‘Door de alcohol zie ik alles iets rooskleuriger in’

Beeld: Beeldredactie: Judith Glimmerveen

25 maart 2021, 10:00

Auteur: Anna Livia de Kort en Paola Leijssen

‘Door de alcohol zie ik alles iets rooskleuriger in’

Beeld: Beeldredactie: Judith Glimmerveen

25 maart 2021, 10:00

Auteur: Anna Livia de Kort en Paola Leijssen

Veel jongeren zitten momenteel niet goed in hun vel, wat bij sommige een toename in alcohol- en drugsgebruik veroorzaakt. Het Trimbos-instituut bracht een rapport uit met opvallende resultaten. Redacteuren Anna Livia de Kort en Paola Leijssen bekeken die resultaten en spraken twee twintigers over hun gebruik.

“De helft van regelmatige cannabisgebruikers in ons onderzoek is de drug vaker gaan gebruiken,” vertelt wetenschappelijk medewerker Ruben van Beek van het Trimbos-instituut. Het instituut onderzocht de invloed van de eerste lockdown op het alcohol-, tabaks- en drugsgebruik onder uitgaanders. “Ook blijkt uit de resultaten dat er meer cannabis per keer gebruikt wordt, bij de bijna veertig procent die meer gebruikte.”

Verder kwam uit het onderzoek naar voren dat mensen die tijdens de lockdown psychedelische middelen zoals ketamine en truffels hadden genomen, dit ook vaker waren gaan gebruiken. Voor de stimulerende middelen XTC, cocaïne en amfetamine gold juist dat ongeveer veertig procent minder vaak en veertig procent even vaak namen.

Van Beek verklaart dit verschil in gebruik door naar de setting te kijken waarin deze middelen worden genomen. “Je neemt psychedelische middelen eerder thuis. Partydrugs zoals ecstasy en amfetamine worden voornamelijk tijdens een festival of clubavond gebruikt, en die zijn er tijdens corona niet.”

Daarnaast werd er minder alcohol genuttigd: “Meer dan de helft van de alcoholdrinkers dronk minder sinds de invoering van de maatregelen,” vertelt van Beek. 

‘Verveling lijkt de grootste rol te spelen’

De meest genoemde reden om minder vaak alcohol en drugs te gebruiken was de afwezigheid van uitgaansgelegenheden. Maar het instituut keek ook naar de mogelijke verklaringen van toegenomen drugsgebruik tijdens de coronaperiode. Zo gaf bijna een derde van de respondenten die vaker of meer drugs is gaan gebruiken nieuwsgierigheid als reden. “Toch lijkt verveling de grootste rol te spelen,” vertelt Van Beek. “Daarnaast zitten veel jongeren op dit moment niet goed in hun vel. Stress en eenzaamheid kunnen een rol spelen om meer drugs en alcohol te gebruiken.”

Een van die jongeren die meer alcohol en drugs zijn gaan gebruiken, is de Rotterdamse David* (25). Vanwege het wegvallen van zijn sociale activiteiten gebruikt hij nu vooral vanuit verveling, en omdat het kan.

“Ik ben vorig jaar januari afgestudeerd in Tilburg. Maar sindsdien staat alles stil. Nu werk ik vijf dagen in de week in de horeca, dat is dan ook het enige wat me vastigheid biedt. Voorheen gebruikte ik alleen drugs op festivals, waarbij ik meestal XTC of MDMA nam. Alcohol dronk ik twee á drie per week, wanneer ik uitging. Maar sinds de coronacrisis drink ik meestal vijf dagen in de week. Met mijn twee huisgenoten drink ik minimaal een halve fles wijn per persoon.”

“Toen het mooi weer was, gingen we vaak daydrinken in een park. Maar dat doen we niet meer. We trekken nu voornamelijk thuis een fles open. Aangezien ik zo vaak drink, krijg ik geen kater meer. Dat lijkt misschien mooi, maar daardoor kan ik altijd gewoon door blijven drinken.”

Hoe is je drugsgebruik momenteel?

“Door de crisis ben ik veel meer drugs gaan gebruiken. Voorheen was het alleen op festivals, maar nu is het wekelijks bij iemand thuis. Dan gebruik ik samen met vrienden coke, ketamine, XTC en ik heb één keer 3MMC gedaan. Het drugsgebruik is het gevolg van pure verveling. Allerlei activiteiten in mijn leven zijn weggevallen, zoals uitgaan. En wanneer ik gebruik of drink, heb ik echt geluksmomentjes. De discolamp gaat aan en de muziek galmt keihard door de boxen: net alsof we een avondje uit zijn.”

Uit onderzoek blijkt dat mensen meer wiet zijn gaan gebruiken sinds de crisis, jij ook?

“Aangezien blowen bij mij slecht valt, rook ik geen wiet meer. Maar mijn beide huisgenoten zijn verslaafd, een van hen zit nu in een afkickperiode. Zij zijn aanzienlijk meer gaan gebruiken door corona. Als alles weer open gaat, denk ik dat mijn alcohol- en drugsgebruik ook minder wordt. Nu komt het gebruik vooral door de verveling die er heerst.”

Beeldhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png: Judith Glimmerveen

Ook bij de Amsterdamse Daan* (24) is het alcohol- en drugsgebruik sinds de crisis toegenomen. Het verlies van zijn baan en de uitzichtloosheid spelen hier een grote rol bij. 

“Corona valt momenteel vrij zwaar. In het begin, vorig jaar maart, was het goed vol te houden. Toen voelde het allemaal nog niet zo serieus, we wisten niet dat de manier van leven zou veranderen. Maar het gebrek aan het oude en normale leven, zoals het sociale leven, een baan hebben, de routine en een vooruitzicht, mis ik heel erg.”

“Er is weinig om naar uit te kijken. Voor mijn gevoel ben ik eenzamer geworden. Ondanks dat ik mijn vrienden gewoon blijf zien. Maar het is moeilijker om af te spreken. Knuffels geven kan niet meer, want mensen zijn angstiger en je moet bij alles opletten.”

Waarom ben je meer gaan drinken?

“Het is een combinatie van angst en eenzaamheid. De uitzichtloosheid zorgt ervoor dat ik naar dingen zoek om alles in het hoofd even wat beter te maken. Ik drink momenteel vaker dan vroeger. Waar ik voorheen twee tot drie keer per week dronk, is dat nu bijna elke dag. Ik drink ook vaker alleen, voor corona deed ik dat bijna nooit. Vaak neem ik dan zo’n zes glazen per avond, één fles.”

‘Gebrek aan perspectief leidt tot depressieve gedachten, waardoor ik weer wil gaan drinken’

“Het voelt niet alsof ik nu altijd drink voor het plezier. Ik ben soms wel echt bang dat ik de alcohol nodig heb: om te vergeten, om te ontspannen en om het leven iets rooskleuriger te maken. Alcohol is nu echt mijn uitvlucht, en sinds ik mijn baan ben verloren door corona, drink ik ook vaker.”

“Het is een vicieuze cirkel waarin ik terecht ben gekomen. Er is weinig perspectief. Dat leidt bij mij tot depressieve gedachten, waardoor ik weer wil gaan drinken om alles te vergeten.”

Hoe ziet jouw drugsgebruik eruit?

“Voor de coronatijd gebruikte ik vaak drugs als ik naar feestjes ging. Coke, MDMA, GHB, speed en ketamine. Nu alle clubs dichtzijn, gebruik ik vaak drugs als ik met vrienden bij iemand thuis ben. We gebruiken nu ook een nieuwe drug: 3MMC. Dat is een heel nare drug. Het is nieuw en er is weinig over bekend. Maar het combineren met andere drugs en alcohol kan gevaarlijk zijn en de katers zijn vreselijk. Je krijgt er enorme depressieve gedachtes van, waardoor je opnieuw wilt gebruiken om die gevoelens te onderdrukken.”

Hoe zie je de toekomst in?

“Bij het gebruiken van drugs kom ik in een vicieuze cirkel terecht. De drugs zie ik ook echt als een uitvlucht, om weer even dat gevoel van vroeger te krijgen, toen alles nog open was. Ik ben ook meer drugs gaan gebruiken sinds ik ontslagen ben. Maar ik hoop echt dat ik minder zal gaan drinken en drugs zal gebruik wanneer alles weer normaal is. Dan is er meer afleiding en dan wordt de behoefte hopelijk ook kleiner.”

* De namen van David en Daan zijn gefingeerd. De echte namen zijn bekend bij de https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png.

Heb jij last van depressieve, eenzame gevoelens door de coronacrisis? En merk je dat je meer alcohol en drugs bent gaan gebruiken? Met mensen erover praten kan erg fijn zijn. Neem daarom vooral een kijkje op de drugsinfolijn. 

Met medewerking van Silvijn Stokman.


lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.