Ontmoet de vierkoppige hoofdredactie van Red Pers 2024-2025

Beeld: Jitze de Vries, Rens van der Beek, Mirthe Westrik en Morwenna Heemstra. Fotografie door Rozan Snoek.

17 juli 2024, 11:00

De nieuwe hoofdredactie van Red Pers bestaat vanaf augustus uit Morwenna Heemstra (25), Jitze de Vries (25), Mirthe Westrik (23) en Rens van der Beek (25). Samen willen ze Red Pers inclusiever en toekomstbestendig maken.

Auteur: Dieuke Kingma

Leestijd:

4 Min

“Red Pers moet hét ontwikkelingsplatform worden waar je naartoe gaat als je de journalistiek in wilt,” zegt Heemstra. Al sinds jaar en dag werkt Red Pers met een buddysysteem waarbij elke schrijver een vaste eindredacteur heeft. “Eindredacteuren kunnen vanuit de hoofdredactie nog meer handvatten krijgen om vorm te geven aan de begeleiding die zij aan schrijvers geven,” vertelt Van der Beek. Om de ontwikkeling van jonge journalisten nog verder te bevorderen, is de nieuwe hoofdredactie daarom van plan om het aankomende jaar sterker in te zetten op gastlessen, cursussen en borrels. 

Daarnaast wil de vierkoppige hoofdredactie meer interactie met lezers bewerkstelligen, bijvoorbeeld door stukken te promoten op sociale media of in de nieuwsbrief. “Als redacteur weet ik dat, als je een verhaal schrijft, het soms weinig oplevert. Ik denk dat het mooi zou zijn als mensen merken dat wat ze schrijven iets teweegbrengt,” aldus De Vries.  

Een derde ambitie is het betrekken van meer verschillende opleidingsniveaus bij Red Pers. “Ons platform is momenteel relatief hoog opgeleid, maar er zijn veel mensen met een mbo- of hbo-opleiding die hartstikke goed kunnen schrijven of video’s maken,” vertelt Heemstra.

Samen met deze journalistieke talenten wil de nieuwe hoofdredactie de stap maken naar meer audiovisuele journalistiek, een laatste pijler. “Je kan inmiddels niet meer om deze andere vormen van journalistiek heen, gezien de populariteit van bijvoorbeeld podcasts. Daarnaast is het ook gewoon leuk om te experimenteren met al die verschillende vormen,” stelt Westrik.

Vierkoppig

De vierkoppige hoofdredactie neemt het stokje over van Loïs Blank en Joey Tol, die zich het afgelopen jaar hebben ingezet voor geografische diversiteit, meer cultuurredacteuren en de verdere professionalisering van Red Pers. Blank kijkt met trots terug op het jaar: “We hebben het afgelopen jaar de redactie weten uit te groeien tot het grootste aantal ooit: 54 redacteuren in totaal.” Het is Blank en Tol gelukt de geografische diversiteit van Red Pers te vergroten, “vooral richting Nijmegen, Groningen en Rotterdam,” ligt Blank toe. “We hebben zowel een film- als muziekredacteur aangenomen en achter de schermen flink wat meters kunnen maken voor de professionalisering van Red Pers. De nieuwe chef website, Rainn Vink, heeft bijvoorbeeld een nieuwe publicatieagenda ontwikkeld.”

Aanstaand hoofdredacteur Morwenna Heemstra (25, zij/haar) deed een master neuro-economie in Amsterdam en kwam via een project in Zambia terecht in de journalistiek. Voor een NGO in dat land begon ze met het schrijven van reportages en profielen over Zambianen met bijzondere verhalen. Daarna is ze een jaar interviewer bij Room for Discussion geweest, een discussieplatform van de Universiteit van Amsterdam. Geïnspireerd door deze ervaringen sloot ze zich in september vorig jaar aan als redacteur bij Red Pers.

Jitze de Vries (25, hij/hem) begon eveneens als redacteur bij Red Pers en zal in augustus adjunct-hoofdredacteur worden. Hij studeerde International Studies en Cultural Analysis in Leiden. Na een stage bij DEN, kenniscentrum voor digitalisering in de cultuursector, ontwikkelde hij zich verder tot programmamaker als stagiair bij De Balie en later als voorzitter van SPUI25 in Spe. Tijdens deze ervaringen begonnen zijn vingers te kriebelen en kwam hij erachter dat hij ook graag in de pen wilde kruipen. Voor Red Pers schrijft hij sinds november over muziek. 

Mirthe Westrik (23, zij/haar) zal, als tweede adjunct-hoofdredacteur bij Red Pers, veel ervaring in de journalistiek met zich meenemen. Als 16-jarige kwam zij terecht bij Scholieren.com, waar ze het tot chef van de videoredactie schopte. Tijdens haar studie Culturele Antropologie aan de Vrije Universiteit liep ze stage bij BNR Nieuwsradio en De Avondshow met Arjen Lubach, waar ze is blijven hangen. Ook werkt ze voor De Speld en het nieuwe DPG-platform BusinessWise. 

Rens van der Beek (25, hij/hem) is al twee jaar een stabiele eindredacteur bij Red Pers en is sinds augustus vorig jaar ook chef nieuwsbrief. Zijn interesse in de journalistiek begon vijf jaar geleden toen hij in de journalistieke commissie van zijn studievereniging zat. Een aantal jaar daarna begon hij met schrijven voor DUB, de nieuws- en opiniesite van de Universiteit Utrecht. Als chef eindredactie zal hij de elf eindredacteuren van Red Pers begeleiden. Vanaf september begint hij tevens met de Masterclass Onderzoeksjournalistiek van Investico. 

Grote ambities

De keuze voor een vierkoppige hoofdredactie werd gemaakt met zicht op de ambities van Red Pers, vertelt bestuurssecretaris Tess Castelijn van Stichting Red Pers, die dit jaar lid van de kiescommissie was. “We vonden ze alle vier hele goede kandidaten, die de missie van Red Pers begrijpen en de motivatie hebben om er een mooi jaar van te maken. We willen onze rol als springplank voor jonge journalisten naar de media nog verder professionaliseren, dus het is geen overbodige luxe om wat extra handen in de hoofdredactie te hebben. Daarnaast willen we meer aandacht besteden aan onze audiovisuele producties.” De mix van ervaren Red Pers redacteuren, een doorgewinterde eindredacteur en iemand van buitenaf met meer journalistieke ervaring maakt het realiseren van die ambities mogelijk, aldus Castelijn. 

De aanstaande hoofdredactie heeft zin in het jaar en zit vol plannen en ideeën. De Vries: “Het is bizar hoeveel talent er bij Red Pers zit. We beseffen ons dat we daar zoveel mee kunnen en dat werkt enorm enthousiasmerend. We mogen in onze handen knijpen dat we dit met z’n vieren mogen doen.”

Eindredactie door Caya van der Plas

Steun Red Pers

Je las dit artikel gratis, maar dat betekent niet dat het Red Pers niets heeft gekost. Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.

Over de auteur:

Dieuke Kingma (2000, zij/haar) studeerde politicologie en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is hoofdredacteur van Babel Magazine en liep stage bij de Volkskrant en De Avondshow met Arjen Lubach. Bij Red Pers schrijft ze over seks en intimiteit en is ze eindredacteur.

Lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.