Aalâa Alrubey (kandidaat-Kamerlid DENK): ‘Ik wil de overstap naar 18 jaar vergemakkelijken’

Beeld: DENK

18 november 2023, 18:00

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen interviewt Red Pers verkiesbare jongeren. Aalâa Alrubey (19) staat op plek 4 voor DENK. Wat maakt dat zij al tijdens haar studie de politiek in wil?

Auteur: Maurits van Es

Leestijd:

4 Min

Alrubey vertelt erg druk te zijn, nu de laatste dagen voor de verkiezingen zijn ingegaan. Vooral flyeren, het geven van gastcolleges en het houden van interviews staan nu op de agenda. Ze lijkt er zichtbaar van te genieten en tegelijkertijd de drukte en aandacht nog onwennig te vinden.

Dat is ook niet zo gek. Iets minder dan een jaar geleden was ze namelijk nog voornamelijk bezig met studeren. In december vorig jaar besloot ze zich aan te sluiten bij DENK, om zo mee te kunnen denken en beslissen over de koers van de partij. Al snel werd ze beleidsmedewerker bij DENK Amsterdam. Partijleider Stephan van Baarle zag in Alrubey de perfecte vertegenwoordiger voor jongeren en studenten in de politiek.

Dat neusje voor politiek komt niet helemaal uit de lucht vallen. Ze groeide op met drie zussen in Heerhugowaard, in wat ze een echt ‘nieuwsgezin’ noemt. “‘s Ochtends stond steevast het achtuurjournaal aan, wat we in de avond bespraken.” Het toeslagenschandaal, dat mede door oud-partijleider Farid Azarkan boven tafel werd gehaald, doet haar als 18-jarige besluiten fiscaal recht te gaan studeren.

DENK lijkt hard bezig zich te profileren als een echte jongerenpartij. Volgens een peiling van EenVandaag en Ipsos doet de partij het relatief goed onder jongeren (18-34 jaar). Als jongeren het voor het zeggen zouden hebben, zou DENK op elf zetels staan.

Wat doe je als je op 23 november wakker wordt met het bericht dat DENK meer dan vier zetels heeft behaald?

“Ik heb echt geen idee wat ik dan ga doen; huilen, schreeuwen, blij zijn? Het zou een droom zijn die uitkomt. Hoewel ik zo jong ben en nog veel moet zien, hoop ik de jongeren te gaan vertegenwoordigen. Ik wil een stem voor hen kunnen zijn.”

Kan je dat aan, jongeren vertegenwoordigen in een verhard politiek klimaat?

“Gelukkig heb ik tot nu toe nog niks echt ergs over me heen gekregen. De lastige vragen probeer ik zo eerlijk mogelijk te beantwoorden. Mijn familie zou mij omschrijven als koppig, als ik iets vind dan draag ik dat ook uit. Het doet mij niet zoveel als mensen iets ergs over mij zeggen. Op sociale media sturen mensen mij weleens berichten over dat ik een hoofddoek draag, het doet mij niet zoveel.”

Hoe zie je dat voor je, tegenover oudere en vaak meer ervaren Kamerleden?

“Dat je opmerkt dat ik minder ervaring heb is interessant, want ik denk dat dit juist mijn kracht is. Er zijn een heleboel mensen die al jaren in de politiek zitten en nog steeds een aantal zaken niet kunnen oplossen. Ik kan daar nog als een burger en niet als politicus naar kijken. Nog wel…”

Waarom wil je nu al de politiek in?

“Afgelopen december bedacht ik dat ik graag betrokken wilde zijn bij de besluitvorming binnen DENK. In eerste instantie voornamelijk met het idee om weleens naar een ledenvergadering te komen. Toen ik mij hiervoor meldde bij Azarkan was hij erg enthousiast en werd ik al snel beleidsmedewerker in Amsterdam gemaakt. Daar hebben mijn collega’s mijn ogen geopend en laten zien dat het hard nodig is dat er in de politiek meer vertegenwoordiging voor ons komt. Toen het kabinet de afgelopen zomer viel, voelde dat als een roeping.” 

Wie bedoel je met ‘ons’?

“Ik denk dat ik bij een heleboel groepen hoor. Ik ben vrouw, jong, dochter van immigranten, moslim en draag een hoofddoek. Er zijn nogal wat problemen waar je dan tegenaan kan lopen. Moslim zijn in Nederland komt daar nog bovenop.”

Is dat waar jij je voor wil gaan inzetten, voor de jongeren en moslims in Nederland?

“Ja, de jongeren moeten aan tafel komen zitten. Ik ben zo’n jongere. En voor alle mensen die een religie aanhangen, niet alleen voor moslims.”

Hoe wil jij je gaan inzetten voor jongeren?

“Ik wil de overstap van de leeftijd van zeventien naar achttien jaar vergemakkelijken, door jongeren meer hulp te bieden en te begeleiden. Verder wil ik mij graag inzetten voor kansengelijkheid binnen het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Ook maak ik mij hard voor een financiële compensatie voor de pechgeneratie. Tot slot wil ik een startersregeling voor jongeren, zodat jongeren bij het kopen van een huis rentevrij geld kunnen lenen (de Koran schrijft voor dat moslims geen rente zullen betalen, red.).

Waarom wil je dit bij DENK gaan doen?

“DENK is naar mijn idee een van de weinige partijen in de Kamer die aan haar principes vasthoudt. De partij is een voorvechter voor minderheden in Nederland en voor geloofsvrijheid. En dus ook voor moslims. Het is belangrijk dat wij hier goed vertegenwoordigd worden. Zo is er nog een aantal zaken die de geloofsvrijheid in Nederland beperken, zoals het verbod op het dragen van een nikab op veel openbare plekken en het verbod op een hoofddoek voor agenten.”

Over minderheden gesproken: DENK lijkt een progressieve partij te willen zijn die opkomt voor minderheden, maar tegelijkertijd waarden uitdraagt als de strijd tegen regenboogdwang’. Hoe rijm je dat met elkaar?

“Ik heb het idee dat men regenboogdwang verkeerd begrijpt. Wij zijn net als bijna elke andere partij van mening dat discriminatie en haat niet toegestaan zijn. Er moet wederzijdse acceptatie zijn. Maar niemand mag gedwongen worden om dat uit te dragen. Mensen en bedrijven moeten wat ons betreft niet geboycot worden als ze niet de regenboogvlag willen uitdragen.” 

Het gaat verder dan dat, de partij richt zich ook tegen onderwijs waarin wordt verteld dat er meer sekses dan man en vrouw zijn. 

“Onderwijs is net wat anders. Wij krijgen heel veel meldingen van ouders dat hun kinderen ‘het’ meekrijgen. Er zijn ouders die dat op hun eigen manier willen doen. Kinderen zijn onschuldig en denken daar helemaal niet aan. Dus laten we, als ouders dat niet willen, er ook niet zelf voor kiezen dat uit te leggen. Het is begrijpelijk dat veel ouders liever niet hebben dat er op jonge leeftijd met kinderen over seks wordt gepraat.” 

Hoe rijmt DENK dit met de strijd tegen racisme?

“Het gaat ons echt om de dwang. Iedereen is het er toch mee eens dat je mensen niet moet dwingen. Veel partijen negeren daarbij de groep die anderen wel respecteert, maar die dat gewoon niet opgelegd wil krijgen. Ik denk dat het goed is dat wij dat als partij niet doen.” 

Jullie partijleider Van Baarle zegt dat DENK een nieuwe koers wil inslaan. Wat is die koers?

“Nou, je hebt naar de lijst gekeken, dat is een hele jonge lijst. De afgelopen dertien jaar onder Rutte is het heel anders gegaan dan je eigenlijk zou moeten willen. Ik denk dat heel Nederland er wel aan toe is dat er op een andere manier politiek wordt bedreven. En dat moet deze keer samen met jongeren, een nieuwe generatie.” 

Eindredactie door Rens van der Beek

Steun Red Pers

Je las dit artikel gratis, maar dat betekent niet dat het Red Pers niets heeft gekost. Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.

Over de auteur:

Maurits van Es (1995, hij/hem) heeft Politicologie en Rechtsgeleerdheid gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en is zich nu binnen zijn master aan het specialiseren in het internationaal publiekrecht. Het snijvlak tussen het recht en de politiek fascineert hem en voor Red Pers probeert hij dit snijvlak op te zoeken binnen zijn portefeuille Recht en Justitie.

Lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.