Red Pers moet diverser, en zo pakken we dat aan

Beeld: Illustratie door Lotte Schuengel.

28 december 2019, 12:00

Auteur: Madelief van Dongen

We noemen onszelf jong, kritisch, verfrissend en vastberaden. Maar één ding zijn we nog steeds niet: divers. Daarom willen we Red Pers in 2020 diverser en inclusiever maken.

Diversiteit en inclusiviteit laat binnen bijna alle grote mediabedrijven in Nederland te wensen over. Dat is een probleem. 

Journalisten trachten objectief te zijn, maar volledig onafhankelijke berichtgeving bestaat niet. Iedere publicatie op deze website gaat gepaard met persoonlijke keuzes voor verhalen, invalshoeken en woordgebruik. Onze https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png is bijna helemaal wit. De meerderheid van onze redacteuren studeert aan de universiteit, een enkeling doet een HBO-opleiding en niemand zit op het MBO. En dan zijn we ook nog eens overwegend links (en volgens een van onze columnisten te veel in de ban van het klimaat). We mogen dan wel kritisch en jong zijn, maar de keuzes die we maken passen vaak in hetzelfde straatje. 

Daar willen we verandering in brengen.

We willen dat Red Pers een inclusief platform is, zowel in kopij als met een https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png die divers is wat betreft opleidingsniveau, etniciteit, nationaliteit, studierichting, en politieke, religieuze en seksuele oriëntatie. In mei ontvingen we een gift van het Chief Diversity Officer-team (CDO) van de Universiteit van Amsterdam. En de afgelopen maanden gingen we in gesprek met redacteuren, experts en journalisten. Daar zijn een aantal concrete actiepunten uitgekomen. 

  • We zijn voor al onze functies – schrijvers, eindredacteuren, beeldredacteuren, social mediaredacteuren, vormgevers, illustratoren en webdesigners – op zoek naar jonge talenten die onze https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png tot een betere afspiegeling van de samenleving kunnen maken. We moedigen jongeren met een biculturele achtergrond aan om zich aan te melden. 
  • Ook gaan we actief werven buiten onze bubbel. We hebben contact met het ROC Amsterdam, maar zijn ook in gesprek met verenigingen en clubs waar we zelf nog niet bij horen. 
  • Voortaan zorgen we ervoor dat de (vacature)teksten op onze website en social media inclusiever zijn. Omdat je niet per se hoeft te studeren om Red Pers te versterken, zullen we vanaf nu over jongeren praten, in plaats van studenten. Dat past ook beter bij de doelgroep die we willen bedienen: jongeren tussen de (grofweg) 18 en 25. 
  • We gaan inclusievere verhalen maken. We trappen het nieuwe jaar af met een vierluik van redacteur Ailis Oattes over hedendaags racisme in Nederland. Ook ná de januari-serie zullen we ons blijven richten op inclusievere kopij. 
  • Diversiteit is een vast punt op onze agenda geworden. We bespreken het bij elke vergadering, gaan in gesprek met onze redacteuren en organiseren workshops om het onderwerp te laten leven onder onze https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png.

Misschien komt dit verhaal je bekend voor. Eerder begon De Correspondent een openbare zoektocht naar een diverse https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png. De stagecoördinator van de Volkskrant, Paul Onkenhout, gaf vorig jaar de opdracht nadrukkelijk op zoek te gaan naar diversiteit. NRC publiceerde een serie over diversiteit in het Nederlandse medialandschap en nam diversiteitsvraagstukken binnen hun eigen https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png onder de loep. 

Ook wij willen laten zien dat we dit onderwerp serieus nemen. Omdat we niet afhankelijk zijn van de aanstroom van (niet-diverse) journalistieke opleidingen, hopen we échte verandering te kunnen bewerkstelligen. We zien diversiteit en inclusiviteit niet als een tijdelijk project voor Red Pers, maar als onderdeel van onze identiteit. 

Dat gaat niet 1-2-3, en we zullen heus eens op onze bek gaan, maar daar zijn we gelukkig een opleidingsplatform voor. In 2020 houden we jullie op de hoogte van het proces. 

Schroom niet om te mailen met vragen, opmerkingen, of tips. Daar leren we van! 


[paytium name=”Form name” description=”Donations”]
[paytium_field type=”open” label=”Onze studenten dragen vrijwillig bij aan Red Pers. Vond je
dit een goede productie? Sponsor dan onze koffie (€2,50), https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.pngvergadering (€10) of grotere
investering. Dankjewel!” default=”2,50″ /]
[paytium_total label=”Steun ons voor” /]
[paytium_button label=”Doneer” /]
[/paytium]

Madelief van Dongen

Madelief (1997) is oud-hoofdredacteur van Red Pers. Ze studeerde internationale betrekkingen en antropologie aan Amsterdam University College en schreef verhalen vanuit Israël en de Palestijnse gebieden. Op dit moment houdt ze zich bezig met de journalistieke innovatie van het platform. madelief@redpers.nl
lees ook:

Doneren

Steun ons met een donatie

kijk voor meer info op onze donatie pagina

nivigeer

Service

Meer Red Pers

© 2023 Stichting Red Pers – Alle rechten voorbehouden

Privacystatement

|

Cookiebeleid

|

Copyright

|

Nieuwsbrief

Om de week houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief. Schrijf je nu in!

Rubrieken

NAVIGEER​

Service

Meer red Pers

Zoeken