Tien jaar Oud Geleerd Jong Gedaan: ‘Het is belangrijk om te blijven leren, ook voor ons oudjes’

Beeld: Sacha McPherson

20 mei 2024, 09:00

Op verschillende plekken door het land kunnen senioren dankzij Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG) zo nu en dan genieten van een potje cognitieve uitdaging. Studentdocenten geven colleges over een onderwerp gerelateerd aan hun studie. Dit jaar viert OGJG haar tienjarig jubileum.

Auteur: Sacha McPherson

Leestijd:

4 Min

Het is een van de eerste zonnige vrijdagmiddagen van het jaar. Toch verzamelt een groep van bijna dertig senioren zich in een zaaltje achterin bibliotheek Loosduinen in Den Haag. Er staat een college van Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan op het programma. Studentdocent Wouter van der Hoff (21) geeft vandaag het eerste college in een reeks over Russische geschiedenis.

Langzaam stromen de mensen binnen. Onder het genot van koffie of thee in een kartonnen bekertje begroeten ze elkaar met een grote glimlach. Sommige mensen kennen elkaar al van eerdere colleges die ze hebben bijgewoond. “Mijn genietuurtje!”, roept een van de deelnemers enthousiast. Er wordt nog wat met stoelen geschoven. De opkomst is groot en de ruimte wat krap. Dan neemt Marit Lommelaars (31), regio-coördinator van Zuid-Holland, het woord om het college te introduceren.

Cognitieve uitdaging

Marit is al zes jaar werkzaam bij OGJG. Ze vertelt over de reden van het ontstaan van de stichting: “Enny en Ilse, de oprichters, komen zelf uit de zorg. Het viel hun op dat er heel weinig cognitief uitdagende activiteiten waren voor senioren. Daarnaast wilden ze graag jongeren in contact brengen met ouderen.” Ze hebben eerst zelf ‘colleges’ gegeven over gemaakte reizen en hun studie. Daarna hebben ze vrienden gevraagd om hetzelfde te doen. Dit bleek een groot succes.

Uiteindelijk is dit experiment uitgegroeid tot een stichting waarbinnen studenten vrijwillig colleges verzorgen voor senioren. Marit vertelt dat maar weinig jongeren contact hebben met senioren. “Er zijn van beide kanten vaak negatieve beelden. Door deze twee doelgroepen met elkaar in contact te brengen, willen we die graag wegnemen,” licht ze toe. Op dit momenten worden er meer dan negenhonderd colleges per jaar gegeven, zowel op locatie als online. Hiermee bereikt OGJG tienduizenden senioren.

Studentdocenten

Vandaag bereikt Wouter ongeveer dertig van deze senioren. Hij is al gestart met de introductie als de laatste deelnemer de zaal binnenloopt. “Te laat, briefje halen!”, roept Wouter. Alle deelnemers barsten in lachen uit. De toon is gezet. Gedurende het college maken sommige deelnemers foto’s, andere maken aantekeningen en soms gaat er een hand de lucht in. Wouter weet op alle vragen een antwoord.

Wouter is nu al meer dan een jaar vrijwilliger bij OGJG. Hij heeft al collegereeksen opgezet over Rusland en Amerika en heeft op meerdere locaties zijn kennis met senioren gedeeld. Het brengt hem erg veel geluk. “Ja dat vooral eigenlijk. Ik kom altijd met een brede glimlach thuis. En los van mezelf, doe ik het ook voor het geluk dat het anderen geeft. Van sommigen weet ik dat ze heel erg eenzaam zijn. Dit is een reden voor hen om het huis uit te gaan. Ze komen in contact met mij en andere aanwezigen. En natuurlijk komen ze ook om iets te leren. Daar heb ik heel veel respect voor,” vertelt hij.

Op dit moment is Wouter alweer bezig met het plannen van een nieuwe reeks. “Ik wil graag een reeks ontwikkelen over de wereld van het vroege christendom, vanuit een historisch-wetenschappelijke benadering,” legt hij uit. De meeste studenten ontwikkelen één collegereeks van vier colleges en geven deze gedurende een jaar op verschillende locaties. Hierop is Wouter dus een uitzondering. Hij koestert een passie voor zijn studie geschiedenis en wil zijn kennis graag delen. Daarnaast bouwt hij ook een band op met de deelnemers. “Ik weet ook nu al dat ik ze na het laatste college wel echt ga missen! Dat heb ik eigenlijk met elke locatie. Mijn eerste reeks was ook heel leuk en ik mis de deelnemers daarvan eigenlijk nog steeds,” vertelt hij. Gelukkig hoeft Wouter niet alle senioren lang te missen. Er zitten een paar fans in de zaal die nog geen college hebben gemist en zich nu al verheugen op dat wat nog komen gaat.

Jubileum

Wouter is één van de ongeveer honderdvijftig studenten die nu voor OGJG college geeft. In de afgelopen jaren is Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan dus uitgegroeid van een idee tot een steeds professionelere stichting. Precies op 24 mei 2024 zal de stichting haar tienjarig jubileum uitgebreid vieren. Deze datum riep om een 24-uurs evenement. Er is van alles georganiseerd om tot diep in de nacht door te gaan, waarna een groep ook op locatie overnacht om de 24 uur rond te maken. Presentatrice Anita Witzier zal deze dag presenteren waarin jong en oud aan elkaar gekoppeld worden en samen een blik op de toekomst werpen.

In Den Haag hebben jong en oud elkaar weer geïnspireerd. Als Wouter dit college afrondt, krijgt hij namelijk een groot applaus. “Je ziet gewoon het enthousiasme van beide kanten hè,” zegt een vrouw stralend op haar weg naar buiten. Sommige deelnemers blijven nog even hangen, een aantal kletsen met elkaar na en een groepje zoekt Wouter op om hem persoonlijk te bedanken of nog wat te vragen. Twee deelnemers van 75 en 76 jaar wonen op loopafstand van de bibliotheek en komen altijd samen naar de colleges van Wouter. “Wij vinden het belangrijk om nieuwsgierig te blijven naar nieuwe dingen. Het is belangrijk om te blijven leren, ook voor ons oudjes,” vertellen ze samen lachend.

Eindredactie door Isa Martens

Steun Red Pers

Je las dit artikel gratis, maar dat betekent niet dat het Red Pers niets heeft gekost. Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.

Over de auteur:

Sacha McPherson (1999, zij/haar) studeerde Onderwijswetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Tijdens haar studie heeft ze verschillende interesses verder onderzocht door vakken te volgen over journalistiek, lesgeven, tweedetaalontwikkeling en coaching. Voor Red Pers zal ze dan ook schrijven over alles wat met onderwijs en leren te maken heeft.

Lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.