Ziyech bewijst: voetbalmagie bestaat

Beeld: Hakim Ziyech. Illustratie: Roos Vervelde

28 maart 2020, 13:18

Auteur: Dim Berendse

Ziyech bewijst: voetbalmagie bestaat

Beeld: Hakim Ziyech. Illustratie: Roos Vervelde

28 maart 2020, 13:18

Auteur: Dim Berendse

Door de coronacrisis ligt ook het voetbal stil. Voor redacteur Dim Berendse aanleiding om terug te blikken op zijn hoogtepunt van afgelopen seizoen: na jarenlange kritiek betoverde Hakim Ziyech eindelijk heel Nederland.

Als creatieve voetballer bedenkt hij bij elke actie weer iets geniaals. Vervolgens voert hij dat ook nog eens perfect uit. Precies lang genoeg houdt hij de bal bij zich om een nieuwe spreuk te bedenken. Tientallen passes naar de andere kant van het veld. Uit stilstand en op de centimeter nauwkeurig. Moedige dribbels langs de zijlijn. Inhouden, versnellen, kappen, draaien en perfect overspelen. Altijd weer perfect overspelen. Hij kijkt de bal na en spreekt de laatste woorden van zijn spreuk uit. Je mond valt open en je handen grijpen naar je hoofd. Weer een voorzet die mooier is dan de goal zelf.

De afgelopen jaren was Hakim Ziyech één van de meest besproken voetballers van de Nederlandse velden. Met  een waanzinnige goal, uit tegen Valencia en later tegen Chelsea, overtuigde de Marokkaans-Nederlandse voetballer eindelijk de eeuwig klagende Nederlandse critici. Elke keer als hij dit seizoen niet meespeelde miste Ajax alle creativiteit. En nu, door deze bizarre coronatijd, heeft Ziyech waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd bij de Amsterdamse club gespeeld. In een tot nu toe bewogen carrière langs drie Eredivisieclubs werd hij uitgekotst en toegezongen, maar bleef hij vooral trouw aan zichzelf.

Vallen en opstaan

Hakim Ziyech wist lang niet iedereen vanaf het begin te betoveren. In de lente van zijn carrière, bij Twente, zou hij arrogant, gemakzuchtig en onhandelbaar zijn. Zo vond de doorsnee sportjournalist hem te confronterend.

Ik ben niet iemand die even met je meepraat of populair gaat lopen doen

Een slechte of onterechte vraag wordt immers nooit gespaard in zijn antwoord. Toen een journalist van Fox Sports vroeg waarom hij altijd terug sjokte nadat hij de bal verliest, antwoordde Ziyech: ‘’Ik weet niet of jullie de afstanden zien die ik maak. Als je die zou kennen denk je wel twee keer na voor je deze kritiek hebt.’’ In een interview met Het Parool van dit jaar legt hij zijn houding uit: ‘’Voor buitenstaanders ben ik niet iemand die even met je meepraat of populair gaat lopen doen. Soms verwachten mensen dat wel van me, maar zo zit ik niet in elkaar.’’

SC Heerenveen gold als het Zweinstein van deze jonge tovenaar. Hij doorliep de hele jeugdopleiding en maakte er zijn debuut in het betaald voetbal. Hier werd zijn fluwelen balbehandeling voor het eerst zichtbaar, en hier werd zijn talent voor het eerst miskend. Zo liet Marco van Basten in 2012 weer eens zijn onkunde in het trainerschap zien, door hem terug te sturen naar het tweede elftal. Ziyech begreep er niets van: ‘’Zonder uitleg. Aan communiceren deed hij überhaupt niet,’’ zo zegt hij tegen de Volkskrant. Maar zoals altijd liet Ziyech zich niet kennen: twee jaar later was hij speler van het jaar bij Heerenveen.

Dit wekte de interesse van andere clubs. Twente troefde Feyenoord af en nam Ziyech over in de zomer van 2014. Trainer Alfred Schreuder beloofde hem een vrije rol als aanvallende middenvelder. Ziyech beloonde het vertrouwen van de trainer. In zijn eentje trok hij gehele wedstrijden naar zich toe. Elf goals, zestien assists in het seizoen 2014/2015. De overtuiging waarmee hij elke bal aannam, dribbels inzette, overspeelde en schoten loste was toen al hetzelfde als vandaag de dag bij Ajax. Het was lang geleden dat een speler met zulke creativiteit op de Nederlandse velden had rondgelopen. Dit was hem niet aangeleerd. Dit was pure magie.

Crisis

Wat hij aan tovenarij liet zien in Twente is bij menig Ziyech-fan misschien inmiddels uit het geheugen verdwenen. Die periode wordt namelijk overschaduwd door een bestuurlijke en financiële crisis bij Twente. Het duurde niet lang voordat ook de sportieve resultaten verslechterden en de crisis compleet was. Het ene na het andere bestuurslid vertrok terwijl spelers en trainer de schuld kregen van de slechte resultaten.

Die zomer van 2015 was Ziyech er kapot van toen trainer Schreuder, volgens Ziyech onterecht, ontslagen werd. In een openhartig interview met de Volkskrant, een half jaar, later hield hij zoals altijd geen blad voor de mond. ‘’Er is nog veel meer aan de hand bij Twente dan naar buiten is gekomen. Zelfs Guardiola of Mourinho had dit niet meer aan de praat gekregen.’’ Vier dagen later verliest Ziyech zijn aanvoerdersband.

Nederland wist: zonder Ziyech gaat Nederland niet naar het EK 2016 en het WK 2018

Diezelfde zomer van 2015 moest Ziyech een keuze maken voor welk land hij wil spelen. Onder bondscoach Guus Hiddink maakte hij in mei 2015 nog deel uit van de voorlopige selectie van Oranje. Toen Danny Blind het stokje overnam, dacht hij Ziyech niet meer nodig te hebben. Maar na twee dramatische EK-kwalificatiewedstrijden tegen IJsland en Turkije, smeekte hij hem om terug te komen. Ziyech volgde zijn gevoel van trots en koos definitief voor Marokko. Volgens heel Nederland maakte hij de verkeerde keuze. Want Nederland wist: zonder Ziyech gaat Nederland niet naar het EK 2016 en het WK 2018.

Helemaal kwijt raakten we hem niet: in de zomer van 2016 vertrekt Ziyech naar Ajax. In zijn eerste seizoen behaalt hij de finale van de Europa League. Met Marokko is hij in 2018 basisspeler op het WK in Rusland. In 2019 bereiken Ziyech en Schreuder samen met Ajax de halve finale van de Champions League. Ziyech als onbetwiste spelmaker en Schreuder als waardevolle assistent-trainer.

Langzaam maar zeker raakte iedereen overtuigd. Jarenlang speelde hij in de Eredivisie omdat grote buitenlandse clubs hem niet het juiste gevoel gaven. Hetzelfde gevoel waarmee hij jarenlang het Nederlands voetbal betoverde. Zoals hij tegen Het Parool zegt: ‘’Ik doe alles op gevoel. Alles.’’ Ziyech weet nog steeds wat het beste is voor Ziyech. Nu pas heeft iedereen dat door. Deze zomer vertrekt Ziyech naar Chelsea en heeft hij waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd in de Eredivisie gespeeld. Gelukkig weten wij door Hakim Ziyech dat voetbalmagie écht bestaat.

[vc_row][vc_column 0=””][vc_separator el_width=”90″][vc_column_text 0=””]Steun ons!
Onze studenten dragen vrijwillig bij aan Red Pers. Vond je dit een goede productie? Sponsor dan onze koffie (€ 2,50), https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.pngvergadering (€ 10,-) of grotere investering. Dankjewel![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row 0=””][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Kop koffie” style=”classic” align=”center” i_icon_fontawesome=”fa fa-coffee” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbunq.me%2Fredpersnl%2F2%2C5|title:Doneer|target:%20_blank|”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Vergadering” style=”classic” align=”center” i_icon_fontawesome=”fa fa-comments-o” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbunq.me%2Fredpersnl%2F10||target:%20_blank|”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Ander bedrag” style=”classic” align=”center” i_icon_fontawesome=”fa fa-money” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbunq.me%2Fredpersnl%2F||target:%20_blank|”][/vc_column][/vc_row]

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.