Voorzichtig druppelen de 50 singles één voor één binnen in café MurMur in Amsterdam Noord. Sommigen in groepjes, anderen alleen. Lichtelijk zenuwachtig kijken ze om zich heen, elkaar aan, zoekend naar degene die misschien wel een van hun matches is deze avond. Met een welkomstdrankje in de ene hand en een papiertje met 5 namen en tafelnummers in de andere, komen ze dichter bij elkaar. Gesprekken komen op gang, over hun dategeschiedenis, waarom ze hier zijn en wat ze verwachten van de avond.
Speeddaten is hot
Het is de vijfde editie van Café Crush, een speeddate-evenement georganiseerd door Elisa Leeser (26) en Marieke Simon (26). Het idee ontstond uit gesprekken met vrienden die het swipen op datingapps zat waren en ‘de hoop op het vinden van een partner een beetje verloren’. In 2024 vond de eerste editie plaats, en al snel bleek het een succes. Zo zegt Elisa: “De eerste paar keren deden vooral vrienden en kennissen mee, daarna groeide het naar zo’n 50 aanmeldingen en deze keer hadden we er al 200. We moesten zelfs mensen op de wachtlijst zetten.”
Terwijl Elisa en Marieke de proseccoglazen vullen en uitdelen, maken ze met iedereen even een praatje. “Vrouwen zijn vaak het meest enthousiast,” lacht Marieke. “Mannen hebben soms wat meer overtuiging nodig. Ze stellen veel vragen via DM voordat ze zich inschrijven.”
Speeddate-evenementen schieten als kool uit grond. Volgens experts komt dit doordat de evenementen efficiënt en kosteneffectief zijn. Je betaalt één bedrag om meerdere mensen te ontmoeten en de drempel om af te haken is hoger dan bij online daten. Steeds meer singles willen elkaar offline ontmoeten en zijn op zoek naar echte connecties. Die zijn online soms moeilijk te vinden. Volgens psychologen komt dit doordat we tegenwoordig veel en hoge eisen stellen aan een partner; mensen moeten passen binnen een ideaalbeeld. Bovendien wekt het grote aanbod op datingapps de illusie van eindeloze keuze. In werkelijkheid is die keuze minder ruim dan gedacht. Je kunt tientallen apps installeren, maar uiteindelijk blijft het aantal daadwerkelijke ontmoetingen beperkt.
Uiteenlopende verwachtingen
Café Crush kondigt de evenementen aan via Instagram. Elke editie vindt plaats in een ander café in Amsterdam. Deelnemers tussen de 24 en 35 jaar, divers in seksuele oriëntaties, vullen een formulier in met vragen over hun voorkeuren, afknappers en verwachtingen. De verwachtingen van de avond zijn voor iedereen anders. Zo zegt Wieke (34): “Ik ben vooral op zoek naar een leuke nieuwe ervaring.” Monica (25) is toe aan iets serieus: “Het lijkt me leuk om iemand te ontmoeten waar het echt mee klikt. De datingsapps werken gewoon niet voor mij.” Nick (34) wilde zichzelf vooral uit de comfortzone trekken: “Ik ben enthousiast, maar ook nerveus. Het is best een onderneming om hier te komen, door de regen, met de pont. Ik hoop vooral dat ik leuke connecties kan maken. Of dat liefde is of vriendschap, dat maakt niet uit.”
Ook internationals weten Café Crush te vinden. Ays (30), die vanuit Turkije naar Nederland verhuisde, ziet het niet alleen als een kans op liefde, maar ook om nieuwe mensen te leren kennen: “Dit soort plekken zorgen ervoor dat je nieuwe mensen ontmoet en wellicht nieuwe vriendschappen opbouwt.”
Op zoek naar echte connecties
Onlangs schreef NRC dat jongeren tussen de 18 en 27 massaal afhaken van datingapps. Swipen voelt voor de jongeren meer als tijdverdrijf dan als een serieuze zoektocht naar een partner. Rachel (25) bevestigt dit: “Ik heb die apps echt in 2024 gelaten. Al die ongemakkelijke gesprekken, ik wil gewoon graag iemand in het echt leren kennen!” Nick geeft aan dat er vaak een disbalans is: “Ik heb het idee dat vrouwen veel berichten krijgen en misschien overweldigd zijn en dat mannen soms juist te veel afwachten met reageren. Hierdoor werken apps voor mijn gevoel niet altijd.” Sommige singles proberen alternatieve apps, zoals Breeze, waarbij je direct een date plant zonder vooraf te chatten. Maar voor velen is de aantrekkingskracht van geheel offline ontmoetingen groter.
‘Ik heb die apps echt in 2024 gelaten’
“Wat ons uniek maakt, is onze persoonlijke aanpak,” legt Marieke uit. De vrouwen maken geen gebruik van algoritmes om de singles te matchen, dit doen ze handmatig aan de hand van de informatie die de singles geven. “Op een app zou je iemand kunnen afschrijven als er staat ‘Ik hou van boulderen’. Misschien haat je boulderen en swipe je meteen weg, terwijl je hele andere raakvlakken kunt hebben. Hier kan het zomaar tóch matchen.”
De persoonlijke benadering zorgt volgens Marieke voor een positievere sfeer: “Mensen zijn liever voor elkaar en voor ons, omdat ze weten dat er met zorg een match is gemaakt. Zelfs als er geen romantische klik is, geven mensen aan dat ze een hele leuke avond hebben gehad.”
Hoe gaat het verder?
Er worden drankjes geschonken, DJ Hazuki zorgt voor achtergrondmuziek en elke 15 minuten klinkt een belletje voor de volgende ronde. De singles wisselen vier keer van ‘date’. Op het papiertje kruisen de singles achter elke naam aan of ze deze date nog een keer willen zien. Bij een match worden de contactgegevens na afloop van het evenement uitgewisseld via mail. Om de matches aan te moedigen op tweede date te gaan, krijgen de deelnemers allemaal een tegoedbon mee voor koffie en een taartje in een ander café in Amsterdam.
Hoe het daarna verder gaat, is voor de organisatoren vaak een raadsel. “In het begin hoorden we via via nog wel hoe het met koppels ging, maar nu verliezen we dat uit het oog,” zegt Marieke. Daarom overwegen ze een format waarin deelnemers updates kunnen delen. “Dan weten wij ook of onze avonden echt succes hebben.”
‘A pin in a haysteck’
Ondanks de aanvankelijke zenuwen, kijkt de groep tevreden terug op de avond. Merit (27): “Het voelde meer als een gezellige borrel dan een strikt date-evenement. Het was sowieso ook leuk om met iedereen tussendoor te kletsen.” Ook Maarten (24) is enthousiast: “Normaal zou ik iemand via een app sneller op uiterlijk afschrijven. Nu zag ik dat ik uiteindelijk toch een heel gezellig gesprek had. Dat vind ik het leuke aan dit concept.”
Voor sommige deelnemers bleek taal nog een uitdaging. Zo probeerde een jongen zijn zoektocht naar ware liefde te beschrijven als ‘a pin in a haystack’. Zijn Engelse date begreep dit niet. Desondanks laat hij zich niet uit het veld slaan: “Volgende week heb ik mij toevallig weer opgegeven voor een gelijksoortig evenement!”
De organisatoren kijken ook vooruit. De volgende editie staat gepland op Valentijnsdag, en dit zal zeker niet de laatste zijn. “We willen ook experimenteren met nieuwe activiteiten, zoals schilderworkshops of andere creatieve sessies,” vertelt Marieke. Daarnaast merkt ze op dat er steeds meer interesse is vanuit oudere leeftijdsgroepen, waardoor ook voor hen evenementen op de planning staan. “En misschien organiseren we binnenkort kleinere, intiemere bijeenkomsten. Er komt nog heel veel moois aan!”
Eindredactie door Madelief Wapenaar