Evert Manders (kandidaat-Statenlid D66): “Idealen zijn niet direct in tegenspraak met compromissen.”

Beeld: Foto: Rick van der Toorn

11 maart 2023, 14:00

Auteur: Gijs Eggenkamp

Evert Manders (kandidaat-Statenlid D66): “Idealen zijn niet direct in tegenspraak met compromissen.”

Beeld: Foto: Rick van der Toorn

11 maart 2023, 14:00

Auteur: Gijs Eggenkamp

Terwijl sommige twintigers hun studie nauwelijks hebben afgerond, kiest een groep jonge politici in spe er juist bewust voor om zich verkiesbaar te stellen voor de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen. Waarom eigenlijk? Red Pers vraagt het aan de politicus zelf. Deze keer Evert Manders, kandidaat voor D66 in Utrecht.

Op het Utrecht Science Park doet Evert Manders (23) open in een studentikoos ogende flat. “Let vooral niet op de rommel, ik heb het erg druk met de campagne.” Huisgenoten zijn niet thuis, dus we zitten samen in de woonkamer en hij legt in razend tempo uit. “Ik kom van een kort rondje wielrennen (vijftig kilometer) en we hebben een uurtje, want ik moet zo nog een vriendin helpen met haar studie.”

Manders loopt stage bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, studeert Gezondheidswetenschappen, sport vijf tot acht keer per week en is ook nog als elfde verkiesbaar voor D66 aanstaande Provinciale Statenverkiezingen. Is dat geen kansloze positie? “Vorig weekend trok iemand zich terug, dus ik ben hoger geplaatst. Met voorkeursstemmen weet je het nooit en ik wil wel Statenlid worden.”

Je groeide op in de Utrechtse wijk Tuindorp en bent nu kandidaat voor de Provinciale Statenverkiezingen in die provincie. Hoe komt dat zo? 

“Ik groeide op in een politiek bewust gezin. Mijn moeder was fysiotherapeute en mijn vader was werkzaam voor het Centraal Planbureau, dus ze leerden me goed wat er in de wereld speelt en ik werd geacht een mening te hebben.”

En die mening had je gelijk als jongetje? 

“Mijn eigen politieke denken begon toen ik naar de middelbare school ging. Ik zat op een ‘keurig’ gymnasium, maar mijn buurjongen – mijn beste vriend – ging naar een heel andere school; een vmbo met meer diversiteit. Ik kreeg les over geschiedenis en maatschappij, democratie en waarden, ik sportte veel en zat op pianoles, maar hij kreeg veel minder kansen. Hij werd losgerukt van een maatschappij waar hij evengoed onderdeel van is. Dat doet mij iets en wilde ik veranderen.”

Hoe maakte je dan de stap naar de politiek? 

“Ik zocht uit welke partij mij het beste past. Dat is D66, want ik ben liberaal én sociaal. Ik zit al een tijdje bij de partij, maar ik kwam niet in het landelijke Jonge Democraten-bestuur omdat ik te idealistisch was, soms niet diplomatiek genoeg. Ergens kwam een oproep voorbij om je kandidaat te stellen voor de Provinciale Staten. En ik wist dat zelf ook nog niet, maar wat blijkt: die doen heel veel voor jongeren! Ik sprak met Lyke Veen die op haar 23ste in de Staten kwam voor D66 en zij heeft mij geïnspireerd om door te zetten. In 2019 stemde ik voor het eerst en dat was een tactische stem, maar het mocht niet baten, omdat FvD alsnog won.” Zet een archaïsche stem op. “Kinders, een lesje: stem nooit tactisch!”

Politiek is in principe niet leuk, maar je doet het omdat het belangrijk is

Is het een opstapje naar de landelijke politiek? 

“Nee, ik had nooit de ambitie actief te worden. De politiek is voor mij een uit de hand gelopen grap. Of zoals het voor mijn oudste zus met sporten is: in principe is het niet leuk, maar je doet het omdat het belangrijk is. Begrijp me goed, inmiddels vind ik spelletje wel leuk, maar ik ben er wel echt ingerold met zo’n mindset.”

Wat doen de Provinciale Staten dan voor jongeren? 

“Veel Nederlanders – zeker jongeren – weten niet wat de Provinciale Staten doen, want die is niet sexy en onzichtbaar. Dat is zonde, want het gaat over zoveel thema’s die belangrijk zijn voor hen: het openbaar vervoer, de klimaatcrisis, de asielcrisis, en ook zeker de vraag: waar worden welke woningen gebouwd? Dat alles telt enorm voor jongeren.”

Waar in Utrecht komen die woningen? 

“Ik maak me hard om klimaatneutraal te bouwen in Papendorp, een gebied ten zuidwesten van Utrecht. Dat is risicovol, want de polder is laaggelegen en dus zeewatergevoelig, maar het moet. Dat leidt misschien tot verlies aan biodiversiteit, maar de natuur kan elders nieuw leven vinden. We moeten daarom ook nieuwe parken aanleggen en veel groen aanplanten.”

En waar komen die parken? 

“Zelf ben ik een voorstander van het behouden – en zelfs uitbreiden van Amelisweerd. Dus de verbreding van de A27 aldaar ziet D66 ook zeker niet zitten. Maar daarnaast moeten er elders in het land locaties voor gevonden worden.”

Je wil het probleem verplaatsen? 

Ik wil ook graag bijdragen aan de woningbouw – zeker in het oog van de asielcrisis. Ik ben overigens voor een ruimhartig beleid voor mensen die op zoek zijn naar vrijheid. Ik heb een Syrische ‘gelukszoeker’ in het JD-bestuur en als ik zijn verhalen hoor, zijn ze hier welkom. De staten spannen zich in door woningen daartoe te bouwen of gereed te stellen. 

Ben jij de juiste om zo’n politiek verhaal te vertellen? 

“Je komt tijdens een campagne met de leukste mensen in aanraking, aan dan wordt ook geleerd: je moet als politicus niet teveel een verhaal vertellen. Je moet vooral goed luisteren en in gesprek gaan. Daartoe voel ik me geroepen.” 


Zouden er woningen gebouwd worden aan de Croeselaan als we meer zouden luisteren?

“Afgelopen zomer waren we te zien bij een demonstratie tegen die sloop van woningen aan de Croeselaan. We waren daar niet om te protesteren, maar om het eerlijke verhaal te vertellen. Dat werkt tegen de kloof, tegen het wantrouwen. Wij willen een aantal sociale huurwoningen (100, red.) slopen om daar plaats te maken voor nieuwe gebouwen, parken en sportlocaties. Drieduizend woningen, dát is belangrijk en het eerlijke verhaal.”

Op straat zijn de mensen veel liever

Je hebt het over een kloof en wantrouwen, maar Sander Schimmelpenninck zegt in een recente column dat de kloof tussen stad en platteland dan weer niet bestaat. Waar hebben we het precies over?

“Er is een kloof! En dat is reden tot zorg. Maar op straat lopen niet de roeptoeters van internet – waar ik voor NSB’er ben uitgemaakt. Op straat zijn de mensen veel liever en dat laat voor mij zien dat die kloof kleiner is dan we denken.”

Hoe wil je die kloof dichten? 

“Bij het D66-congres diende ik een amendement in. Op basis van dat amendement gaan we nu over de energietransitie en klimaatcrisis burgerfora organiseren en dus meer luisteren naar de mensen. Ik ben daar heel trots op, maar zo zie ik ook de democratische evolutie: je moet mensen actiever betrekken bij besluitvorming over onderwerpen die hen zelf raken om die kloof zo klein mogelijk te maken.”

Gaat politiek dan wel om idealen? 

“Jan Terlouw vertelde me over de drie methoden om de wereld te verbeteren: je gaat óf de wetenschap in, óf de straat op, óf je neemt een bemiddelende rol op je. Dat laatste past het best bij mij. Ik stond bij klimaatdemonstraties en volg een wetenschappelijke opleiding, dus ik vervul de andere rollen al. Het is mooi om het compromis – de gulden middenweg – te vinden, zoals Ome Joop (Den Uyl, red.) dat lukte. Idealen zijn niet direct in tegenspraak met compromissen.”

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.