Laurens Buijs is the gift that keeps on giving, tot gekromde tenen aan toe

6 februari 2023, 07:30

Auteur: Rutger de Quay

Laurens Buijs is the gift that keeps on giving, tot gekromde tenen aan toe

6 februari 2023, 07:30

Auteur: Rutger de Quay

Met het internet zijn we opgegroeid, met het internet zullen we sterven. In Ok, zoomer signaleert en duidt Red Pers digitale trends. Ditmaal wetenschapper Laurens Buijs, die bewijst dat je maar beter niet te lang in je eigen vlek kan blijven wrijven.

Eigenlijk had Laurens Buijs nog minder dan een rimpeling van een steen in een rivier teweeg moeten brengen. Maar ja, je weet hoe die dingen gaan met algoritmes van sociale media die gebaat zijn bij ophef en woede. Buijs, docent Interdisciplinaire Sociale Wetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, publiceerde half januari een opiniestuk in Folia, het blaadje van de Amsterdamse uni dat verder niemand leest behalve wat journalisten die aan de UvA gestudeerd hebben. Helaas zijn dat er nogal wat.

Buijs betoogt dat de ‘woke cultuur [sic]’ de academische vrijheid ‘bedreigt’. Gaap, verder weinig interessant. Hij schreef een opstel zoals Babyboomer des Vaderlands Leon de Winter ze wekelijks mag uitkotsen op de opiniepagina’s van het ‘altijd spraakmakende’ dagblad de T.

Verongelijkte peuter
Tegelijkertijd begon Buijs op zijn marginale Twitteraccount als een verongelijkte peuter om zich heen te slaan. TL;DR: ‘iK WoRd GeCaNCelD!!!!!!!’. Of waren hiervoor misschien ook andere redenen te bedenken? Algauw bleek dat hij er dubieuze theorieën op na houdt over corona (goh) en transrechten (goh). Inmiddels noemt hij zichzelf ‘klokkenluider’ en is hij fan van David Icke, die hij een ‘interessante spirituele denker’ noemt.

Ik heb de afgelopen tijd ervaren als een nachtmerrie. Woke is levensgevaarlijk, we kunnen het weerwoord niet aan rechts overlaten

Tegenspraak classificeert Buijs als ‘cancel culture’ of  ‘woke’, kortom, alles waar hij en een groot deel van de babyboomers rode vlekken van in hun nek krijgen. Onderwijl wordt hij naar eigen zeggen ‘overladen’ met steunbetuigingen. ‘Ik heb de afgelopen tijd ervaren als een nachtmerrie. Woke is levensgevaarlijk, we kunnen het weerwoord niet aan rechts overlaten!’, vermeldt zijn pinned tweet op Twitter. Het adagium ‘stilzitten terwijl je wordt geschoren’ is duidelijk niet aan hem besteed.

Aandacht schenken aan digitale veenbrand
Het werd pas echt gênant toen een aantal media zich helaas genoodzaakt voelden om wat aandacht te schenken aan deze digitale veenbrand, deze wetenschapper waar men tot een aantal weken geleden nog nooit van gehoord had. Hij mocht lekker leeglopen bij Dit is de Dag van de EO op Radio 1 – natuurlijk hebben de godvrezenden óók een hekel aan alles wat riekt naar ‘woke’ – en hij kreeg daarna nog een hele pagina in het altijd spraakmakende dagblad, alwaar hij geïnterviewd werd door – verrassing! – Wierd Duk.

Het feest kon toen beginnen. Voor Buijs – die in verschillende tweets bekent dat hij voorheen ‘links’ was – werd de rode loper uitgerold bij Forum voor Democratie, Ongehoord Nederland. De Dagelijkse Standaard heeft inmiddels een extra redacteur aangenomen om stukjes over de beste man te tikken.

Guantanamo Bay
Laurens Buijs lijdt simpelweg aan het stockholmsyndroom en zit opgesloten in zijn Guantanamo Bay, waar hij gewaterboard wordt door zijn eigen geschreeuw. Zijn verhaal is vooral een erg mooi voorbeeld van hoe sensatiebeluste media en giftige Twitter-algoritmes ervoor zorgen dan een mug een olifant kan worden. Het zou grappig kunnen zijn, als deze casus niet zo veelzeggend was voor de tijd waarin we nu leven.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.