Red Pers zoekt deelnemers voor Talententraject 2024-2025!

5 september 2024, 09:00

Wil jij journalist worden? En op gesprek bij de Volkskrant, Het Parool, Trouw, NU.nl of het AD? Meld je aan voor het Red Pers Talententraject 2024-2025 en word schrijvend redacteur!

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Leestijd:

3 Min

Red Pers is hét journalistieke ontwikkelingsplatform van Nederland. Studeer je geen journalistiek, maar wil je wel ervaring opdoen? Of studeer je journalistiek en wil je een groter portfolio opbouwen? Dan ben je bij ons Talententraject aan het goede adres.  

Red Pers biedt een toegankelijke en inclusieve plek waar jongeren met journalistieke ambities leren pitchen, interviewen en schrijven. In het Talententraject draai je het hele collegejaar (oktober – juni) mee met onze journalistieke redactie en bouw je een groot netwerk op. Van ons krijg je daarna een gespreksgarantie bij één van de titels van DPG Media, waar Red Pers voor dit Talententraject mee samenwerkt.  

Wat ga je doen? 

Je komt terecht in een groep jonge, talentvolle journalisten met wie je in oktober samen van start gaat. Het jaar loopt tot en met juni. Als onderdeel van het talententraject kun je in het voorjaar van 2025 op gesprek bij één van de titels van DPG Media waar Red Pers mee samenwerkt om te kijken of een stage, freelanceklus, of een tijdelijk contract bij je past. 

Elke 3 weken vergaderen we op maandagavond met de redactie en pitch je een verhaal – prima te doen dus naast je studie of werk. 

Je kunt schrijven over een thema dat jij interessant vindt. We zijn in het bijzonder op zoek naar redacteuren voor de volgende thema’s, maar we staan altijd open voor nieuwe onderwerpen als datgene waar jij enthousiast over bent er niet tussen staat. 

  1. Redacteur Economie en/of Ongelijkheid 
  2. Redacteur Onderwijs 
  3. Redacteur Multiculturele samenleving 
  4. Redacteur Duurzaamheid en klimaat 
  5. Redacteur Film en TV 
  6. Redacteur Muziek 
  7. Redacteur Tech en/of Wetenschap 
  8. Redacteur Zorg  
  9. Redacteur LHBTIQIA+ en/of identiteit 
  10. Redacteur Literatuur  

Wat krijg je van ons? 

Begeleiding en feedback bij het pitchen, interviewen en schrijven van artikelen. Red Pers werkt met een buddy systeem tussen eindredacteuren en schrijvers, dat betekent dat je een-op-eenbegeleiding krijgt van jouw eindredacteur.

Gastlessen en redactiebezoeken bij de Volkskrant, het Parool, Trouw, NU.nl of het AD. Aanwezigheid hierbij is verplicht. Aan het eind van het jaar garantie op een gesprek bij één van bovenstaande titels 

Toegang tot een netwerk van Red Pers-alumni die al wat verder zijn in de journalistiek. Gezellige borrels en netwerkmogelijkheden. 

Wie zoeken we? 

  • Iemand die gemotiveerd en beschikbaar is om zich het hele collegejaar (okt – juni) bij Red Pers aan te sluiten. 
  • Iemand die een carrière in de journalistiek ambieert.
  • Iemand die precies kan werken en goed is in samenwerken.  
  • Iemand die bij onze vergaderingen aanwezig kan zijn, eens per drie weken op maandagavond in Amsterdam. Online aansluiten is een optie voor mensen die buiten Amsterdam wonen. 

Enthousiast? 

Onze redactie streeft er actief naar een realistische afspiegeling te zijn van jongeren in Nederland. Wij moedigen daarom jonge journalisten van alle achtergronden aan om te solliciteren.  

Mail uiterlijk zondag 22 september het volgende naar meedoen@redpers.nl

  • Een korte motivatiebrief waarin je het volgende benoemt: 1) over welk thema je wilt schrijven (dit kan dus ook een voorstel voor een nieuw thema zijn), 2) wat jouw journalistieke droom is en 3) wat je graag wilt bereiken door mee te doen aan het Red Pers Talententraject (wees hierin zo specifiek mogelijk).
  • Jouw curriculum vitae
  • Een proefartikel. Dit mag een stuk zijn dat je eerder hebt geschreven voor een ander platform, maar je kan ook een verslag schrijven van bijv. een evenement dat je hebt bijgewoond, of een analyse van een maatschappelijk probleem. Het mag geen column, opinie, essay, of academisch paper zijn. Neem gerust contact op als hierover vragen hebt, wij verwachten niet dat je hier al een expert in bent. 

Als wij jouw pakket interessant vinden, nodigen we je uit voor een gesprek. 

Is schrijven niet jouw ding? Misschien heb je wel een goed idee voor een podcast, ervaring met editen, of sta je graag voor de camera – bekijk dan eens onze andere vacatures. 

Red Pers is een vrijwilligersplatform. Onkosten die gerelateerd zijn aan Red Pers (zoals consumpties, reiskosten en tickets voor evenementen) worden gedekt. 

Steun Red Pers

Je las dit artikel gratis, maar dat betekent niet dat het Red Pers niets heeft gekost. Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.

Over de auteur:

Red Pers is het podium voor journalistieke ontwikkeling. Ten eerste is het een podium voor studenten, waar zij zich binnen het journalistieke vak kunnen ontwikkelen. Ten tweede wil Red Pers op innovatieve wijze de journalistiek zelf ontwikkelen. Verfrissend en vastberaden.

Lees ook:

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken