Het leven na de topsport: hardloper Michel Butter

Beeld: Thomas Geerdinck | Beeldredactie: Lotte de Jong

21 juli 2023, 10:00

Aan alles komt een einde; ook aan topsport. Na jaren van hoge inspanning, afzien en prestatiedruk kan een topsportcarrière soms heel abrupt eindigen. Sommige sporters vallen in een zwart gat, terwijl anderen een tweede leven beginnen. Wie zijn zij als de topsport ophoudt? En hoe ervaren zij het leven buiten de schijnwerpers?

Auteur: Lotte de Jong

Leestijd:

5 Min

Van jongs af aan wordt Michel Butter (37) gedreven door een drang naar succes. Zijn passie voor het winnen van lokale hardloopwedstrijden en het vullen van de prijzenkast heeft zich in de loop der jaren vertaald naar een marathontijd van 2 uur, 9 minuten en 58 seconden. Met deze prestatie heeft hij zijn stempel gedrukt op de Nederlandse atletiekwereld. Na een bewogen jaar van lockdowns en strenge coronamaatregelen, zette Butter in oktober 2021 officieel een punt achter zijn topsportcarrière. Hiermee heeft hij zijn focus verlegd van zijn eigen atletische doelen naar het begeleiden van andere sporters.

 

In oktober 2021 heb je officieel aangekondigd te stoppen met hardlopen op hoog niveau. Wat is de reden dat je bent gestopt?

“Na twintig jaar besloot ik – in eerste instantie – in september 2020 te stoppen met topsport. Mede door de coronapandemie namen mijn prestaties af en was de focus verminderd. Dit zorgde ervoor dat mijn succes niet langer in lijn voelde met mijn ambities. Al snel werd ik door een vriend benaderd om mee te gaan wielrennen. Door het vele fietsen herwon ik mijn fitheid op een andere manier, waardoor ik al snel door managementbureaus werd benaderd om weer marathons te lopen. Op dat moment had ik daar geen interesse in, maar toch voelde ik me een aantal maanden later zo goed dat ik dat jaar alsnog twee marathons liep. Een daarvan was de Enschede Marathon die ik in 2 uur, 10 minuten en 30 seconden voltooide. Na een paar jaar van mindere prestaties vond ik dit een mooie manier om mijn topsportcarrière opnieuw af te sluiten. Het wielrennen gaf een nieuwe dimensie aan mijn hardloopcarrière en heeft ervoor gezorgd dat ik op een tweede hoogtepunt ben gestopt. Voor 2020 was mijn plezier in hardlopen soms verminderd door de prestatiedruk, maar door deze frisse benadering ben ik tevreden met de manier waarop ik mijn topsportcarrière heb beëindigd.”

 

Heeft het beëindigen van je topsportcarrière invloed gehad op je gevoel van identiteit?

“Je bent en blijft natuurlijk nog steeds ‘die hardloper’. De overgang van mijn topsportcarrière naar mijn maatschappelijke carrière verliep heel natuurlijk. Samen met mijn voormalig coach Guido Hartensveld richtte ik TwoZeroNine op, een bedrijf dat online begeleiding biedt aan hardlopers door middel van schema’s en coaching. Dit is iets wat ik ongeveer twintig uur per week doe. Daarnaast blijf ik zelf ook actief met sporten, waaronder fietsen en hardlopen. Ook ben ik sinds begin dit jaar performance coach bij het schaatsteam Team Novus. Dit is inmiddels een belangrijk onderdeel van mijn werk en leven geworden. Je kunt stellen dat mijn identiteit is verlegd van atleet naar coach. De grootste verandering is dat ik minder intensief met mijn lichaam bezig ben en vooral voldoening haal uit het helpen van anderen. Toch streef ik er nog elke dag naar om het beste uit mezelf te halen. Hoewel ik tegenwoordig minder tijd heb om zelf te sporten, ben ik tevreden met de balans die ik heb gevonden. Ik denk niet dat mijn passie voor sport en betrokkenheid in de sportgemeenschap ooit zullen veranderen.”

‘’

We moeten van elkaar leren, samen groeien en gezamenlijk nadenken over verbeteringen

Je bent overgestapt van professioneel hardloper naar schaatscoach. Hoe is dat zo gekomen?

“In oktober vorig jaar werd ik benaderd door Daniel Greig, de hoofdcoach van Team Novus. Hij zocht een coach met een achtergrond in een andere sport dan het schaatsen. Hij erkende dat er al veel kennis was over het schaatsen, maar dat de beperking lag in de vele dingen die de huidige schaatscoaches nog niet wisten. Hij wilde daarom op zoek gaan naar een sport die verder ontwikkeld was. Zo kwamen ze uit bij de loopsport, die bekend staat als de ‘moeder der sporten’. Het interessante is dat ik zelf ook al op deze manier dacht. Ik vond dat er meer gezocht moest worden naar kruisbestuiving tussen verschillende sporten en zelfs tussen verschillende vakgebieden. We moeten van elkaar leren, samen groeien en gezamenlijk nadenken over verbeteringen. Het feit dat ik al op die manier in het leven stond, maakte de samenwerking des te leuker.”

 

Kun je ons een kijkje geven in jouw dagelijks leven na de topsport? Hoe ziet jouw dag er nu uit en hoe verschilt dit ten opzichte van vroeger?

“Vroeger bestond mijn dagritme voornamelijk uit twee keer trainen, eten en slapen. Tussen de trainingssessies door studeerde ik, omdat ik het belangrijk vond om mezelf te blijven ontwikkelen. Ik volgde onderwijs aan de Johan Cruyff University en behaalde ook masters in internationaal sportmanagement en HRM aan de Open Universiteit. Het combineren van studeren en topsport was voor mij redelijk eenvoudig, omdat ik mijn studie zelf kon plannen en op afstand kon studeren.

Tegenwoordig begin ik ’s ochtends meestal met een uurtje werken, waarna ik ga sporten. Mijn werk bij TwoZeroNine is vrijwel volledig online, net als mijn werk bij Team Novus. Hoewel ik af en toe naar Heerenveen ga, werk ik over het algemeen vanuit huis. Hierdoor kan ik ook mijn kinderen naar school brengen, iets wat voorheen zelden mogelijk was. Mijn werkleven bestaat dus voornamelijk uit online werk vanuit huis, met daarbij ook regelmatig trainingsstages met het schaatsteam. Daarbij trainen we voor een bepaalde periode op locatie. Onlangs ben ik bijvoorbeeld teruggekeerd uit Portugal en binnenkort gaan we weer op trainingskamp. In oktober wordt het extra druk met het begeleiden van schaatswedstrijden. Mijn leven is eigenlijk niet zo heel veel veranderd. Mijn studie was al online, waardoor ik altijd thuis was, en ik combineerde dit met sporten en trainingsstages. Nu werk ik online, ga ik nog steeds op trainingsstages en naar wedstrijden, maar nu als coach in plaats van als atleet.”

‘’

Uitdaging is echt iets wat ik nodig heb in mijn leven, anders word ik onrustig

Biedt je huidige werk dezelfde mate van uitdaging als voorheen in de topsport?

“Ja, zeker. Topsport is als een vorm van ondernemen. Hoewel het meer op jezelf gericht is, ben je voortdurend bezig met verbeteren en heb je een heel team om je heen. Het proces van het starten en laten groeien van TwoZeroNine, ons bedrijf, is ook ontzettend gaaf en ik ben trots op waar we nu staan. Bij Team Novus draait het om topsport, en in topsport is het belangrijk om voortdurend samen te streven naar het allerbeste. Dat houdt de uitdaging levendig en zorgt ervoor dat ik scherp blijf. Uitdaging is echt iets wat ik nodig heb in mijn leven, anders word ik onrustig. Toch is het ook belangrijk dat ik af en toe rust neem, aangezien het gevaar van een eigen bedrijf en de topsport is dat het altijd doorgaat.”

 
Wat is het belangrijkste inzicht dat je hebt verworven sinds je gestopt bent met topsport?

“Bij het nastreven van topprestaties  – in het algemeen – zijn er verschillende elementen van belang. Om ergens goed in te zijn, is het essentieel om een diepe passie te hebben voor wat je doet. Daarnaast moet je – zowel fysiek als mentaal – heel hard werken om je doelen te bereiken, ongeacht of je een sporter, coach of professional in het bedrijfsleven bent. Door toewijding en inzet kun je veel bereiken. Mijn mentaliteit was echt mijn kracht. Bijvoorbeeld het kunnen maken van de juiste keuzes, het optimaal focussen op de sport en mezelf continu blijven ontwikkelen. Dit is voor mij geen nieuwe les, maar wel een essentiële les voor iedereen die zijn dromen wil waarmaken.”

 

Eindredactie door Ciska Molenaar

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.