Een boek lezen? Dat hoeft niet meer met deze podcast

Beeld: Marlies de Baare

1 september 2023, 11:00

Red Pers heeft een nieuwe podcast gelanceerd, opgenomen in De Balie. In Leezy bespreken Jobeleen Perez en Rosa Juffer boeken die een maatschappelijk thema hebben met de schrijver of een expert.

Auteur: Sam van den Boogaard

Leestijd:

3 Min

Tijd maken om boeken te lezen in een druk schema is ingewikkeld. Naast werk of studeren, goed voor jezelf zorgen en sporten is ook de digitale wereld meer en meer een obstakel om een boek op te pakken, zelfs als het interessant en relevant is. Jongeren vragen zich steeds vaker af welke boeken ze moeten lezen, en of ze daar tijd voor hebben.

Leezy is een antwoord op deze vraag. In dertig tot veertig minuten nemen Rosa en Jobeleen de luisteraar mee in een boek over een relevant maatschappelijk thema. Voor zowel de lezer die het boek al heeft gelezen als de luisteraar die er nog niks over weet diepen zij de belangrijkste onderwerpen (verder) uit. Hiervoor interviewen zij schrijvers of een bekende gast. Zo is hun eerste gast Liesbeth Staats, die in het boek Waarom vrouwen minder werken dan mannen (en dat ook jouw probleem is) schrijft over verschillen op de werkvloer.

Genoeg stof

“We beginnen de podcast altijd met een kort gesprek”, vertelt Rosa. “Daarna komt de expert of schrijver aan het woord, die meer vertelt over de belangrijkste onderwerpen. Op deze manier is de podcast geen samenvatting van het boek, maar een meningsvormende tool.” Jobeleen beaamt dat: “Het is geen boekbespreking, maar zodat je opsteekt waar het boek over gaat zonder het boek zelf gelezen te hebben”. Zo kunnen jongeren meepraten over de boeken zonder ze te hoeven kopen.

Rosa Juffer

“De podcast is een verrijking van de leeservaring”, vertelt Rosa. Ook voor mensen die de boeken gelezen hebben is er meer dan genoeg stof. Een boek over psychologie of geestelijke gezondheid kan bijvoorbeeld vertaald worden naar vragen die voor jongeren specifiek belangrijk zijn.  Leezy is er daarnaast voor de beginnende lezer. Moeilijke termen of ingewikkelde ideeën worden in begrijpelijke termen uitgelegd.

De hele maatschappij

Voor de selectie van de boeken hebben Jobeleen en Rosa zich door verschillende afwegingen laten leiden. “We hebben echt gekeken naar onderwerpen die leven onder ons en onze vrienden, en waar we zelf meer over willen weten.” Wie de schrijvers waren was ook van belang: veel van de boeken uit de podcast zijn geschreven door jonge mensen. Daarnaast hebben de boeken allemaal een “maatschappelijk-politiek randje”. Rosa en Jobeleen hebben allebei politicologie gestudeerd, en in de podcast komen ook mogelijke politieke en maatschappelijke oplossingen voor de beschreven problemen aan bod. “Boeken die betrekking hebben op de hele maatschappij”, vat Jobeleen samen.

Jobeleen Perez

De hosts hebben ook nagedacht over hun bereik. “De thema’s van de boeken die we bespreken leven onder veel jongeren, zowel binnen als buiten de Randstad. De podcast is voor iedereen in Nederland toegankelijk.”

“Het belangrijkste wat jongeren uit de podcast kunnen halen is handvatten om je mening te vormen over ingewikkelde thema’s. Hopelijk hebben mensen na het beluisteren van de aflevering iets geleerd over het onderwerp, ook als je er nog niks over wist.”  Leezy is een podcast die niet alleen uitdaagt en verrijkt, maar vooral ook ontdekt. Een podcast over boeken die de jeugd van tegenwoordig zeker moet lezen, maar waar ze misschien niet altijd de tijd voor heeft. Een podcast voor de jonge lezer, bedoeld om de belangrijkste onderwerpen in een korte tijd goed uit te leggen.

De eerste aflevering van de podcast komt vandaag – 1 september – online. Daarna komt er om de week een aflevering uit.

Steun Red Pers

Je las dit artikel gratis, maar dat betekent niet dat het Red Pers niets heeft gekost. Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.

Over de auteur:

Sam van den Boogaard (2002, hij/hem) is master student International Relations in Leiden. Hij houdt van voetballen, schrijven en lezen. En hij heeft een hele leuke hond. Voor Red Pers schrijft Sam over economische zaken.

Lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.