Koortsdromen over Alex Soze

Beeld: Beeld: Diede van Ommen

13 november 2022, 10:11

Auteur: Caspar van de Poel

Koortsdromen over Alex Soze

Beeld: Beeld: Diede van Ommen

13 november 2022, 10:11

Auteur: Caspar van de Poel

Met het internet zijn we opgegroeid, met het internet zullen we sterven. In Ok, zoomer signaleert en duidt Red Pers digitale trends. Met deze keer: de hallucinante vlogs van Alex Soze.

“Ja, godverdegodverdegodeverdomme. Scooter total loss.” Alex Soze is aangereden. De vlogger is door ’s Hollands journaille omgedoopt tot ‘shockvlogger’, maar staat nu zelf ‘helemaal te trillen’ – hij houdt een bewegende hand voor de camera als bewijs. Daarna brengt hij een zwarte Vespa die op het wegdek ligt in beeld. “Hij rijdt gewoon weg, die lul. Niet normaal”, zegt hij tegen een voetganger. “Ik heb het kenteken, maar ik ga niet naar de politie. Kom je ook niet verder mee.”

Jij en ik waarschijnlijk wel, zeker met een kenteken. Alex Soze, inderdaad, waarschijnlijk niet. Wie hem ziet – groot, gespierd, coupe-Frits Wester, felwit gebit, zonnebankbruin, blauwe, priemende ogen (soms van opwinding, soms van cocaïne) – raadt feilloos hoe hij klinkt. Meestal is dat lastig: een stem inschatten valt altijd tegen. Mensen klinken vaak nét lulliger dan je denkt. Bij Alex Soze heb je het gegarandeerd bij het juiste eind: hees, laag, brommend en leeg.

Het shockvloggerschap van Alex Soze houdt in dat hij larpt als wat in zijn ogen een masculiene man is. Zijn video’s stoelen op twee pijlers, waarvan de eerste schreeuwen is. Veelgebruikte uitdrukkingen uit de Alex Soze-lingo zijn de kreet ‘ush’ (fonetisch: oeh-sjh) en de zin ‘alles kan kapot’. Dat laatste wordt meestal opgevolgd door ‘maar ik niet, ik kan niet kapot’, of soms door de collectivistische variant ‘wij kunnen niet kapot’. Het wordt hier geschreven in kleine letters, maar beslist in kapitalen uitgesproken.

Die tweede hoeksteen is ruziën met politie. Alex Soze houdt onnavolgbare tirades tegen agenten die hem bekeuren wanneer hij foutparkeert of zich schuldig maakt aan een ander vergrijp. “Ik weet niet op welke school jij hebt gezeten, maar jij bent zo’n gast die elke dag elke dag zijn brood bij mij in kwam leveren, waarschijnlijk”, (in kapitalen) fulmineert hij richting een motoragent die hem bekeurt omdat hij zijn BMW op de stoep heeft gezet.

De reactie van Alex Soze op de liquidatie van Peter R. de Vries was ‘ik vind het lekker voor je’. Zelf heeft de vlogger ook eens iemand aangereden. Verschil: Alex Soze reed pas door nádat hij het slachtoffer fysiek mishandelde. Nog recenter is hij opgepakt omdat hij tijdens een arrestatie een agent een hersenschudding sloeg. Hij weet het: dat kenteken bij de politie melden heeft waarschijnlijk geen zin.

Als je verliefd bent, vind ik gewoon, dan moet je erop

Alles wat Alex Soze doet is vreemder dan je verwacht. Zelfs de manier waarop hij aflaten koopt. Hij begint een video met de bekentenis dat hij zojuist seks heeft gehad met zijn vriendin op het invalidetoilet van de McDonald’s (‘als je verliefd bent, vind ik gewoon, dan moet je erop’). In het middenstuk geeft hij een vrouw bij de kringloop vijftig euro om kleding van te kopen. Tot slot belooft hij een dakloze te helpen met woonruimte vinden – hij ontvangt ook vijftig euro. De video eindigt met een tevreden ush. Het kijkt weg als een koortsdroom waarvan je twijfelt of je er wel uit wilt ontwaken, omdat het toch intrigerend is.

Stop making stupid people famous”, is dan het credo. Het verdienmodel van Alex Soze is zo opzichtig en weinig verhullend dat het bevrijdend werkt. Het internet is een schimmenparadijs waar de lijnen tussen goed en kwaad vaag zijn. Een ex-scholierenleider die zegt ‘de zorghelden’ te willen helpen licht de staat op. Een man die zegt er voor het volk te zijn blijkt een fascist. Alex Soze daarentegen is een product waar maar één ingrediënt in zit. Iemand die voor de camera waarschijnlijk harder schreeuwt, maar niet wezenlijk anders kan als die uitstaat.

Overduidelijk slecht zijn maakt een persoon niet beter. Maar het oordeelt wel een stuk eenvoudiger.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.