Hoe rapper Peter Fox de Duitse jeugd  hoop biedt

Beeld: Beeld: Yael Grunwald

28 januari 2023, 11:12

Auteur: Jitka Marks

Hoe rapper Peter Fox de Duitse jeugd  hoop biedt

Beeld: Beeld: Yael Grunwald

28 januari 2023, 11:12

Auteur: Jitka Marks

Duitse raplegende Peter Fox (51) verdween in 2009 plots van het podium. Veertien jaar later staat hij met zijn geëngageerde single Zukunft Pink direct weer pal bovenaan de Duitse hitlijsten. Wat verklaart dat succes in het meestal toch zo nuchtere Duitsland?

Het werd direct dé comeback van het jaar in Duitsland: eind oktober stond na veertien jaar radiostilte (even voor de duidelijkheid: véértién!) opeens een nieuw nummer van Peter Fox op YouTube: Zukunft Pink. Het Duitse internet ontplofte. De comments liepen over van verbazing naar totaal geluk, een eindeloze stroom aan reactievideo’s op de clip en TikTok’jes volgden. Zukunft Pink stond direct op de eerste plek in de hitlijsten.

Ontploffing

Waar komt deze ontploffing vandaan? Daarvoor moeten we terug naar 2008. Pierre Baigorry houdt een artistieke pauze met zijn band Seeed. Bij gebrek aan dingen te doen, brengt hij maar een soloalbum uit onder het alter ego Peter Fox. Dat werd Stadtaffe: het bestverkochte Duitse rapalbum aller tijden. Hij won dertien gouden platen, verkocht 1,9 miljoen albums en werd de meest gerespecteerde muzikant in de Duitse muziekwereld. Gerenommeerde Duitse Gangsterrappers als Shindy of Sammy Deluxe bewezen Fox in hun teksten eer. Het werd bijna noodzaak voor Duitse rappers om een feature met Peter Fox op je naam te hebben staan, zoals Trettmann, Marteria en Sido.

Naar Nederland kwam in 2008 niet het hele album, maar vooral het nummer Haus am See overgewaaid, dat ook hier zo vaak op de radio gedraaid werd dat het pijn aan je oren ging doen.

Maar het was niet echt de bedoeling geweest zo succesvol te zijn. Na één festivalseizoen gaf Peter Fox zijn solocarrière op, ging terug naar zou oude band Seeed en maakte abrupt een einde aan een van de grootste muzieksensaties die Duitsland heeft gekend. “Al het gedoe om mijn persoon gaat me te ver”, liet Fox in een interview in 2009 weten. Smeekbedes van fans voor een comeback bleven jarenlang onbeantwoord.

Een roze toekomst

Maar iets heeft Peter Fox van gedachten doen veranderen. Zonder enige aankondiging kwam Zukunft Pink uit de lucht vallen en wierp een rozig, warm licht op de grauwe Duitse winter. De onderdrukte emoties van fans kwamen er in lyrische reacties uit en de Duitse muziekscène bewees Peter Fox eer.

In de toon van het nummer herkennen we Stadtaffe, maar wat opvalt: Fox schuwt nu politieke geladenheid en de actualiteit niet. Zoals: Elon Musk, fick dein Marsprojekt / Scheißkalt und arschweit weg / Ich habe Brandenburg entdeckt [i].

Om de een of andere reden is de morele insteek van Fox niet predikend, niet dogmatisch en precies daarom komt de boodschap aan

Het nummer staat voor een socialere, meer lokaal bestaan, met frisches Wasser en billige Buden (betaalbare huizen). En nog belangrijker, een inclusieve wereld: Wouh, power to the people / Frauen rulen die Welt.[ii] In het refrein van Zukunft Pink komt alles samen: Alle malen schwarz, ich sehe die Zukunft pink / Und wenn du mich fragst, wird alles gut mein Kind / Denn ich sehe die Zukunft pink.[iii] Samengevat: Iedereen is pessimistisch, maar Peter Fox ziet de toekomst roze in.

Normaal vind ik het vrij irritant als oudere generaties – Peter Fox is inmiddels ook al boven de vijftig – me vertellen dat het allemaal wel goed komt. Hou je mond, denk ik dan. Jij hebt je leven al grotendeels kunnen leven zonder het drukkende bewustzijn van het nu. Maar bij Peter Fox is dat anders. Om de een of andere reden is de morele insteek van Fox niet predikend, niet dogmatisch en precies daarom komt de boodschap aan. Zukunft Pink voelt als een omarming; een opluchting voor een cynische en bedrukte generatie.

Onze toekomst

Weil wir die Zukunft sind / sehe ich die Zukunft pink.[iv] Voor de verandering wordt eens vertrouwen in de jongere generatie uitgesproken en als deel van deze generatie voel je je met Zukunft Pink gehoord en tegelijk gerustgesteld. De politieke geladenheid van de teksten maken niet hopeloos, maar geven juist het gevoel dat het mogelijk is de wereld positief te veranderen. Want inderdaad: als wij de toekomst zijn, waarom zou ze dan niet pink zijn?

Die high is nodig, in een grauwe winter met oorlog, inflatie en altijd aanwezige klimaatverandering

Hier vallen natuurlijk heel wat realistische argumenten tegen in te brengen, maar in de high van de muziek maakt dat allemaal even niet uit. En die high is nodig, in een grauwe winter met oorlog, inflatie en altijd aanwezige klimaatverandering boven ons hoofd.

Wanneer het volledige album volgt, is nog onbekend. Eén festivalseizoen draait Fox in ieder geval mee. Voor nu bracht hij niet alleen een lange gehoopte comeback naar Duitsland, maar vooral vertrouwen in een roze, nabije toekomst. Onze toekomst. Nu maar hopen dat ook dit nummer nog naar Nederland overwaait.


[i] Elon Musk, fuck je Marsproject / verdomd koud en heel ver weg / ik heb Brandenburg ontdekt

[ii] Wouh, power to the people / Vrouwen regeren de wereld

[iii] Iedereen denkt doem, ik zie de toekomst roze / En als je mij vraagt, komt alles goed mijn kind / Want ik zie de toekomst roze

[iv] Omdat wij de toekomst zijn / Zie ik de toekomst roze


STEUN NIEUW JOURNALISTIEK TALENT

Red Pers werd vijf jaar geleden opgezet door vier jonge en ambitieuze studenten en is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk opleidingsplatform. Het is dé springplank naar een journalistieke carrière.

Wil je ons helpen het medialandschap te vernieuwen door jonge journalisten een stem te geven? Doneer dan nu een flinke kan koffie (€ 5,-), één maandje Zoomen (€ 15,-) of een ander bedrag. Bedankt


lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.