Lezen uit protest bij de Extinction Rebellion-demonstratie

12 maart 2023, 17:22

Auteur: Judith Glimmerveen

Lezen uit protest bij de Extinction Rebellion-demonstratie

12 maart 2023, 17:22

Auteur: Judith Glimmerveen

Begeleid door leuzen als ‘Keep it in the ground’ en ‘Hoe laat is het? Solidariteit!’ heeft Extinction Rebellion op zaterdag 11 maart voor de zesde keer de A12 in Den Haag geblokkeerd. De actievoerders zijn vreedzaam: er wordt gedanst, muziek gemaakt, gezongen, gespeecht en gejoeld. Dat allemaal om het kabinet duidelijk te maken dat er meer tegen klimaatverandering moet worden gedaan.

Maar degenen die het meest opvallen in de krioelende menigte, zijn stille lezers. Boeken van schrijvers als Slavoj Žižek en Annie Ernaux, boeken met titels als Moreel kapitaal, A brief history of Equality en Teaching to Transgress: education as the practice of Freedom worden gelezen. Op de grond, op krukjes of leunend tegen een tas of tegen elkaar.

Een protestactie uit burgerlijke ongehoorzaamheid duurt ook best lang. Wat wil Extinction Rebellion met het protest bereiken? Volgens de actiegroep krijgt de fossiele industrie jaarlijks 17,5 miljard euro subsidie van de Nederlandse overheid; dat moet stoppen, vinden de betogers.

Met de stille lezer als demonstrant lijkt de groep ook iets anders uit te dragen: school jezelf bij, want kennis is macht.


STEUN NIEUW JOURNALISTIEK TALENT

Red Pers werd vijf jaar geleden opgezet door vier jonge en ambitieuze studenten en is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk opleidingsplatform. Het is dé springplank naar een journalistieke carrière.

Wil je ons helpen het medialandschap te vernieuwen door jonge journalisten een stem te geven? Doneer dan nu een flinke kan koffie (€ 5,-), één maandje Zoomen (€ 15,-) of een ander bedrag. Bedankt


lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.