Nationale Jeugdraad heeft nieuwe jongerenvertegenwoordigers: ‘Ik kijk ernaar uit om jongeren te spreken die niet in mijn bubbel zitten’

Beeld: Joy Hansson

15 oktober 2023, 18:34

De Nationale Jeugdraad organiseerde het evenement ‘Je Bent Jong en Je Wil Wat’, waar honderden bijeen kwamen. Naast sessies en workshops die bezoekers konden bijwonen, werden de nieuwe jongerenvertegenwoordigers verkozen. ‘Ik denk dat dit een van de weinige sociale evenementen voor jongeren is waar zulk divers publiek is.’

Auteur: Ruben Oort

Leestijd:

3 Min

“Wie is hier allemaal jong?” vraagt een van de presentatoren in kleurrijke outfit aan het publiek in de Tolhuistuin in Amsterdam, waarna enthousiast gejuich door de zaal galmt. De vervolgvraag “Wie is hier allemaal oud?” wordt beantwoord met veel gelach, enkele jubelende ouders achterin en hier en daar een aarzeling van wat eind-twintigers.

“We willen een brede doelgroep aantrekken en hen inspireren in wat ze kunnen doen met de interne drive om iets te betekenen,” vertelt Kimberley Snijders (22), voorzitter van de Nationale Jeugdraad (NJR). Het is een koepelorganisatie van ruim 35 landelijke jongerenorganisaties en wil de betrokkenheid van jongeren bij maatschappelijke vraagstukken bevorderen.

Ze bieden een platform waar jongeren hun stem kunnen laten horen en invloed kunnen uitoefenen op maatschappelijk beleid. Onder andere door elk jaar vier jongerenvertegenwoordigers te benoemen, die twee jaar lang hun leeftijdsgenoten mogen vertegenwoordigen binnen een van de vier thema’s: duurzame ontwikkeling, Europese zaken, biodiversiteit & voedsel en mensenrechten & veiligheid.

Brug tussen jongeren en internationale politiek

De acht finalisten hebben de week voor het evenement de tijd gehad om campagne te voeren. De winnaars zullen belangrijke internationale conferenties gaan bijwonen van de Europese Unie (EU) en de Verenigde Naties (VN). Verder trekken ze door het land om gastlessen te geven en het gesprek met jongeren aan te gaan. Op deze manier belichamen zij de brug tussen jongeren en de internationale politiek.

Behalve enthousiasme delen de jongeren op het evenement in de Tolhuistuin een grote drang naar verandering en onvrede over het huidige systeem. Kevin Eustatia (22), de nieuwe jongerenvertegenwoordiger voor Mensenrechten & Veiligheid, vertelt over zijn jeugd in Curaçao: “Ik ben opgegroeid in een cultuur waar je niet werd gehoord, als je geen oudere, hetero man was. Ik weet hoe het is om je stem niet te kunnen geven.”

‘Ik was vorig jaar bij de VN en er was geen medewerker die Caribisch Nederland vertegenwoordigde’

Eutasia wil de stem van jonge mensen uit Caribisch Nederland representeren: “Ik was vorig jaar bij de VN in Genève en er was geen enkele medewerker die Caribisch Nederland vertegenwoordigde. Dat vond ik echt bizar.” Hij wil daar verandering in brengen. “We praten hier over zoveel belangrijke dingen als onderwijs, migratie en mensenrechten, en dat raakt onze eilanden direct.”

De nieuwe jongerenvertegenwoordiger voor Duurzame Ontwikkeling, Sarah Nasrawi (23), ziet potentie voor verbinding: “Wanneer je leert hoe het systeem in elkaar steekt, kan dat best ontmoedigend zijn. Dit heb ik tijdens mijn studie Future Planet Studies best wel gemerkt.” Verder stelt ze dat ‘er veel wordt gepraat over wat we als individu moeten inleveren, maar nog helemaal niet genoeg over waar alle klimaat miljarden hogerop naartoe gaan. Juist dit kan voor verbinding zorgen tussen de klimaatactivist en de jonge boer’.

Bine Liem (22), de nieuwe jongerenvertegenwoordiger voor Biodiversiteit & Voedsel, deelt die ambitie. “Er wordt nu een heel polariserend beeld geschetst van de boeren versus de overheid. Ik denk dat dit het verkeerde beeld is. Ik wil de andere kant van het verhaal horen en ik kijk er naar uit om jongeren te spreken die niet in mijn bubbel zitten.”

Jong en voor elk wat wils: Van boekpresentaties tot silent disco

Behalve de verkiezingen van jongerenvertegenwoordigers kan er in en rondom de Tolhuistuin een breed scala aan workshops en activiteiten worden gevolgd. Zo verzamelen kunstenaars hun materiaal of staan ze bij hun expositie en staat er een 2 meter hoog exemplaar van een vulva voor een sessie over menstruatieproducten.

In de tuin is een silent disco met dansende menigte en het luidkeels gezang van nostalgische jaren 00-hits, waar ook enkele finalisten te vinden zijn om voor even de spanning al dansend van zich af te laten glijden.  In een met kaarsen belichte vergaderruimte gaat de SNS Bank in gesprek met jongeren over hun persoonlijke relatie met geld. En in een andere zaal wordt gelachen om de rap video ‘Meer money dan de ECB’ van politieke theatermakers De Kiesmannen, waarna jongeren met elkaar debatteren over spraakmakende stellingen.

Student Global Sustainability Science Rik Kleijer (22) woonde de bespreking bij over het nieuwe boek van Hannah Prins en Jantijn Anema, ‘Je Bent Jong en Je Wil Wat Toekomst: Een redelijk radicaal verhaal’. “De auteur wist op een hele goede manier dingen uit te leggen die ik nog niet per se wist of waarvan ik nog niet zo op de hoogte was, terwijl ik eigenlijk al wel jarenlang klimaat studeer.”

Ontlading en opwekking

Wanneer aan het einde van de avond de nieuwe jongerenvertegenwoordigers bekend worden gemaakt, is de ontlading groot. Eén voor één stappen de winnaars het podium op met tranen in de ogen. Ondanks dat de jongerenvertegenwoordigers op hun eigen thema opereren en in de campagne tegen elkaar hebben geconcurreerd, blijkt dat er tussen hen allen een hechte band is ontstaan.

“Dat maakt je toch echt blij dat deze mensen straks op de arbeidsmarkt komen en ze hopelijk ook op een ministerie of in de VN zitten. Dat zijn de changemakers,” zegt Eva, oud-jongerenvertegenwoordiger Biodiversiteit & Voedsel, over de kandidaten van dit jaar. Haar advies aan de nieuwe jongerenvertegenwoordigers klinkt dan ook: “Laat je niet intimideren door het systeem. Blijf dicht bij jezelf. Wees jezelf en zeg wat je wilt zeggen.”

Eindredactie door Loïs Blank

Steun Red Pers

Je las dit artikel gratis, maar dat betekent niet dat het Red Pers niets heeft gekost. Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.

Over de auteur:

Ruben Oort (2001, hij/hem) studeerde Philosophy, Politics & Economics en neemt nu een tussenjaar om zich verder te ontwikkelen in een aantal van zijn passies en interesses. Zo heeft een carrière in de journalistiek altijd al zijn interesse gewekt, en ontdekt hij deze ambitie bij Red Pers als redacteur Filosofie en Maatschappij.

Lees ook:

© 2024 Stichting Red Pers – Alle rechten voorbehouden

Privacystatement

|

Cookiebeleid

|

Copyright

|

Zoeken

Nieuwsbrief

Om de week houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief. Schrijf je nu in!