Verjonging in Den Haag I: Jonge kandidaat-Kamerleden Julian Bushoff en Eva Akerboom over hun politieke plannen

14 maart 2021, 13:00

Auteur: Teun Toonen

Verjonging in Den Haag I: Jonge kandidaat-Kamerleden Julian Bushoff en Eva Akerboom over hun politieke plannen

14 maart 2021, 13:00

Auteur: Teun Toonen

‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst,’ wordt weleens gezegd. Ook in politiek Den Haag proberen partijen jonge kiezers te trekken, onder meer door zelf jonge kandidaat-Kamerleden hoog op hun lijst te plaatsen. Politiek redacteur Teun Toonen ging voor dit tweeluik in gesprek met twee jonge kandidaat-Kamerleden, die kansrijk zijn voor een plek in de Tweede Kamer.

Julian Bushoff (23): nummer 13 op de lijst van de Partij van de Arbeid (PvdA)

In 2017 trok de PvdA relatief weinig jonge kiezers aan. Sterker nog, 44 procent van de PvdA-stemmers was zelfs 65 jaar of ouder. Jonge mensen op de lijst trekken ook jonge kiezers aan, moet de partijtop hebben gedacht gezien het grote aantal hooggeplaatste jonge gezichten op de huidige lijst. “Maar,” haast Julian Bushoff zich daarbij te zeggen, “nog een belangrijkere reden dat er veel jongeren op de lijst van de PvdA staan, is dat er bij de partij het idee leeft dat de uitdagingen waar we nu voor staan, zoals de klimaatcrisis, coronacrisis en woningcrisis, met name jongere generaties raken. Het is dus belangrijk dat zij een stem krijgen.”

Bushoff werd twee jaar geleden, op zijn 21e, fractievoorzitter van de PvdA in de Groningse gemeenteraad. De partij beloonde hem voor zijn werk in Groningen met een dertiende plek op de lijst. Ook schreef Bushoff mee aan het verkiezingsprogramma van de PvdA, dat volgens hem vol zit met klassieke sociaaldemocratische waarden. “Maar dan wel aangepast aan de hedendaagse uitdagingen,” vertelt hij.

Concrete maatregelen

Wanneer gevraagd naar drie concrete maatregelen waar hij zich straks voor wil inzetten, mocht hij worden verkozen als Kamerlid, licht Bushoff deze ‘sociaaldemocratie in een nieuw jasje’ verder toe. “Het minimumloon moet omhoog naar 14 euro en moet beschikbaar zijn voor iedereen vanaf 18 jaar,” begint Bushoff. “Daarnaast willen we ervoor zorgen dat iedereen een betaalbare woning krijgt, iets dat juist ook belangrijk is voor jongeren. Dat gaan we doen door huizenbeleggers aan te pakken en fors meer woningen te bouwen. Bovendien moet de vrije huursector worden gereguleerd.”

‘Waar het kan moeten linkse partijen samenwerken tegen de gure rechtse wind die soms door Nederland waait’

Als derde maatregel noemt Bushoff investeren in het onderwijs, van basisschool tot hoger onderwijs. “Je zou het haast vergeten, maar iets meer dan een jaar geleden gingen nog ontzettend veel leraren de straat op om te demonstreren tegen het lerarentekort. We moeten inzetten op gelijke kansen en dat betekent ook dat de basisbeurs terug moet komen en dat er een compensatie moet komen voor het leenstelsel.”

Brede volkspartij

Waar GroenLinks soms wordt verweten een echte randstadpartij te zijn, is de PvdA een brede volkspartij. Dat is ook de kracht van de partij, denkt Bushoff, die zelf opgroeide in een klein dorpje in Drenthe. “Niet alleen mensen in de stad kunnen zich aangetrokken voelen tot de plannen van de PvdA, maar ook mensen in een klein dorpje buiten de randstad. Het noorden van Nederland wordt bijvoorbeeld niet voor niets het rode noorden genoemd. Zelfs als de partij het landelijk minder goed doet, stemmen veel mensen daar toch nog PvdA.”

Bushoff vindt wel dat de linkse partijen waar het kan op inhoud moeten samenwerken tegen ‘de gure rechtse wind die soms door Nederland waait’. Als je op die manier de komende vier jaar ingaat, hoef je elkaar ook niet te beconcurreren en voorkom je een verdere versplintering van links.”

En als hij straks in de Kamer staat, tegenover Geert Wilders of een andere ervaren politicus? “Ik denk dat ik in Groningen de afgelopen jaren heb aangetoond dat ik goed ben in het politieke handwerk om dingen voor elkaar te krijgen en concrete resultaten te halen, ook in debatten. Ik heb er heel veel zin in om dat nu ook in Den Haag te gaan laten zien, al zit daar natuurlijk ook best een beetje gezonde spanning bij,” besluit hij.

Eva Akerboom (28): nummer 7 op de lijst van de Partij voor de Dieren (PvdD)

Een dag na je beëdiging als Tweede Kamerlid het woord voeren over een begrotingsbehandeling in de plenaire zaal? Niet voor iedere Nederlander weggelegd, laat staan op je 26e. Maar waar andere partijen vaak voorzichtiger zijn met ‘inval-Kamerleden’, gooide de Partij voor de Dieren Eva Akerboom meteen voor de leeuwen. Tussen oktober 2018 en februari 2019 verving ze toenmalig PvdD-Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen (tegenwoordig lijsttrekker van Splinter), die met zwangerschapsverlof was.

“Die vier maanden bevielen me enorm goed en daarom heb ik ook weer gesolliciteerd naar een plek op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen,” vertelt ze ruim twee jaar later. “En kennelijk beviel het de partij ook, want die plaatsten me op een mooie zevende plek.” Akerboom denkt dat de Partij voor de Dieren met haar kernthema’s belangrijk kan zijn voor jongeren. “De jonge generaties en hun kinderen moeten nog een tijdje mee op deze planeet en daar wil ik me graag voor gaan inzetten.”

Drie dingen met prioriteit

Concreet vertaald naar maatregelen noemt Akerboom drie dingen die voor haar de komende vier jaar prioriteit hebben. De eerste is gezonde voeding, door het eten van minder vlees en andere dierlijke producten. “Niet alleen voor de gezondheid van mensen zelf belangrijk, maar ook voor dier, natuur en het klimaat in Nederland”, stelt ze. “Daarnaast moeten we echt aan de slag met de woningbouw en die moet passen binnen de energietransitie.” Partij voor de Dieren legt daarbij de focus op goede isolatie, omdat in Nederland “de meeste winst valt te behalen bij energiebesparing”, zo concludeert Akerboom.

‘De Partij voor de Dieren loopt al jaren voor de troepen uit’

Maar het derde thema is voor haar nog belangrijker: “De bio-industrie in Nederland móet worden afgeschaft. De stikstofcrisis is hoofdzakelijk veroorzaakt door veehouderij en daardoor verkeert de natuur in hele slechte staat. Minder veehouderij in Nederland creëert bovendien ruimte, die weer gebruikt kan worden voor de woningbouw.”

Maar hoe onderscheidt de partij zich hierin van bijvoorbeeld GroenLinks? “Wij zijn principiëler en zetten meer in op preventie in plaats van symptoombestrijding,” vindt Akerboom. “GroenLinks zit daarentegen nog een beetje vast in het ‘economische groei-denken’ en het polderen. Zij waren bijvoorbeeld ook voor biomassa, iets wat per saldo eigenlijk alleen maar heel veel vervuiling betekent.”

Voor de troepen uitrennen

Daarnaast vindt Akerboom dat de Partij voor de Dieren vaak voor de troepen uitrent. “In 2006, toen we in de Kamer kwamen, werden we gezien als een stelletje ‘gekkies’ die zeiden dat de veestapel moest inkrimpen. Nu zie je dat heel veel partijen dat vinden en zo geldt dat voor nog wel meer thema’s.”

Diezelfde conclusie trok techondernemer en miljardair Steven Schuurman. Hij doneerde onlangs 350.000 euro aan de PvdD, omdat de partij “goed is in het agenderen zonder door te slaan in extremen”.

“Een hele mooie erkenning voor de partij,” vindt het jonge Kandidaat-Kamerlid. Maar of dit ook zal leiden tot een grote verkiezingswinst en misschien wel de eerste kabinetsdeelname? Lijsttrekker Esther Ouwehand is over dat laatste in ieder geval duidelijk: de PvdD staat ervoor open om mee te regeren. Maar wel als er een regeerakkoord komt op hoofdlijnen, waarbij per thema meerderheden worden gezocht.

En Akerboom zelf? Die is klaar voor het ‘echte’ Kamerwerk: “Het duurt misschien een tijdje om je zelfverzekerd te voelen op je eigen dossiers, maar dat zal zeker goedkomen.”

Met medewerking van Danielle Kliwon.


lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.