Top-10 agenda: het beste van week 50/51

12 december 2016, 16:16

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Top-10 agenda: het beste van week 50/51

12 december 2016, 16:16

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

In onze hoofdstad is het aanbod van evenementen zo enorm gegroeid, dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Daarom tipt Red Pers voor jullie elke twee weken de beste events op het gebied van film, theater, nachtleven, opinie en kunst. Save the dates!


FILM

Foto via LAB111

15 december — Dr. Propers’ Filmscapes x YUA Onigiri — LAB111
LAB111 is een restaurant en bioscoop in één. Muzikant en DJ San Proper treedt op 15 december op en tegelijkertijd wordt er eten verzorgd door YUA Onigiri. Diezelfde avond is er ook een vertoning van Into the Wild, met een introductie door Jorn Vetter. Een veelbelovend evenement dus en ook nog eens met gratis entree!

Vanaf 22 december — 90 jaar Marilyn — EYE
In 2016 zou Marilyn Monroe 90 zijn geworden. Naast de tentoonstelling in de Nieuwe Kerk, staat EYE vanaf 22 december ook in het teken van icoon Marilyn Monroe. Geniet van films als onder andere The Seven Year Itch, Some Like it Hot en the Misfits. Perfect om in de kerstvakantie bij weg te zwijmelen en daarna een warme chocomel te drinken met uitzicht op ’t IJ. Reguliere toegang voor een tientje, studenten betalen 8,50 euro.


 

THEATER

13 tot en met 17 december  La Musica 2  Theater Utrecht  Frascati
Een man (Peter Blok) en een vrouw (Ariane Schluter) beleven het einde van hun intense relatie. Jaren terug al begon de scheiding, maar vandaag zijn de laatste zaken geregeld en logeren ze nog eenmaal in het hotel waar hun liefde ooit begon: een allesomvattende en uiteindelijk vernietigende liefde. Gedragen door een cutting edge ensemble van modern-klassieke musici krijgen de twee acteurs de ruimte om alle registers open te trekken. Al snel verandert de anonieme hotellobby in het decor voor een intieme droom, een zee van emoties waarin de voorbije jaren als golven over elkaar heen buitelen. Kaarten vanaf 15,50 euro.

20, 21 en 22 december — Low Yo Yo Stuff — Noord Nederlands Toneel — Theater Bellevue
Frank Lammers (Michiel de Ruyter, De Marathon) is terug bij het Noord Nederlands Toneel met een muzikale solovoorstelling over Captain Beefheart (Captain Beefheart and The Magic Band). Lammers duikt rond de kerstdagen in de rol van Rikkie Black. Black is niet alleen fan van Captain Beefheart, maar denkt zelfs in het hoofd van de muzieklegende te zijn geboren. In Low Yo Yo Stuff neemt Lammers het publiek mee in een hallucinerende trip door het leven en de wereld van Captain Beefheart, waarin het herwinnen van artistieke en maatschappelijke vrijheid centraal staat. Kaartjes vanaf 11 euro.


 

NACHTLEVEN

15037237_196821824058862_7941397175984145202_nFull House — 16 december — de Kopstootbar
Mis jij de zomer ook? Dan kan je vrijdag 16 december komen dansen bij de Kopstootbar. Het jonge café aan de Marnixstraat is een pop-up restaurant en bar. De drie mannen achter het concept zijn allemaal ex-horecatijgers en zette het jenevermerk JAJEM op. Full House zal een throwback feestje worden naar de warme zomerdagen, inclusief opblaasbare flamingo’s. Dj’s Mr. Midnight, Ziggy Martin en Ramon Rivé zullen je voorzien van de leukste disco, house, deephouse, hitjes en 90s deuntjes. Entree is de hele avond gratis.

15078915_1191901357556448_7985916598211896287_nSuper Social Mariah Carey XMAS special — 22 december — Chicago Social Club
Vind je december juist de heerlijkste maand van het jaar? De Chicago Social Club heeft een aanbod! Super Social staat donderdag 22 december namelijk volledig in het teken van kerst en Mariah Carey. All I Want For Christmas luidkeels meezingen wordt uiteraard aangemoedigd. De R&B, disco, en kerstmuziekjes worden verzorgd door dj dames Emanuelle Vos en Mia More. De bar van de “Soos” zal bemand worden door dj GIRLS. Voor 7 euro kan je erbij zijn.


 

KUNST

Foto: Caro Bonink via Museum Willet-Holthuysen

Tot en met 8 januari – Kerst in Willet
In het grachtenpand aan de Herengracht kom je gegarandeerd in de kerstsfeer. Het pand is na het overlijden van het echtpaar Abraham Willet en Sandrina Louise Geertruyde Holthuysen bewaard gebleven in de stijl van de late 19e eeuw. Ieder jaar wordt het museum helemaal omgetoverd in een kerstpaleis in diezelfde stijl. De balzaal, tuinkamer, eetzaal en keuken zijn van onder tot boven versierd met kerstdecoraties. In de keuken is werk van Club Geluk te zien, namelijk gebreide etenswaar. Het duo Lohnen en Voorsluijs hebben een een gedekte kersttafel gebreid, compleet met kersthammen, champagneglazen en passende decoraties.

agenda_kunst16 december tot en met 14 juni – Maurice Boyer: Thuis in Amsterdam
Stadsfotograaf Maurice Boyer ging afgelopen jaar na vier decennia met pensioen. Tijdens zijn lange staat van dienst won hij onder meer prijzen bij de Zilveren Cameria en World Press Photo. In deze tentoonstelling staat zijn werk uit eind jaren 70 en recenter werk centraal. Eind jaren 70 legde Boyer de sloop, renovatie en nieuwbouw van verschillende wijken vast, daardoor kwam hij in aanraking met de krakers en zo maakte hij ook foto’s van de krakersrellen bij de kroning van prinses Beatrix in 1980. In zijn recentere werk staat de vluchtelingenproblematiek centraal, waar hij het integratieproces en belangrijke momenten in het leven van de vluchtelingen fotografeert.


 

OPINIE

roomfordiscussion14 december — Thierry Baudet — Room for Discussion
Pas drieëndertig jaar is de man die we kennen als initiatiefnemer van het Oekraïne-referendum. Thierry Baudet is jurist, publicist en sinds kort ook aspirant-politicus. Deze zomer lanceerde hij de politiek partij Forum voor Democratie, klaar voor de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart volgend jaar. Zijn standpunten? Onder andere het invoeren van een bindend referendum, een restrictief immigratiebeleid en een ingrijpende sanering van de Publieke Omroep. Bij Room for Discussion op de Roeterseiland ga je bij ‘Democratie in Transitie?’ met hem in gesprek over zijn ideeën, de toekomst van politieke besluitvorming, nationalisme, populisme en kosmopolitisme.

schuldig20 december — Schuldig on Tour — Pakhuis de Zwijger
Sinds 14 november is de documentaireserie Schuldig iedere maandagavond te zien op NPO 1. In zes delen worden schuldenproblemen vanuit verschillende perspectieven belicht — van wanbetaler tot wethouder. De serie speelt zich af in de Vogelbuurt in Amsterdam Noord, broedvijver voor huishoudens met problemen en schulden. De volksbuurt kent uitgesproken karakters, zoals de eigenaar van een bijna failliete dierenwinkel en een ex-kankerpatiënt die meer dan alleen haar baan verloor. In Pakhuis de Zwijger gaan onder andere wethouder Arjan Vliegenthart, lector Nadja Jungmann en gerechtsdeurwaarder Paul Otter verder waar de serie stopt. Jij kunt er gratis bij zijn en meediscussiëren!

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.