Dit is de nieuwe hoofdredactie van Red Pers 2023-2024

Beeld: Loïs Blank en Joey Tol. Fotografie door Ruben den Harder.

12 juli 2023, 08:00

Stop de persen! De nieuwe hoofdredactie van Red Pers bestaat vanaf september uit Loïs Blank (25) en Joey Tol (23). De twee ambiëren de brug die Red Pers vormt voor beginnende makers naar de professionele journalistiek, verder te verbreden. 

Auteur: Yannick van der Heijden

Leestijd:

3 Min

Zowel Blank (zij/haar) als Tol (die/hen) zien in Red Pers een broodnodig platform voor de jonge journalist. “Het is echt een ontwikkelingsplatform, er wordt aan iedereen die maar wil de kans geboden om de journalistiek uit te proberen,” aldus Tol. “Dat gebeurt volgens mij verder weinig, je moet eigenlijk al de journalistieke skills hebben voordat je ergens wordt aangenomen.”

Dat kan de journalistiek een wat onbereikbare wereld maken, zo ervoer ook Blank: “Zelfs bij iets zoals een stage, wordt van je verwacht dat je al ervaring hebt: als je nog nooit hebt geschreven, kom je waarschijnlijk niet binnen. Ik denk dat Red Pers daarin een mooie brug creëert om jonge mensen hun weg te laten vinden, en ik kijk ernaar uit dat als hoofdredactie mee te faciliteren.”

Om de redactie van Red Pers in haar ontwikkeling te ondersteunen, zullen beiden kunnen putten uit eigen journalistieke ervaring. Zo schreef Blank voor Babel – het faculteitsblad van de Geesteswetenschappen aan de UvA, waar ze eveneens hoofdredacteur was. Ook liep ze stage bij Het Parool. Nu redigeert ze stukken in haar rol als eindredacteur bij literair platform Hard//hoofd en gaat ze straks dus de lijnen uitzetten bij Red Pers. Daarnaast legt ze de laatste hand aan haar master filosofie, na een bachelor natuur- en sterrenkunde behaald te hebben. 

Loïs Blank. Fotografie door Ruben den Harder.

Ook Tol brengt een omvangrijke knapzak aan journalistieke ervaring mee naar Red Pers, hoewel meer uit audiovisuele hoek. Na de masters klinische neuropsychologie en bedrijfskunde in Groningen en Amsterdam gedaan te hebben, kwam die middels een traineeship bij de NPO terecht in diens huidige rol als redacteur bij educatief jeugdprogramma Het Klokhuis. “Daar bedenk ik onderwerpen voor nieuwe items en doe onderzoek om de afleveringen die we draaien te voorzien van de juiste informatie.” Vanaf september zal Tol bovendien aan de slag gaan bij Bureau Buitenland, een radioprogramma van de VPRO.

Tols werk creëert een win-win situatie: “Het lijkt me heel mooi wat meer van de schrijvende journalistiek te leren bij Red Pers, terwijl ik op mijn beurt met mijn audiovisuele achtergrond een nieuwe insteek kan bieden aan de redactie.”

Joey Tol. Fotografie door Ruben den Harder.

Blank en Tol zullen het stokje overnemen van de huidige hoofdredactie bestaande uit Dianne Bleeker, Rutger de Quay en Caspar van de Poel. Zij hebben het afgelopen jaar onder andere ingezet op meer geografische diversiteit, om Red Pers een platform te maken dat de Randstad overstijgt. Met enige bescheidenheid zien ze dat het hun gelukt is. “Al zijn we er natuurlijk nog lang niet,” zegt De Quay.

Buiten de gebaande paden
Tol en Blank willen met hun aanstaande hoofdredacteurschap die lijn van meer diversiteit doorzetten: “Ik denk dat we echt buiten de gebaande paden moeten gaan zoeken. We willen op verschillende, nieuwe manieren gaan werven; dat je juist niet bij de School voor Journalistiek of op de universiteit gaat staan, maar creatievelingen uit andere kringen zoekt om zich bij Red Pers aan te sluiten.”

Daarnaast willen ze een verdere diversifiëring van de journalistieke producties zelf aanmoedigen. Blank: “Het lijkt ons interessant om de redactie uit te dagen meer op audiovisueel vlak te doen; denk aan mini-docu’s, maar bijvoorbeeld ook de vertaling van geschreven artikelen naar TikTok.” Tol ziet daarin ook kansen: “Daar vind je natuurlijk een breder en jonger publiek, en daarmee misschien ook wel die diversiteit.”

Verder gaan de twee een hoofdredactiejaar vol politiek tegemoet, met Tweede Kamerverkiezingen in november 2023 en Europese verkiezingen in juni 2024. “Het zijn spannende tijden, vooral voor jongeren,” stelt Blank. “Ik behoor zelf ook tot de groep die – pun intended – geen actieve herinnering heeft aan Nederlandse politiek zonder Rutte. Er zal genoeg zijn om over te schrijven voor onze redacteurs, komkommertijd wordt het niet.”

Tol ziet daarin kansen voor aanstormend talent: “De politiek raakt alle vlakken van de samenleving, wat ook weer invloed zal hebben op de journalistiek. Aspirerende redacteuren zou ik dan ook willen meegeven juist nu in te springen, nu je de kans hebt om de ontwikkelingen vanaf het begin te volgen.”

Beiden hebben zin in de samenwerking, met elkaar én de redactie. “We kenden elkaar nog niet, maar bij de eerste ontmoeting zaten we eigenlijk al direct op één lijn,” zo vertelt Blank. Tol beaamt dat en voegt lachend toe: “Dat is meteen al een goed begin, dus we kijken er enorm naar uit de rest van de redactie te ontmoeten.”

De nieuwe hoofdredactie zoekt nog versterking in de vorm van een chef eindredactie of een adjunct-hoofdredacteur.

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.