Sanne Riphagen (kandidaat-Statenlid): “Ook in de stad levert BBB het boerenverstand”

18 februari 2023, 11:00

Auteur: Rens van der Beek

Sanne Riphagen (kandidaat-Statenlid): “Ook in de stad levert BBB het boerenverstand”

18 februari 2023, 11:00

Auteur: Rens van der Beek

Terwijl sommige twintigers hun studie nauwelijks hebben afgerond, kiest een groep jonge politici in spe er juist bewust voor om zich verkiesbaar te stellen voor de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen. Waarom eigenlijk? Red Pers vraagt het aan de politici zelf.

Op schooldagen rijdt Sanne Riphagen (20) met de auto van de boerderij waar ze woont, in Heerde, naar de Aeres Hogeschool in Dronten, waar ze Dier- en Veehouderij studeert. Haar leven speelt zich op en rond de boerderij af. “Ik ga natuurlijk ook naar een agrarische opleiding, dus dat agrarische is wel een beetje alles wat ik zie,” zegt ze met enige zelfspot. Haar eigen boerderij staat in een smalle strook weidelandschap, hoog in het noorden van Gelderland, met hier en daar wat plukjes akkerbouw. Twee kilometer naar het westen liggen de bossen van de Veluwe, vier naar het oosten de uiterwaarden van de IJsselvallei. Beide zijn Natura 2000-gebied.

De stikstofmaatregelen die het kabinet heeft aangekondigd, maken veehouderij in de omgeving ingewikkeld. Sanne zegt dat haar manier van leven onder druk staat: “Wij hebben thuis een melkveebedrijf dat ik heel graag over zou willen nemen, maar het is onzeker of dat kan. Daar ga je je dan toch voor interesseren: waarom weet ik niet of ik het wel over kan nemen? Kunnen ze dat zomaar afnemen?”

Deze vragen leiden ertoe dat Sanne een jaar geleden lid wordt van de BoerBurgerBeweging (BBB). Nu staat ze op plek drie op de lijst van de partij voor de Provinciale Statenverkiezingen in Gelderland.

Wat maakt dat je je thuis voelt bij de BBB?

“Ze vertellen eerlijk wat er moet gebeuren en willen echt wat de mensen willen. Ze noemen het mensenpolitiek, en dat is ook hoe ik het ervaar. Wat de gemiddelde burger nodig heeft, en niet één bepaald doel, één bepaalde groep mensen. Het is niet alleen voor de ouderen of de jongeren of noem zo nog maar een paar doelgroepen.”

Het is dus nuchtere politiek?

“Ja, zeker.”

Wat maakt dat je niet bij andere partijen die zich hardmaken voor de agrarische sector terecht bent gekomen, zoals het CDA en de VVD?

“Dat zijn partijen die zeggen dat ze zich hardmaken voor de agrarische sector, maar het komt niet tot uiting. Ik heb me nooit gehoord gevoeld door die partijen. Ook met de huidige stikstofregelgeving niet. Die had in ieder geval anders gecommuniceerd kunnen worden, en anders onderzocht. Dat hebben ze niet gedaan, terwijl ze wel – zeker het CDA – zeggen voor de boeren te zijn. Maar het is niet wat ik als boer ervaar.”

Waarom pas jij op de lijst van de BBB?

“De partij vond het belangrijk dat er ook jongere mensen op de lijst zouden staan. Over het algemeen merk je toch vaak dat de leeftijd vrij hoog ligt. Statenlid zijn kost gewoon vrij veel tijd en ik merk dat veel jongeren het niet heel interessant vinden. Ze zeggen: het kost 20 uur per week. Dat hebben ze er niet voor over. En dat vind ik jammer, want ook de jongere stem moet gehoord worden.”

Wat kan de BBB wat jou betreft betekenen voor jongeren?

“Binnen het provinciaal gebied kunnen we met name iets betekenen voor het openbaar vervoer. Dat is er, naast voor de jongeren, uiteraard ook voor de ouderen en andere mensen die geen auto meer kunnen gebruiken. Maar het is op het moment gewoon echt slecht geregeld. Als jij bijvoorbeeld straks naar huis gaat, heb je best kans dat de bus doorrijdt omdat die vol is. Ik vind het heel belangrijk om dat te gaan verbeteren.

Wat kan de provinciale BBB voor stedelingen betekenen?

“Nou, ook in de stad levert BBB het boerenverstand. Wat ik daarmee wil zeggen is: je hebt een probleem en dat los je nuchter op. Dat is wat de meeste mensen denk ik onder het boerenverstand verstaan. En dat is ook in de stad nodig. Ook in de stad wil je de bus goed voor elkaar hebben, want daar kan de bus ook vol zitten. En als jij in de stad woont, wil je ook graag een betaalbaar huis en je energierekening kunnen betalen. Dat zijn allemaal thema’s waar de BBB zich voor inzet. Net zo goed in de stad als op het platteland.”

Is het niet ook een beetje makkelijk om te zeggen dat je de partij bent van het boerenverstand? Je claimt dan dat andere partijen dat boerenverstand niet hebben. 

“Die hebben vast ook boerenverstand. Maar voor mij is het boerenverstand echt problemen laten oplossen door de mensen die er verstand van hebben. Neem de energiecrisis. Dan vraag je aan mensen die er verstand van hebben: hoe kun je het beste een huis isoleren? En niet aan iemand die dat met moeilijke modellen gaat berekenen, dat werkt niet. Ik denk dat dat een simpele oplossing is, en dat je zo dat huis ook beter isoleert.”

Jullie lijsttrekker in Gelderland, Rik Loeters, zei recentelijk in een interview dat de BBB zich hard maakt voor een vitaal platteland. Wat betekent een vitaal platteland voor jou?

“Een vitaal platteland is een gezond platteland. Het gaat om gezonde burgers die zich mentaal goed voelen. Een gezonde bodem waar gezond voedsel van afkomt. Eigenlijk moet alles gewoon gezond zijn: er moet goed werk zijn, mensen moeten zich goed voelen, mensen moeten fijn kunnen wonen. In de stad en op het platteland.”

Heb je ook het idee dat de dingen die je noemt hier in de omgeving minder zijn geworden?

“Wat hier sowieso slecht gaat, is dat er geen huis is als ik er hier een zoek. Dan zou ik dus al ergens anders naartoe moeten. Dat lijkt me niet heel gezond. Dan is het al een vitaal platteland als je kunt blijven wonen waar je geboren bent en je wilt daar graag blijven.”

Je staat op plaats 3 op de lijst en er is dus best een kans dat jij jezelf vanaf 15 maart statenlid mag noemen. Voelt dat als een grote verantwoordelijkheid? 

“Ja, het voelt vooral als een grote verantwoordelijkheid om dan de stem van jonge mensen te blijven vertegenwoordigen. Die wil ik ook zelf graag blijven horen. Ik heb wel contact met jonge BBB’ers, ook uit Gelderland, die mij dan van informatie willen voorzien. Ik wil graag mijn stem op een goede manier laten horen en dat is wel een verantwoordelijkheid.”

En als je het zometeen geworden bent, wat ga je dan als eerst doen om het te vieren? 

“Wat ga ik dan als eerst doen? Ja, goede vraag. Ik hoop natuurlijk dat dat gaat gebeuren en ik hoop dat we dan met de kandidaten van onze lijst samenzijn en er in ieder geval een mooie avond van kunnen maken. En dan daarna kan het echte werk beginnen.”

Wie is Sanne Riphagen?

Sanne Riphagen (2002) is geboren in Heerde. Ze is opgegroeid op een melkveebedrijf en studeert Dier- en Veehouderij aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Ze staat op plek drie op de lijst van de BoerBurgerBeweging in Gelderland.

In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen 2023 interviewen Red Pers-redacteuren verschillende generatiegenoten die zich kandideren voor de Provinciale Staten.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.