Fifty Shades of Piet: Kerstgedachtenpiet

5 december 2016, 14:01

Auteur: Sophie van Oostvoorn

Fifty Shades of Piet: Kerstgedachtenpiet

5 december 2016, 14:01

Auteur: Sophie van Oostvoorn

Het is zover: 5 december, het avondje van Sinterklaas. Morgen verlaat de Goedheiligman het land weer en is de Zwarte Pietendiscussie 2016 ten einde. Onze redacteuren hebben geprobeerd nog wat context te bieden. Tot slot: Sophie van Oostvoorn, freelance journalist en eindredacteur bij Red Pers, over het belang van kerstgedachten binnen het Pietendebat.

Het zalig avondje is gekomen. Een avond van gezellig bij elkaar zijn, cadeaus uitwisselen en speculaasjes eten. Nu de Pietenstorm weer is gaan liggen, vraag ik me af: hoe verder?

Met grote interesse las ik de artikelen van mijn collega-redacteuren van Red Pers over deze storm. Welke betekenis heeft het veelbesproken figuur ‘Piet’ in onze samenleving: wordt het strafbaar om een Piet zwart te maken, hoe ziet Piet er anno 2016 uit, vergeten we goed naar elkaar te luisteren als we discussiëren over Piet, wat doet Piet voor onze marktwerking en hoe kijken onze internationale redacteurs tegen ons feest aan?

Eilandjes
Want waar in ons land de Pietenstorm flink heeft huisgehouden, zie ik in andere landen een Trumpstorm waaien of een Marie Le Penstorm. Stormen die ons uit elkaar drijven, ieder naar z’n eigen eilandje en overleven maar. Er wordt nog wel es wat over en weer geroepen tussen de eilanden, maar veel contact is er niet meer. En als we dan een beetje wifi hebben gevonden op ons eilandje zien we alleen nog maar wat onze mede-eilanders doen, lezen of schrijven.

Gelukkig is het bijna kerst. A time of joy and forgiveness. Ik stel voor dat we de kerstdagen gaan gebruiken om dichter tot elkaar te komen. Als je naar een mooi verlichte kerstboom zit te staren, vraag je af: hoe is het zo ver gekomen met ons?

Wij liggen hier overhoop om een figuurtje uit een feest en in het Midden Oosten liggen hele steden, dorpen en families overhoop

Sta op en bel eens aan bij je buur (je weet wel, die man of vrouw die je pakketjes in ontvangst neemt als je niet thuis bent). Vraag ‘m op de thee en klets een beetje bij. Help een oudere dame met oversteken als het wieltje van haar rollator vast zit in de tramrails, schep es een bord soep op voor de minder bedeelden in onze samenleving. Of hang een touwtje uit je brievenbus, gewoon omdat het kan.

Blijf bij elkaar
En terwijl je nog een slokje neemt van je warme chocolademelk, vraag je dan ook eens af of het daadwerkelijk allemaal zo erg is. Laten we ons niet veel te veel meeslepen door wat politici roepen en wat er op Facebook allemaal te lezen valt? We moeten ons niet uit elkaar laten drijven door hoe we eruit zien, wat we denken of de laag of hoek van de samenleving waaruit we komen. Wij liggen hier overhoop om een figuurtje uit een feest en in het Midden Oosten liggen hele steden, dorpen en families overhoop door een verschrikkelijke oorlog.

artikel_SophieKijk eens om je heen. Ondanks wat er allemaal geroepen wordt, verschillen wij echt niet zoveel van elkaar. Zeker niet met kerst. Wens dan nu je overbuurman een fijne kerst en vast een gelukkig nieuwjaar en als je toch bezig bent, loop eens naar het buurthuis om te vragen of je daar nog iets kan betekenen voor de nieuwjaarsborrel. Champagne inschenken is echt zo moeilijk niet.

Praat met elkaar. En als je geen kerstliefhebber bent, doe het dan omdat het goed voor je karma is, kan mij het schelen. We moeten aardiger voor elkaar worden, sympathieker, open minded, zo je wil. Want als we dat niet doen, raakt ons gekke kikkerlandje nog meer verdeeld en is een verschrikking als een Wildersstorm niet ver uit zicht.


Dit is de zesde en laatste aflevering in een serie over Zwarte Piet. Lees hier het eerste deel over de Rechtenpiet, hier het tweede deel over de Miscommunicatiepiet, hier het derde deel over de Welvaartspiet, hier het vierde deel over de Transformatiepiet en hier het vijfde deel over International Pete.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.