Huisbaas geen vergunning, studenten de dupe?

Beeld: Ruben den Harder | Loeki Droog: "Hij zei toen letterlijk: ‘Jongens, ik heb niet zo goed nieuws, ik trek de stekker eruit.’"

25 juni 2023, 08:45

Hospiteren, hoge huren en te weinig vierkante meters om je kont te keren. Wie eenmaal een studentenkamer gevonden heeft, neemt deze obstakels voor lief. Maar wat als het ontbreken van een vergunning voor een nieuwe uitdaging zorgt? Loeki en Mart* vertellen.

Auteur: Alysha Polet

Leestijd:

3 Min

In een poging om de huizenmarkt te reguleren, proberen gemeenten controle te houden over wie waar woont aan de hand van inschrijvingen en vergunningen. In Utrecht mogen twee mensen zich inschrijven op een adres, hoewel deze regel vanaf 1 juli 2023 zal versoepelen tot drie woningdelers. Desondanks wonen veel studenten in huizen met soms wel het dubbele van het aantal toegestane woningdelers zonder dat hier een vergunning voor is. Deze vergunning moet worden aangevraagd door de verhuurder van de woning.

De stekker eruit

Hoewel het binnenkort is toegestaan om zonder vergunning met drie mensen samen te wonen, had dit voor Loeki Droog (23, student Medische Hulpverlening) niet uitgemaakt. Zij woonde in de wijk Kanaleneiland met zeven anderen. Altijd iemand thuis zou je denken, maar toch was Loeki alleen toen er twee mannen van de gemeente voor de deur stonden om te controleren hoeveel mensen in het huis woonden. Hoewel ze het intimiderend vond, stond Loeki haar mannetje: “Ik noemde het aantal mensen dat er woonde. De mannen wilden naar binnen om dit te controleren en dit heb ik geweigerd. Dat is wel heel spannend. Je voelt van alle kanten druk.” 

Terwijl ze haar croissantje rustig oppeuzelt, vertelt Loeki wat aan het gemeentebezoek vooraf ging: “De huisbaas deed al een tijdje vaag en zei dat de gemeente achter hem aan zat. Het aantal vierkante meters per persoon was niet genoeg en hij moest een plan hebben.” Als plan stelde hij een aanbouw voor en hij zou hier een tekening van sturen. Ondertussen merkten Loeki en haar huisgenoten dat er steeds minder onderhoud aan het huis werd gedaan.

‘’

Je voelt gewoon meteen stress omdat je weet dat je weer moet gaan hospiteren.

Terwijl ze wachtten op het plan, kreeg het huis een appje van de huisbaas: “Hij vroeg of iedereen vanavond even bij elkaar kon komen. Wij dachten dat hij eindelijk het plan zou presenteren. Ergens waren we bang, maar we gingen van het goede uit. Hij zei toen letterlijk: ‘Jongens, ik heb niet zo goed nieuws, ik trek de stekker eruit.’ Toen kwam de aap uit de mouw.” Er was geen vergunning voor woningdelen.

Uiteindelijk heeft Loeki nog vijf maanden in het huis kunnen wonen: “Ik heb echt gehuild, we hadden zo’n hecht huis. Je voelt gewoon meteen stress omdat je weet dat je weer moet gaan hospiteren.” Als huis hebben Loeki en haar huisgenoten geprobeerd om in actie te komen, maar toen de huisbaas oude papieren bleef leveren, kozen de meeste huisgenoten eieren voor hun geld. 

Loeki woont inmiddels in een ander huis. 

“We wilden hem geen gedoe opleveren” 

Voordat Mart* (24, student geschiedenis) een appartement met twee vrienden introk, wisten zij van de situatie en de risico’s. De huisbaas, waarmee ze nog steeds op goede voet staan, liet weten: “Op zich is het geen probleem voor mij als jullie hier met z’n drieën zitten, maar als er gedoe komt, dan moeten jullie wel weg.” Toch zijn Mart en zijn twee vrienden er gaan wonen omdat de huur te hoog was voor twee mensen en het appartement wel drie slaapkamers had. 

Het probleem was een bovenbuurman, die klaagde over het geluid en de stank. Deze buurman belde meerdere malen de politie. Voor de rest had niemand een probleem: “Dat was ook wel een beetje het verneukeratieve, dat alleen die gast daarboven een probleem had.” 

Hoewel Mart baalt, heeft hij niets negatiefs te zeggen over zijn huisbaas: “Wij wilden hem geen gedoe opleveren, dus we gingen maar gewoon weg voordat de gemeente er echt bij kwam kijken.” Volgens Mart was de huisbaas ook geen typische huisjesmelker: “Volgens mij was dit appartement zijn pensioen, dus dat was een veel persoonlijkere connectie dan iemand die twintig of dertig appartementen heeft.”

Mart vertelt dat hij niet zo snel weer in deze constructie zou gaan wonen. Hij woont op dit moment bij zijn ouders in Leiden. Hij vindt het onzin dat je maar met twee mensen in een huis mag wonen zonder vergunning. Als Mart hoort over de nieuwe regel die in juli ingaat, reageert hij lachend: “Godverdomme, wat is dit nou?” 

*De naam ‘Mart’ is gefingeerd. De onherleidbaarheid van zijn huisbaas was voor de geïnterviewde een voorwaarde. Zijn echte naam is bekend bij de redactie. 

Reactie

De huisbaas van Loeki vertelt dat het klopt dat hij geen vergunning had voor het aantal mensen dat in het huis woonde. Hij geeft aan: “Het was niet leuk voor de studenten, maar ook niet voor mij.” Hij noemt zichzelf ‘pislink’ als het gesprek over de gemeente gaat: “Ze bedenken leuke plannetjes, maar je kan niet mensen huisjesmelkers noemen en zelf mensen uitmelken”. Hij verhuurt het huis al 15 jaar en zegt dat hij voor de situatie in kwestie nog nooit problemen heeft gehad met de vergunning. Op dit moment wonen drie werkende personen in het huis. 

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.