Drugs gebruiken op een rave of festival? “Lees je heel goed in, want het kan je je leven kosten”

Beeld: Beeld: Yael Grunwald

20 december 2022, 13:01

Auteur: Youri van Heumen

Drugs gebruiken op een rave of festival? “Lees je heel goed in, want het kan je je leven kosten”

Beeld: Beeld: Yael Grunwald

20 december 2022, 13:01

Auteur: Youri van Heumen

Jongeren raven en feesten er weer lustig op los – ook wel eens met wat illegale substanties in de bloedsomploop. Dat gaat niet altijd goed: waar de een met de schrik vrijkomt, kan de ander het niet meer navertellen. Hoe kijken feestgangers, organisatoren en hulpverleners tegen die gevaren aan?

Een gevoelstemperatuur onder nul en harde muziek in een kolkende tent met duizenden mensen tegen elkaar opspringend: dat was hoe het er tijdens Rebellion aan toe ging. Voor het 18-jarige slachtoffer was dit ook meteen de laatste keer dat ze kon genieten van een festival. Een ooggetuige, die anoniem wil blijven, zag hoe het mis ging toen het al te laat was. “Als je voor de eerste keer bij zo’n festival staat waar het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur enorm is, en je ook geen idee hebt waar je aan begint als het gaat om drugs, dan is de kans dat het verkeerd afloopt groot.”

Meer dan alleen drugs

En dat is steeds vaker het geval. In 2018 overleden 224 mensen door drugs die wettelijk verboden zijn. Twee jaar later schoot dit aantal omhoog naar boven de 260 mensen. Eerder dit jaar in september liep het ook in Rotterdam verkeerd af: een 19-jarige jongen haalde de ochtend niet. Ditmaal door een overdosis van de populaire partydrug XTC. 

Rebellion voerde een zero tolerance-beleid wat betreft drugs. Dat bleek niet te werken, want alsnog kwam er iemand te overlijden. Ondanks het gevaar, de commotie en sterfgevallen, raven jongeren er nog altijd op los – vaak dus onder invloed van drugs. 

Mensen die bijvoorbeeld XTC hebben gebruikt, worden veel losser en geven meer complimentjes. In de clubs hangt er toch vaak een andere sfeer

Maar waarom eigenlijk? De een doet het voor zijn plezier, waar de ander het doet voor de ‘chille vibe‘, aldus rave-liefhebber Chloë Verhagen*. “De mensen zijn veel leuker dan in de clubs. Mensen die bijvoorbeeld XTC hebben gebruikt, worden veel losser en geven meer complimentjes. In clubs hangt toch vaak een andere sfeer.” Maar Chloë is zich ook bewust van de gevaren, legt ze uit: “Ik ga met verantwoordelijke mensen en ik heb me goed ingelezen. Ik gebruik drugs, maar ik ken mijn grens. Ik kan er dus prima mee omgaan.” 

Aan sommige dingen kun je niks doen, zo deelt Chloë een slechte ervaring. “Het is niet gek om soms een ‘bad trip’ te hebben. Dat hoort erbij. Ik probeer wel altijd te helpen door eerst te vragen wat iemand heeft gebruikt. De meesten weten dat niet eens en dat is gewoon heel gevaarlijk. Dat kan je je leven kosten.” 

Fatale overdoses

Vorig jaar liet ook al een 28-jarige bezoeker het leven tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE). Ook in dit geval ging het om een fatale overdosis XTC. Ondanks dat er tijdens de 2022-editie van het ADE beter aan toe ging, ziet EHBO’er Flore Hoeneveld genoeg ruimte voor verbetering. Hoeneveld was dit jaar actief als hulpverlener op ADE. 

Drugs testen bijvoorbeeld, zoals ook Chloë en haar vriendengroep doen. Er zijn meer mensen dan ooit tevoren die duidelijk uitsluitsel willen over de drugs die ze gebruiken door ze te laten testen, zo blijkt uit onderzoek. Maar testcentra kunnen die enorme toestroom vooralsnog niet aan.

Het is beter als de overheid drugs gaat legaliseren en reguleren.

Hoeneveld ziet dat ook: “Er zijn inderdaad al genoeg mensen die hun drugs laten testen, maar ik zie ook dat dit nog te weinig gebeurt. De GGD-instanties kampen momenteel met lange wachtrijen, wat het minder aantrekkelijk maakt. Veel mensen weten bovendien ook niet dat het kan. Dit soort initiatieven steun ik natuurlijk, want het redt gewoon levens.”

‘Reguleren die handel

Waar Rebellion een zero tolerance-beleid hanteert, is dat bij Undermind Events wel anders. “Bij ons is het nemen van drugs geheel op eigen risico,” aldus Danzell Polman, eigenaar van Undermind. “Mocht de bezoeker toch besluiten om drugs te gebruiken, raden wij het aan om dat volledig op eigen risico te doen. Anders hebben wij EHBO klaarstaan om te helpen.” Maar of mensen ook echt de stap zetten om hulp te vragen, is volgens Hoeneveld te betwijfelen. 

“Ik ben relatief jong voor een EHBO’er en weet ook echt wel dat mensen het gebruiken. Wanneer ik controlerondjes loop en mensen mij zien die dezelfde leeftijd hebben, verstijven ze en stoppen ze met gebruiken. Ze denken dat ik het gebruik ervan afkeur, maar ik loop daar alleen om te kijken of het met iedereen goed gaat. In sommige gevallen zie je die terughoudendheid dus zeker wel terugkomen,” zo legt Hoeneveld uit. 

Ravers, evenementenbureaus en zelfs verslavingsexperts pleiten al geruime tijd voor het reguleren van drugs. Deze noodkreet wordt ook uitgesproken door D66, het verslavingsinstituut Jellinek en drugsonderzoeker Ton Nabben in een manifest. En wat blijkt: het manifest is inmiddels ondertekend door tientallen wetenschappers, verslavingsexperts, advocaten, criminologen, artiesten en (oud)-politici. “In onze ogen is het beter als de overheid drugs gaat legaliseren en reguleren. Dan is er een beter beeld van wat er wordt verkocht. Net zoals coffeeshops bijvoorbeeld,” zo stelt Polman.

* De naam van Chloë is gefingeerd, haar echte naam is bij de https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png bekend.

Eindhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png door Yannick van der Heijden


STEUN NIEUW JOURNALISTIEK TALENT

Red Pers werd vijf jaar geleden opgezet door vier jonge en ambitieuze studenten en is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk opleidingsplatform. Het is dé springplank naar een journalistieke carrière.

Wil je ons helpen het medialandschap te vernieuwen door jonge journalisten een stem te geven? Doneer dan nu een flinke kan koffie (€ 5,-), één maandje Zoomen (€ 15,-) of een ander bedrag. Bedankt


lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.