Deze acteur blijft succesvol, ook tijdens corona

Beeld: Beeld: Aliya Tanwir

17 september 2020, 09:10

Auteur: Anna Livia de Kort

Deze acteur blijft succesvol, ook tijdens corona

Beeld: Beeld: Aliya Tanwir

17 september 2020, 09:10

Auteur: Anna Livia de Kort

Redacteur Anna Livia de Kort ontmoet acteur Jonas Smulders (26) in Café Fonteyn in Amsterdam en vraagt hem naar acteren in tijden van corona, de film Paradise Drifters en zijn plannen voor de toekomst.

De film Paradise Drifters draait sinds kort in de bioscoop. Waar gaat die over?

Paradise Drifters is een rauwe, Nederlandse road movie over drie jongeren en hun reis op zoek naar geld en nieuwe kansen. Mijn personage, Lorenzo, wil met zijn drugssmokkel snel geld verdienen om zich definitief van zijn schulden te verlossen. Het is een soort vervolg op Geen koningen in ons bloed, een film uit 2015 waarin een broer en zus zwerven van tehuis en pleeggezin naar jeugdgevangenis. Samen met regisseur en goede vriend Mees Pijnenburg heb ik voor die eerdere film al veel onderzoek gedaan. We hebben jeugdinstellingen bezocht en met jongeren gesproken, dus daar is het idee voor Paradise Drifters eigenlijk al ontstaan.”

Je speelt dus een jongen die al veel te verduren heeft gehad. Hoe heb je je op deze rol voorbereid?

“Voor deze rol heb ik vanuit het karakter een aantal dingen moeten doen. Zo heb ik me, via het schrijven van een brief aan mezelf, afgevraagd hoe mijn karakter zou reflecteren op bepaalde thema’s, zoals liefde en vriendschap. Ook ben ik altijd erg specifiek bezig met het uiterlijk van het personage. Het veranderen van kapsel en kleding helpt mij heel erg om in de rol te komen en om in zo’n karakter te groeien. Zo neem je ook een beetje afstand van jezelf.”

Op de set is het soms net een COVID-gestapo

Hoe houd jij je staande als acteur in deze tijd, waarin door corona weinig films worden gemaakt?

“Door het coronavirus heeft alles heel lang stilgestaan. Zo zou ik in een theatervoorstelling spelen, maar die wordt verplaatst naar volgend jaar. Toch ben ik nu sinds een maand aan een nieuwe serie begonnen, die ergens volgend jaar uitkomt. Dit wordt een spin-off van de televisieserie Penoza, waarin ik de broer van personage Luther speel. Ik heb tijdens de lockdown wel audities kunnen doen, en daarbij heb ik het geluk gehad dat ik deze rol heb weten te bemachtigen. Toen de filmindustrie weer aantrok, konden we meteen starten met draaien. Ik mag dus totaal niet klagen. Om mij heen ken ik helaas wel veel mensen die, vooral aan het begin van deze crisis, geen werk konden vinden. Gelukkig begint langzamerhand alles weer op gang te komen.”

Hoe werkt dat dan, corona-proof acteren?

“Als acteur heb je een contactberoep, dus je wordt iedere week getest om te kijken of je besmet bent met het virus. Iedereen op de filmset draagt mondkapjes, behalve de acteurs. Er is bovendien iemand die er constant voor moet zorgen dat iedereen afstand houdt.” Lachend: “Op de set is het soms net een soort van COVID-gestapo.”

Hoe moeilijk is het überhaupt om aan werk te komen in de Nederlandse filmwereld?

“Ik heb op jonge leeftijd al snel veel stappen kunnen maken en dus ook de kans gekregen om me te laten zien. Er zijn veel acteurs die ontzettend goed kunnen acteren, maar waarvan mensen uit het vak dat niet weten. Ik denk dat veel jonge acteurs daarmee struggelen. Als mensen weten dat je iets kan, word je voor rollen gevraagd. Als ze dat niet weten, dan moet iemand het aandurven om jou een kans te geven. Ik heb denk ik het geluk gehad dat ik mijn eerste paar klussen met jonge, interessante makers heb kunnen doen, waardoor ik ook automatisch geassocieerd word met bepaalde rollen of films. Zo doe ik geen romantische komedies. Niet omdat ik het niet zou willen, maar het is gewoon nooit gebeurd, dus daar word ik ook niet voor gevraagd.”

Op een auditie doe ik eigenlijk nooit wat zij mij vragen te doen

Hoe kom jij meestal aan je rollen?

“Ik ga binnenkort voor het eerst een grote rol spelen waarvoor ik gevraagd ben, zonder auditie te doen. Maar in principe doe ik altijd auditie. Daar doe ik eigenlijk nooit wat zij mij vragen te doen. Altijd iets anders. Ik denk namelijk dat een auditie juist het uitgelezen moment is om iets anders aan te bieden dan de regisseur in zijn hoofd heeft. Zodat je een interessante aanvulling hebt op dat wat de regisseur heeft bedacht. Soms werkt dit niet, maar vaak ook juist weer wel.”

Je hebt inmiddels al veel bereikt. Waar zie je jezelf over vijf jaar?

“Alle facetten van film maken spreken mij erg aan. Dus naast acteren, heb ik de ambitie om te gaan regisseren. Ik kijk altijd met een dubbele blik als ik op de set sta. Ik hoop dat ik over vijf jaar in de pre-productie zit van mijn eerste speelfilm en dat ik ook in een buitenlandse film heb gespeeld. Dat is mijn grote droom, dus daar ga ik voor.”


lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.