Plastische chirurgie exposed: van lip lift tot smeltend gezicht

Beeld: Beeld: Diede van Ommen

29 januari 2023, 08:00

Auteur: Maria Bouwman

Met het internet zijn we opgegroeid, met het internet zullen we sterven. In Ok, zoomer signaleert en duidt Red Pers digitale trends. Met deze keer: expose-filmpjes over beroemdheden en plastische chirurgie.

Het is één van mijn guilty pleasures: de Amerikaanse YouTuber Lorry Hill. Haar filmpjes, die zelden langer dan twintig minuten duren, zijn een soort mini-documentaires over plastische chirurgie. Hills kanaal trekt miljoenen kijkers dankzij video’s zoals ‘Why is Simon Cowell’s Face Melting? His Plastic Surgery NIGHTMARE’, ‘Teenage Plastic Surgery: is it PROBLEMATIC?’ en ‘Celebrities Who Haven’t Had Plastic Surgery (RARE)’.

Artikel gaat verder na de video.

Ze is bepaald niet terughoudend. Zo toont ze vaak afschrikwekkende beelden van haar gezicht kort na een procedure

Het kanaal van Hill is uitdrukkelijk niet bedoeld om beroemdheden voor schut te zetten of te waarschuwen voor plastische chirurgie. In de paar jaar dat ik haar volg, is Hills eigen uiterlijk fors veranderd. De afspeellijst ‘Plastic surgery’ bevat vele filmpjes over haar eigen operaties en behandelingen. Onder meer een facelift, lip lift, twee neuscorrecties en een ooglidcorrectie komen voorbij. Ze is bepaald niet terughoudend. Zo toont ze vaak afschrikwekkende beelden van haar gezicht kort na een procedure. Het doel van deze openheid is volgens Hill om het stigma van plastische chirurgie af te krijgen, en om mensen te laten praten over welke behandelingen werken, en welke juist niet.

Puur natuur
Toch worden de filmpjes die Hill maakt haar niet altijd in dank afgenomen door beroemdheden. Nog steeds vinden velen van hen het belangrijk om te doen alsof hun knappe gezicht en strakke figuur een puur natuurlijk resultaat zijn. Het aantal acteurs en zangers dat zogenaamd een ‘andere neus’ zou hebben door een val of noodzakelijke operatie, is niet op één hand te tellen.

Zangeres Doja Cat, die volgens Lorry Hill meerdere ingrepen heeft laten doen, reageerde woedend op een filmpje over haar. Doja Cat noemde Hill een ‘bitch’, en nam het haar kwalijk dat ze over de lichamen van andere mensen praatte. Dat is volgens Doja Cat ‘fucked up’. Het filmpje werd uiteindelijk verwijderd door Hill.

‘Expose-filmpjes’
De heisa rondom het filmpje van Doja Cat zette mij aan het denken. Waarom kijken mensen zo graag naar filmpjes over plastische chirurgie bij beroemdheden? Hill is slechts één voorbeeld, ook op TikTok circuleren vele ‘expose-filmpjes’. Zijn die van Lorry Hill nu echt zo anders dan de berichten van een willekeurig juicekanaal over gecremeerde kroketten, of komt het allebei toch vooral neer op leedvermaak?

Veel van Hills fans zijn dolblij met haar filmpjes. Het stelt ze gerust dat die éne perfecte beroemdheid toch vetinjecties in haar billen heeft, of dat die populaire acteur juist het vet uit zijn wangen heeft laten zuigen. Nobody’s perfect. Maar is het kijken naar filmpjes over andere mensen met plastische chirurgie een manier om je beter te voelen over jezelf, juist niet net zo sneu als het nemen van een facelift of borstvergroting? Misschien sla ik de volgende deep dive van Hill over Kim Kardashian of Adele toch even over.

Maria Bouwman

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.
lees ook:

Doneren

Steun ons met een donatie

kijk voor meer info op onze donatie pagina

nivigeer

Service

Meer Red Pers

© 2023 Stichting Red Pers – Alle rechten voorbehouden

Privacystatement

|

Cookiebeleid

|

Copyright

|

Nieuwsbrief

Om de week houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief. Schrijf je nu in!

Rubrieken

NAVIGEER​

Service

Meer red Pers

Zoeken