De film ‘Dream scenario’ bevraagt beroemdheid, maar mist scherpte

27 maart 2024, 10:48

‘Dream Scenario’ is een tragikomische film over een man die op slag beroemd wordt omdat hij in de dromen van vreemden verschijnt. De film die sinds 14 maart in de bioscoop te zien is, wisselt humor af met maatschappelijke vragen over roem en de keerzijde daarvan, waardoor het zowel vermakelijk als relevant is.

Auteur: Youssef el Khattabi

Leestijd:

3 Min

‘Dream Scenario’ laat zien wat er gebeurt als een ogenschijnlijk doorsnee persoon van de een op de andere dag wereldberoemd wordt. De hoofdrol, een doorsnee kalende professor biologie genaamd Paul Matthews, wordt gespeeld door Nicolas Cage. Zijn specialisatie in kuddegedrag en zijn fascinatie voor “antelligence” (mieren intelligentie) lijken symbool te staan voor de menselijke neigingen tot kuddegedrag, dat later in de film lijkt te fungeren als kritiek op onder andere cancelcultuur. Paul’s vrouw, gespeeld door Julianne Nicholson, maakt liefkozend grappen over zijn ogenschijnlijk saaie leven.

Van buitenbeentje naar beroemdheid

Paul wordt neergezet als een buitenbeentje, wiens academische ambities maar niet van de grond willen komen. Als hij wordt herkend door een serveerster die hij nog nooit heeft ontmoet, blijkt al snel dat verschillende mensen dromen over dezelfde man en zich langzaam realiseren dat Paul de man is die ze in hun dromen tegenkomen. Het zijn niet slechts tien mensen die deze “droomepidemie” ervaren, maar duizenden. In één dag wordt Paul de beroemdste man ter wereld.

In één dag wordt Paul de beroemdste man ter wereld.

Paul is gelukkiger dan ooit, nu hij eindelijk wordt opgemerkt, en ook zijn academische ambities nemen een vlucht. Het geluk is echter van korte duur, want de aanwezigheid in de dromen van anderen begint een duistere wending te nemen. Al snel komt er niemand meer naar zijn les, worden sociale bijeenkomsten ongemakkelijk en wordt hij gevraagd restaurants te verlaten omdat zijn gasten doodsbang voor hem zijn. De droom is een nachtmerrie geworden. 

‘Dream Scenario’ mist scherpte richting het einde

De film ontwikkelt zich van een sciencefiction-verhaal naar een sociale satire die cancelcultuur aankaart. Terwijl het verhaal zich ontvouwt, wordt de kijker uitgenodigd om te reflecteren op de impact van cancelcultuur en bevraagt hoe individuen en hun acties publiekelijk worden verstoten op basis van opinies in plaats van feiten.

De film laat zien dat hoe beroemder iemand wordt, hoe meer die aan anderen toebehoort. Door de lens van de hoofdpersoon, wiens leven en identiteit steeds verder geabsorbeerd worden door de publieke fascinatie, onderzoekt de film de grenzen van privacy en identiteit. Terwijl de beroemdheid van het personage toeneemt, worden zijn persoonlijke ruimte en vrijheid steeds meer ingeperkt door de verwachtingen, eisen, en obsessies van het publiek. De situatie escaleert wanneer Matthews bijna vermoord wordt, wat kijkers laat nadenken over de prijs van beroemdheid.

Hoe beroemder iemand wordt, hoe meer die aan anderen toebehoort

‘Dream Scenario’ begint richting het einde echter zijn scherpte te verliezen. Het verhaal stapt af van de diepere filosofische vragen die het aanvankelijk stelde, en richt zich op thema’s die niet goed uit de verf komen en geforceerd aanvoelen, zoals de dreiging van kunstmatige intelligentie en de opdringerige aanwezigheid van technologische marketing.

Tussen droom en realiteit

In een tijdperk waarin de grenzen tussen werkelijkheid en fictie steeds meer vervagen door fake nieuws en mass media, daagt ‘Dream Scenario’ ons uit om na te denken over de aard van menselijke relaties. Nicolas Cage voert ons door een labyrint van dromen en nachtmerries. Deze ervaringen transformeren niet alleen de protagonist, maar fungeren ook als een spiegel voor onze eigen angsten en verlangens. Ze confronteren one met de impact van technologie en social media op onze perceptie van realiteit en onze interacties met anderen.

De film laat ons achter met meer vragen dan antwoorden, maar één aspect blijft onbetwist: de invloedrijke kracht van verhalen om onze wereldvisie te veranderen. Dit roept de vraag op wat dit betekent voor onze eigen realiteit. Worden we de helden van onze eigen dromen, of de vijanden in de nachtmerries van anderen? ‘Dream Scenario’ nodigt uit tot verkenning in een wereld die steeds meer geïndividualiseerd raakt.

Steun Red Pers

Je las dit artikel gratis, maar dat betekent niet dat het Red Pers niets heeft gekost. Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.

Over de auteur:

Youssef el Khattabi (2003, hij/hem) gelooft sterk in de kracht van verhalen, zoals het gezegde luidt: “The most powerful person in the world, is the storyteller.” Dit is precies de reden waarom hij zich toelegt op journalistiek. Hij richt zich vooral op buitenlandproducties, filmjournalistiek en diepgaande achtergrondverhalen. Zijn ultieme doel? De wereld rondreizen om unieke verhalen te vertellen, waarbij hij zijn liefde voor journalistiek en reizen combineert.

Lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.