waarom minder werken de oplossing voor al onze problemen is

Beeld: Olivier Pintelon.

13 januari 2020, 13:13

Auteur: Bouke van Balen

Waarom minder werken de oplossing voor al onze problemen is

Beeld: Olivier Pintelon.

13 januari 2020, 13:13

Auteur: Bouke van Balen

Wat betekent werk anno 2020? En waar gaat het heen? Dat onderzoeken Bouke van Balen en Adriaan de Jonge in onze podcastserie. Vaste contracten sterven uit, huizen worden te duur en robots nemen onze banen over, toch? Hoe gaan we daar mee om? Werkt werk nog?

Wat betreft genderongelijkheid en psychische klachten werkt werk in Nederland bepaald niet. Ons land zakte van plek 27 naar plek 38 op de ranglijst over genderongelijkheid van het World Economic Forum. Weinig vrouwen bekleden een leidinggevende functie, met name in de politiek. Nederland is kampioen deeltijdwerken en vrouwen besteden twéé keer zoveel tijd aan (onbetaalde) zorgtaken dan mannen.

Daarnaast hadden in 2018 1,3 miljoen mensen burnout-klachten als gevolg van werkstress. Dat is één op de zeven werkenden. Het verzuim dat hierdoor veroorzaakt wordt kost werkgevers 2,8 miljard euro per jaar.

Om grote problemen te tackelen moet je soms grenzen overschrijden. Daarom zijn Adriaan en Bouke voor deze aflevering afgereisd naar Gent. Daar woont politicoloog Olivier Pintelon, die een idee heeft dat kan helpen bij beide bovengenoemde problemen. In zijn boek De Strijd om Tijd pleit hij voor een 30-urige werkweek.

Hoe en waarom dat de oplossing kan zijn hoor je in deze aflevering!

Deze podcast is ook te beluisteren op iTunes en SoundCloud

Benieuwd naar onze eerdere RedCasts? Luister ze hier terug. 


[paytium name=”Form name” description=”Donations”]
[paytium_field type=”open” label=”Onze studenten dragen vrijwillig bij aan Red Pers. Vond je dit een goede productie? Sponsor dan onze koffie (€2,50), https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.pngvergadering (€10) of grotere investering. Dankjewel!” default=”2,50″ /]
[paytium_total label=”Steun ons voor” /]
[paytium_button label=”Doneer” /]
[/paytium]

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.