In deze fotoreportage willen wij een neutraal maar overzichtelijk beeld van het Sinterklaasfeest geven. We vroegen twee vrouwen naar hun ideale Piet, de huidige discussie en hebben daarnaast de intocht in Amsterdam vastgelegd.
Martha, sinds een jaar Zwarte Piet bij de intocht
“Bij de traditie van Sinterklaas hoort een zwarte Piet. Vanwege de donkere schmink blijf je als Piet ook onherkenbaar voor de kinderen. Dat geheimzinnige hoort erbij, vind ik. Dat is mijn mening en dat anderen hier anders over denken is prima. Maar om nou een hele traditie te veranderen omdat een paar mensen zich gekwetst voelen, vind ik wat overdreven. Kinderen discrimineren namelijk niet. Volgend jaar wil ik zeker weer Piet zijn bij de intocht, maar ik weet het niet zeker als ik dan niet zwart geschminkt kan.“
Een hele traditie veranderen omdat een paar mensen zich gekwetst voelen vind ik wat overdreven
Sabine, vroeger kinderpiet bij de intocht
“Ik vind dat ons land best rekening mag houden met de mensen die hier wonen. Er zijn hier zoveel culturen en daar moeten we ook aan blijven denken. Waarom verandering voor veel mensen zo erg is in deze kwestie snap ik niet. Natuurlijk is de eer van de traditie belangrijk, dus daarom hoeft regenboogpiet niet van mij, maar roze of blauw is toch leuk? Zo herken je de Pieten ook niet. Ik was vroeger kinderpiet en had het fantastisch gevonden als ik een roze Piet mocht zijn!”
Ik vind dat ons land best rekening mag houden met de mensen die hier wonen
De intocht
In Amsterdam vond de intocht dit jaar plaats op 16 november. Met een botenoptocht van een kilometer lang is dit de langste intocht van het land. Red Pers was erbij om de kinderen, de stoomboot en natuurlijk de Roetpieten vast te leggen.
Dit is de vierde aflevering in een serie over Zwarte Piet. Lees hier het eerste deel over de Rechtenpiet, hier het tweede deel over de Miscommunicatiepiet en hier het derde deel over de Welvaartspiet.