Throwback 2018: Deze top-5 mag je niet hebben gemist

31 december 2018, 10:00

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Throwback 2018: Deze top-5 mag je niet hebben gemist

31 december 2018, 10:00

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

De kersttijd is voorbij, de Top 2000 is bijna bij Bohemian Rhapsody en je kan geen oliebollen meer zien: het is aftellen geblazen. Maar voordat we een gelukkig, gezond en journalistiek nieuw jaar inluiden, blikken we graag nog een keer terug op 2018: Het jaar van sociale media, studentenschulden en de studentenpsyche. Dit waren de vijf best gelezen artikelen van Red Pers.

5. Alles wat je moet weten over de midterm elections

Redacteur Laura Hoogenraad, een van onze beste aanwinsten dit jaar (en bovendien lid van de SVDJ Denktank en binnenkort stagiair bij De Groene Amsterdammer), schreef voor de Amerikaanse verkiezingen een bijzonder overzichtelijk artikel over een lastig onderwerp. Want die midterm elections, daar komt nogal wat bij kijken. Inmiddels hebben zowel de Democraten als Trump, die tot de verbazing van sommigen nog altijd president is, de overwinning opgeeist. Maar waarover gingen die elections nou precies en wat betekent de uitslag?

4. Waar je op stemt bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam

Eerder dit jaar waren er andere verkiezingen, een stuk dichter bij huis: de gemeenteraadsverkiezingen vonden plaats op 21 maart. Inmiddels weten we dat GroenLinks deze stembusgang in Amsterdam won en een coalitieakkoord afsloot met D66, SP en de PvdA. Maar weet je ook nog dat er gestemd werd op het sleepwet-referendum? En hoe zat het ook alweer met die stadsdeelcommissies? Ex-redacteur Moira Veenhof, die binnenkort stage gaat lopen bij de NOS in Londen, maakte een helder overzicht met de antwoorden op deze en andere vragen.

3. Op deze jongeren kan je stemmen voor een frisse wind in Amsterdam

Bij de gemeenteraadsverkiezingen stond meer op het spel dan de stadsregering: ook aan de gemiddelde leeftijd kon wat gedaan worden, want die lag met 45,1 jaar  in Amsterdam nog hoger dan in de Tweede Kamer (44,5 jaar). Adjunct Max van Geuns besloot daarom politieke talenten uit de hoofdstad te interviewen. De zeven twintigers lopen uiteen van VVD tot GroenLinks en van CDA tot SP,  maar over één ding waren ze het eens: er moeten meer jongeren in de politiek komen. Helaas moeten deze kandidaten minstens nog één poging wagen, want geen van hen kreeg genoeg stemmen om de huidige gemeenteraad te halen (al zijn Caesar Bast van de PvdA en Eva Akerboom van de PvdD nu wel duoraadsleden).

2. “De club gaat aan mij veel plezier beleven, en andersom”

Genoeg over politiek, want het leven gaat over zoveel meer. Over voetbal, bijvoorbeeld. Onze doorgewinterde columnist Thijs Booden liet dit jaar zien ook een prima sportjournalist te zijn. Hij interviewde Hamzah Sadiek, voormalig jeugdvoetballer van FC Utrecht en nu een talentvol voetbalscout. Na een cursus te hebben gevolgd bij Henk Grim, scout bij het Duitse Sankt-Pauli, is hij een van de eersten die een gediplomeerd voetbalscout is. Inmiddels, bijna een jaar na het interview bij Red Pers, is hij als hoofdscout gecontracteerd door de Belgische club Patro Eisden Maasmechelen.

1. Over echte ‘kechs’ in het Marokkaanse uitgaansleven

Met afstand het best gelezen artikel dit jaar is geschreven door ex-redacteur Sarah Borgerdijn, die ging stappen in Rabat. Dit deed ze een week nadat rapper Boef twee vrouwen kechs had genoemd, omdat die zich ’s nachts in korte rokjes in een club bevonden. Ook onze correspondent in Marokko zag dat het uitgaansleven er daar nogal anders aan toegaat dan in Nederland: “Mijn nachtelijke dansjes passen niet in het Marokkaanse beeld van een nette vrouw. Als ik een semester lang had willen feesten, had ik voor een andere bestemming gekozen.” Maar dat deed ze niet, en dat resulteerde in deze interessante inkijk in de clubcultuur van Rabat…

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.