Waar zijn de kunstenaars, jongeren en ICT’ers in de Tweede Kamer?

Beeld: V.l.n.r.: Carline van Breugel (D66), Quinsy Gario (BIJ1), Itay Garmy (Volt). Illustratie: Berend van der Heijden

11 maart 2021, 10:00

Auteur: Belinda Okoobo

Waar zijn de kunstenaars, jongeren en ICT’ers in de Tweede Kamer?

Beeld: V.l.n.r.: Carline van Breugel (D66), Quinsy Gario (BIJ1), Itay Garmy (Volt). Illustratie: Berend van der Heijden

11 maart 2021, 10:00

Auteur: Belinda Okoobo

Het gemiddelde Tweede Kamerlid is van middelbare leeftijd en heeft een juridische, politicologische of economische achtergrond. Redacteur recht en maatschappij Belinda Okoobo sprak met drie kandidaat-Kamerleden die daar verandering in willen brengen.

Quinsy Gario (34), nummer 2 van BIJ1

Quinsy Gario is misschien wel de enige kunstenaar die zich verkiesbaar stelt deze verkiezingen. Als zoon van een dichter en beeldend kunstenaar ontplooide hij zich tot kunstenaar, dichter en activist. Gario stimuleert mensen om na te denken over kunst met een dekoloniale blik. “Mensen moeten leren nadenken over hoe anders het leven zou kunnen zijn.” Dit kan zich volgens hem ook vertalen naar de politiek.

Gario wil zijn ervaring in de kunstsector meenemen als kamerlid. “Er wordt over de sector gepraat, maar niet met de sector. Politici weten niet hoe de vork in de steel zit. Het overleg met de sector gaat niet over de zzp’er die vijf baantjes heeft om zijn huur te betalen.”

Bovendien geeft de coronacrisis volgens Gario aan hoe de sector vergeten wordt. “De hele sector is naar huis gestuurd. Terwijl wij kampen met armoede worden bedrijven als KLM en Booking.com ondersteund.” Gario vindt dit schrijnend, zeker omdat burgers de alledaagse ellende verwerken met behulp van innovatieve livestreams en postkunst – een concept waarbij kunstenaars creaties sturen naar mensen. “Hoe kan de Kamer niet zien wat wij hebben bijgedragen tijdens de crisis?”

‘Hakbijl’ Halbe Zijlstra heeft miljoenen wegbezuinigd in de kunstsector

“Deze toestanden behoren tot de nasleep van Kabinet-Rutte I,” stelt Gario. “‘Hakbijl’ Halbe Zijlstra – toenmalig staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap – heeft honderden miljoenen wegbezuinigd in de kunstsector.” Toch vliegen verkiezingsbeloftes van gevestigde partijen de kunstindustrie nu weer om de oren. Gario vindt ze maar ongeloofwaardig overkomen: “Ze hebben eerder in hun machtspositie weinig voor ons gedaan, waarom zouden ze dat nu opeens wel doen?”

Met zijn partij BIJ1 wil Gario uitkomst bieden. Bijvoorbeeld door zich in te zetten voor minder tijdelijke contracten, regelingen omtrent ziekte, en het omverwerpen van onderdrukkende systemen binnen de kunst- en cultuursector. Vijftig muzikanten schaarden zich al achter de partij.  Ten slotte wil Gario ook het door hem zogenoemde ‘recht op verbeelding’ verstevigen door het bezoek aan kunstinstellingen gratis te maken.

Carline van Breugel (26), nummer 32 van D66

Wie op TikTok en Instagram zit, is waarschijnlijk de berichten van Carline van Breugel niet ontgaan. Op haar kanalen geeft ze via informatieve graphics het belang van stemmen en representativiteit aan. Daarbij richt ze zich vooral op jongeren.  

Voor Van Breugel was de geringe inspraak van jongeren op het beleid de reden om politiek actief te worden. Op haar zeventiende stond ze als bestuurslid van Het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) te demonstreren op het Plein in Den Haag tegen de 1040-urennorm. “We moesten die uren verplicht op school zitten, ondanks dat we soms geen les kregen. Ik heb toen in een kippenpak op het Plein gestaan.”

Er is nu pas een beetje zicht op hoe groot de eenzaamheid onder jongeren is

Van Breugel zegt het schokkend te vinden dat er maar één twintiger in de Kamer zit. “Mensen van middelbare leeftijd kunnen zich niet verplaatsen in ons. Wij zijn opgegroeid met een telefoon, een leenstelsel, een huizenmarkt die op slot zit en een arbeidsmarkt waar je naast je studie extra activiteiten gedaan moet hebben om een leuke baan te krijgen.” De coronacrisis laat volgens Van Breugel nog duidelijker zien dat de politiek jongeren niet begrijpt. “Er is nu pas een beetje zicht op wat er bij jongeren speelt en hoe groot de eenzaamheid is. Eerst ging het alleen maar over feestende jongeren.”

Jongeren sturen haar geregeld berichten over waar zij op dat moment mee zitten. “De berichten zijn wisselend. Er worden vooral zorgen geuit over de studiefinanciering, selecties op de huizenmarkt en het klimaat.”

Om ervoor te zorgen dat het beleid ten goede komt aan jongeren wil Van Breugel wettelijk vastleggen dat jongeren mee kunnen praten over het beleid. “Die gesprekken moeten niet blijven hangen bij onderwerpen zoals het klimaat, maar moeten ook gaan over pensioenen en zorgverzekeringen. Zoiets als een Europese spoorweg hadden we allang gehad als er eerder jongeren in de kamer zaten.” Jongeren zijn statistisch goed voor 24 zetels, berekent Van Breugel. “Dan vind ik ook dat die daadwerkelijk door twintigers gehouden moeten worden.”

Itay Garmy (27), nummer 11 van Volt

Itay Garmy kan met zijn kennis over de digitale wereld een echte aanwinst voor de Tweede Kamer zijn. In de uitzending van Zondag met Lubach op 14 februari kwam het pijnpunt van onze digitale veiligheid al ter sprake. Kamerleden met weinig digitale kennis en overheidsinstanties die kampen met datalekken lijken eerder regel dan uitzondering.

Garmy verschilt met zijn bachelor PPLE niet veel van het gemiddelde Kamerlid. Maar met zijn master Crisis and Security Management en werkzaamheden als cyberanalist bij Deloitte sloeg hij een andere weg in dan menig jurist. “Als cyberanalist leg ik resultaten uit dreigingsanalyses veelvuldig in Jip en Janneke taal uit, dit wil ik ook in de Kamer gaan doen.”

De laconieke houding van de politiek rond de datalekken bij de GGD is verbazingwekkend

Het digitaliseringsbeleid van de Kamer rammelt volgens Garmy aan alle kanten. “De macht van sociale mediabedrijven en fake news moet gereguleerd worden. We hebben geleerd hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn.”

“De laconieke houding van de politiek rond de datalekken bij de GGD is verbazingwekkend. Het item van Lubach juich ik toe. Hij brengt de discussie weer op gang.” Volgens Garmy kunnen politici wel een cursus digitalisering gebruiken, maar moeten zij ook de burgers daarin meenemen, door hen bewust te maken van hun digitale rechten. 

Zijn partij, Volt, pleit voor de wettelijke verankering van digitale rechten en voor een ministerie van Digitale Zaken. “De privacy schendingen en datalekken waar we mee te kampen hebben, maken de noodzaak zichtbaar.” Garmy zegt het tragisch te vinden dat Volt een van de weinige partijen is die hier een heel groot standpunt over inneemt. “Dit zou een van de grote kwesties moeten zijn voor de verkiezingen.” Des te meer reden om bèta’s de kamer in te stemmen, vindt hij.

Hoewel Garmy alle vormen van diversiteit onderschrijft, zegt hij tegelijkertijd bang te zijn voor een nieuwe vorm van verzuiling. “Mijn grootste doemscenario is dat elke groep zijn eigen partij gaat oprichten, omdat ze zich niet vertegenwoordigd voelen, waardoor we zelfs nog de partij van de computernerd gaan krijgen. Dat moeten we zien te voorkomen.”

Met medewerking van Wessel Wierda.

[vc_row][vc_column 0=””][vc_separator el_width=”90″][vc_column_text 0=””]Steun ons!
Onze studenten dragen vrijwillig bij aan Red Pers. Vond je dit een goede productie? Sponsor dan onze koffie (€ 2,50), https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.pngvergadering (€ 10,-) of grotere investering. Dankjewel![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[vc_row 0=””][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Kop koffie” style=”classic” align=”center” i_icon_fontawesome=”fa fa-coffee” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbunq.me%2Fredpersnl%2F2%2C5|title:Doneer|target:%20_blank|”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Vergadering” style=”classic” align=”center” i_icon_fontawesome=”fa fa-comments-o” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbunq.me%2Fredpersnl%2F10||target:%20_blank|”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Ander bedrag” style=”classic” align=”center” i_icon_fontawesome=”fa fa-money” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbunq.me%2Fredpersnl%2F||target:%20_blank|”][/vc_column][/vc_row]

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.