Als een seksueel actieve en heteroseksuele vrouw is de kans groot dat je het slikt of hebt geslikt: de pil. In 2015 slikten 6 op de 10 jonge vrouwen deze vorm van anticonceptie. Hoewel het een erg betrouwbaar middel is, bestaat er onder een grote groep vrouwen veel verwarring rond de bijwerkingen. Tijd om het na te vragen bij de professionals.
In gesprek met een gynaecoloog, huisarts en een onderzoeker
We spraken met Barbara Havenith, gynaecoloog bij de Vrouwenpoli in Boxmeer en huisarts Mai Neijens en legden hen dezelfde vragen voor. Tot slot laten we Estrella Montoya, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, aan het woord om te vertellen over nieuwe inzichten uit haar onderzoek rondom bijwerkingen van de pil.
Word ik dik van de pil?
De gynaecoloog: “Doorgaans niet, maar er is een kans dat je een aantal kilo aankomt. Hierbij spelen genetische aspecten een rol, want bepaalde delen van de hormonen moet je lichaam af kunnen breken. Het hangt dus af van de persoon.”
De huisarts: “Je komt bij de gemiddelde pil meestal een kilo of twee aan. Dat is niet dik, maar je komt wel wat aan. Een bestanddeel van de pil, progesteron, kan zorgen voor een grotere eetlust of vreetkicks.”
Moet ik tijdens een antibioticakuur voorzichtiger zijn met de pil?
De gynaecoloog: “Ja, de antibioticakuur roeit een aantal bacteriën in de darm uit waar de pil afhankelijk van is. Als je zeker weten niet zwanger wil worden moet je extra bescherming tijdens, en een paar dagen na de kuur gebruiken.”
De huisarts: “Sommige antibiotica worden in de lever omgezet naar de werkzame stoffen, maar de pil werkt ook in dat systeem in de lever. Dan kan de pil dus niet helemaal veilig zijn, en dus krijg je het advies extra bescherming te gebruiken.
Word ik depressief van de pil?
De gynaecoloog: “Dat kan, dat hangt ook weer af van die genetische variaties. Sommige mensen reageren anders op de bestanddelen van de pil waardoor depressieve gevoelens op kunnen komen.”
De huisarts: “Stemmingswisselingen komen vaak voor, dit kan soms tegen het depressieve aan liggen. Ik waarschuw er altijd wel voor, al kan ook de puberteit dat soort stemmingen veroorzaken.”
Wordt mijn libido lager van de pil?
De gynaecoloog: “Ja, dat klopt deels. De pil kan meewerken aan een lager libido. De hoeveelheid testosteron in je lichaam daalt namelijk en het eiwitgehalte in je bloed stijgt. Hierdoor kun je minder zin hebben in seks dan normaal. Libido is veel meer dan dat, het is ook afhankelijk van jezelf, je partner of je levenssituatie.”
De huisarts: “Je libido hangt af van hoe lekker je in je vel zit. Als je chagrijnig of onzeker bent, heb je niet zo’n zin om te vrijen. Dus als je stemming negatief beïnvloed wordt door de pil gaat je libido zeker achteruit. Die twee staan in verband met elkaar.”
“Het is echter belangrijk om met de persoon en de omstandigheden rekening te houden. Er zijn mensen die juist heel actief worden van de pil en er ook van afvallen. Maar als je onder veel stress staat ben je juist gevoeliger voor de hormonen van de pil. Als je twijfelt of je door de pil last hebt van bijwerkingen, is het altijd aan te raden om een aantal maanden te stoppen met de pil. Pas dan kun je met enige zekerheid zeggen of je beïnvloed wordt.”
Wat zorgt volgens u voor de vele verwarring rondom het slikken van de pil?
De gynaecoloog: “Ik denk dat verwarring ontstaat doordat er onder vrouwen veel negatieve verhalen circuleren, terwijl het imago van de pil over het algemeen goed is door de hoge betrouwbaarheid. Jonge meiden denken snel dat de pil de beste methode is. Zelf ben ik heel terughoudend in het aanraden van de pil. Er zijn namelijk zoveel andere anticonceptiemiddelen die met minder bijwerkingen komen. De pil heeft de aureool dat het veilig is, maar je lichaam kan er sterk door beïnvloed worden.”
De huisarts: “Er gaan veel ideeën over de pil rond. Ik merk dat iedereen gelijk met de pil wil beginnen als ze willen beginnen met anticonceptie, maar ik vind wel dat de vrouwen niet genoeg weten over de bijwerkingen van de pil.”
De onderzoeker – Estrella Montoya, Universiteit Utrecht
“Momenteel ben ik bezig met onderzoek naar de pil. Tot nu toe is er vooral veel aandacht geweest voor de lichamelijke bijwerkingen, maar nog niet genoeg naar de bijwerkingen in de hersenen. Wat we zien in huidige onderzoeken en in die van de afgelopen tien jaar is dat vrouwen die de pil slikken minder goed zijn in het afleren van angst. Het lijkt alsof er een ander soort stressregulatie lijkt te zijn, in de zin dat je minder goed kan omgaan met stress.”
“Ik ben voorzichtig met uitspraken over de bijwerkingen die voorkomen op sociaal gebied. Zo kan de pil misschien invloed hebben op het herkennen van emoties bij andere mensen, het gevoel dat je krijgt door beloning en hoe blij je wordt van je partner. Dit zie je in de hersenen, maar dit onderzoek staat nog in de kinderschoenen.”
“Voor veel mensen is de pil een goed middel, ik ben er ook niet tegen, maar er is een bepaalde groep vrouwen die er niet zo goed tegen kan. Dat er verwarring rondom de bijwerkingen is, betekent dat de communicatie naar de gebruiker zelf nog niet goed is, terwijl er nog nooit zoveel aandacht is geweest voor het middel. De ‘nieuwe’ bijwerkingen die ik noemde staan weer in verband met bekende bijwerkingen zoals depressie. Dit zouden we kunnen gebruiken om de gebruikers te kunnen verklaren en uitleggen hoe deze ‘nieuwe’ bijwerkingen werken. Maar eerst is er meer onderzoek nodig.”
Conclusie
Zo zien we dat de pil wel degelijk duidelijke bijwerkingen heeft, maar niet voor alle vrouwen. De kans is er dus dat je je er minder goed door gaat voelen en je hersens anders gaan werken. Bij twijfel is een pil-loze periode zeker aan te raden, of verdiep je eens in andere anticonceptiemiddelen. De pil hoeft niet de eerste keus te zijn.