Je bent jong en je stemt wat: Amerikaanse jongeren over de presidentsverkiezingen

Beeld: Beeld: Paulien Kraaijeveld

16 oktober 2024, 08:00

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024 zijn al over minder dan een maand.  Jongeren in Amerika komen doorgaans slechts in kleine getale opdagen, ondanks de invloed van hun stem. Tijdens de vorige presidentsverkiezingen in 2020 kwam slechts vijftig procent van de kiezers tussen de 18 en 30 jaar opdagen. Red Pers sprak vier Amerikaanse studenten over waarom zij op 5 november gaan stemmen. Met welke zorgen stappen zij het stemhokje in? 

Leestijd:

5 Min

Kade Altendorf (19)

Kade stemt voor het eerst deze november. De student Agricultural Systems Technology woont in Ames, Iowa en raakte politiek geëngageerd na de eerste moordaanslag op de Republikeinse presidentskandidaat, Donald Trump. “Dat was schrikken. We hebben sinds Reagan, veertig jaar geleden, geen moordaanslag meer gehad.” Sindsdien volgt Kade het nieuws over Trump nauwkeurig en deelt hij zijn grote zorgen over de veiligheid van Amerika met betrekking tot criminaliteit en illegale immigratie. 

‘Alleen al de gedachte dat een van mijn vriendinnen in staten waar abortus beperkt is, na bijvoorbeeld verkrachting, geen zeggenschap over hun eigen lichaam zou hebben, is beangstigend’

Kade staat achter immigratie, zolang mensen door het juiste proces gaan. “De Verenigde Staten is gebouwd op immigratie. Maar mensen moeten wel waarde toevoegen aan ons land en onze economie. Verder maakt het me niet uit uit welk land je komt.” Kade ziet dat illegale immigratie tot problemen kan leiden: “Laatst las ik dat een groep illegale immigranten in een klein stadje in Colorado—slechts twee staten verwijderd van Iowa—een appartementencomplex heeft overgenomen.” Dit nieuws blijkt inderdaad te gaan over een virale video van een overval door criminelen met mogelijk Venezolaanse bendeconnecties in Aurora, een suburb van Denver, Colorado. De lokale politie ontkent dat er sprake is van een totale overname van een gebouw door illegale immigranten. 

“Je wilt niet dat zulke criminaliteit dichter bij huis komt, vooral niet in mijn kleine universiteitsstad,” zegt Kade. Hij is bang voor een sneeuwbaleffect: “Als migratie niet onder controle wordt gehouden, of als we geen sterker proces aan onze grenzen hebben om mensen legaal het land binnen te laten komen, zal de criminaliteit zich blijven verspreiden. Ik maak mij dan zorgen over mijn eigen veiligheid en die van mijn vrienden.” 

‘Trump heeft gezegd dat hij de grondwet wil afschaffen. De grondwet is de ruggengraat van Amerika; zonder die basis weet ik niet wat er zou gebeuren’

Julia Thompson (21)

Julia, een politicologiestudent in Eau Claire, Wisconsin, maakt zich zorgen over het recht op abortus. Ze zag toe hoe onder Trumps presidentschap Roe v. Wade werd teruggedraaid. Momenteel mogen staten zelf bepalen tot welk trimester van de zwangerschap een abortus is toegestaan, of abortie illegaal maken. Deze beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof vindt Julia een schande, en ze ziet de gevolgen van die verandering in haar dagelijks leven. “De vader van een vriendin van mij is arts op de spoedeisende hulp. Hij werkt in South Dakota, waar abortus vrijwel volledig verboden is. Als een patiënt om advies vraagt, mag hij wettelijk geen informatie geven, zelfs niet als hun gezondheid in gevaar is. Eén suggestie kan hem al in de gevangenis doen belanden.” Julia is gefrustreerd, boos en verdrietig over het terugdraaien van Roe v. Wade. “Alleen al de gedachte dat een van mijn vriendinnen in staten waar abortus beperkt is, na bijvoorbeeld verkrachting, geen zeggenschap over hun eigen lichaam zou hebben, is beangstigend. Dat geeft me een gevoel van machteloosheid, vooral als vrouw, wetende dat mannen beslissen over wat er met mijn lichaam gebeurt.”

De democratische kandidaat, Kamala Harris, belooft Roe v. Wade te herstellen, en hiermee was Julia´s stem snel gewonnen: “Ik geloof niet dat alles opgelost wordt als Kamala aan de macht komt, maar ik stem omdat ik bang ben voor onze toekomst als mensen niet stemmen.”

Calvan Chase (23)

Met grote dromen om een officier van justitie te worden – zoals Harris dat was in San Francisco van 2004 tot 2010 – heeft Calvan grote zorgen over hooggerechtshofregelingen. Het grootste kritiekpunt van Calvan, die rechten studeert in Syracuse New York, is dat het hooggerechtshof vooral bestaat uit: “conservatieve mannen van in de tachtig zonder termijnlimieten, en zullen alles omverwerpen waar ze het niet mee eens zijn. Ik vind het maar gek.”

Buiten zijn frustraties over het Amerikaanse hooggerechtshof maakt de Atlanta-native zich ook grote zorgen over de wapenlobby en het gebrek aan aandacht voor de schietpartijen op scholen in de zuidelijke staten van Amerika. “Laatst nog, vlak voor het debat tussen Trump en Harris, vond er de zoveelste school shooting plaats dicht bij mijn geboorteplaats. Er vallen doden, en daar praten de kandidaten niet over,” aldus Calvan. Hij wil strengere regels. “Hoe kan het dat ik een winkel binnen kan lopen in mijn hometown en zomaar een shotgun kan kopen, zonder fatsoenlijke veiligheids- of mentale gezondheidscontroles?” In Georgia zijn de regels voor mentale gezondheid bij het aanvragen van een wapenvergunning relatief soepel; iemand opgenomen voor mentale gezondheidsproblemen van meer dan vijf jaar geleden wordt er vaak niet op aangemerkt bij de aanvraag van een wapenvergunning. “Dat is absurd, en dáár ligt het probleem.”  

“Toch stem ik. Omdat ik liever Kamala heb dan een potentiële dictator. Trump heeft gezegd dat hij de grondwet wil afschaffen. De grondwet is de ruggengraat van Amerika; zonder die basis weet ik niet wat er zou gebeuren,” aldus Calvan. 

James Cameron (27)

James, mede-rechtenstudent, maakt zich grote zorgen over de kansen op een goed betaalde baan en het kunnen betalen van de huur in de grote stad New York City. Maar zijn topprioriteit voor het stemmen? Vertegenwoordiging. James vertelt: “Ik ben Afro-Amerikaans en Puerto Ricaans. Amerika heeft slechts één president gehad die Afro-Amerikaans was, namelijk Barack Obama.” James legt uit hoe een eerste vrouwelijke president met een Afrikaans en Aziatische achtergrond Amerika, “mensen met verschillende achtergronden en identiteiten—niet alleen in de Verenigde Staten, maar wereldwijd— laten zien dat hun stem gehoord kan worden en dat ze zulke hoge posities, zoals president van de Verenigde Staten, kunnen bereiken. Dat vind ik essentieel.”

James maakt zich zorgen over de politieke verdeeldheid in Amerika. Als ‘military brat’–een kind van een ouder die in het leger dient– heeft James op veel verschillende plekken gewoond: “New York, New Jersey, Georgia, North Carolina, Louisiana, Oklahoma, en dat alleen in de Verenigde Staten,” noemt James op. “Ik merk dat het conservatiever is in het zuiden dan hier in New York. Maar ik zie zelf grotere verschillen tussen steden met universiteiten of vakscholen, omdat studenten aan universiteiten zich nog voorbereiden op carrières, terwijl afgestudeerden van vakscholen al aan het werk zijn als monteur of iets dergelijks, wat leidt tot verschillende prioriteiten, zoals directe zorgen over belastingen.”

James licht toe hoe belangrijk een luisterend oor is en hoe je “jonge mensen in Amerika niet als één groep kan beschouwen.” Er zijn redenen achter de keuzes van anderen: “of ze nu stemmen op Kamala Harris omdat ze op haar lijken of omdat ze haar ervaring als officier van justitie waarderen, of dat ze Donald Trump kiezen omdat ze een strenger iemand willen hebben op de internationale podium, er is altijd een begrijpelijke reden als je bereid bent te luisteren.” 

Eindredactie door Dieuke Kingma

Steun Red Pers

Je las dit artikel gratis, maar dat betekent niet dat het Red Pers niets heeft gekost. Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.

Over de auteur:

Anna van Poucke (2001, zij/haar) is recent afgestudeerd aan het bachelorprogramma PPLE (Politics, Psychology, Law and Economics) aan de Universiteit van Amsterdam, met een specialisatie in Politicologie en een minor in Journalistiek en Kritiek. Ze is breed geïnteresseerd in politieke thema’s op landelijk, Europees en internationaal niveau.

Lees ook:

Zoeken

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.