Het leven van een au pair gaat niet over rozen

28 augustus 2022, 12:00

Auteur: Lena Folkers

Het leven van een au pair gaat niet over rozen

28 augustus 2022, 12:00

Auteur: Lena Folkers

Leven en werken in het land van je dromen. Het enige wat je hoeft te doen, is zorgen voor de kinderen en wat huishoudelijke taken. Het klinkt perfect. Toch komen au pairs vaak voor grote teleurstellingen te staan. Twee ex-au pairs vertellen over hun ervaringen.

Sunnéva Weeber (23) reisde tijdens haar tussenjaar vol goede moed naar Engeland om daar voor een jaar te verblijven bij een gastgezin in de buurt van London. Via de organisatie ‘Aupairworld’ kwam ze daar terecht: na één FaceTime-gesprek met de betreffende familie stapte ze in het vliegtuig. Van tevoren waren voor de duidelijkheid een aantal punten zwart op wit gezet in een contract, onder meer over het verrichten van lichte huishoudelijke taken en het zorgen voor het kind. Bij elkaar kwam dit neer op https://redpers.nl/wp-content/uploads/2016/08/max-in-ny-1.jpgimaal vijf uur werken per dag.

Voorschriften

Voor buitenlandse au pairs die naar Nederland komen, bestaat sinds 2003 de au pair-regeling die toeziet dat buitenlandse au pairs niet worden uitgebuit. In de regeling zijn strikte voorwaarden opgenomen zoals het https://redpers.nl/wp-content/uploads/2016/08/max-in-ny-1.jpgimum aantal uur en het soort werk dat gedaan mag worden. Toch worden deze regels vaak overtreden, aldus een rapport van de Radboud Universiteit. Gastouders zouden hun au pair ook ander werk laten doen dan licht huishoudelijk werk of kinderopvang, bijvoorbeeld. Daarnaast zouden sommige au pairs langer werken dan de toegestane dertig uur per week.

Sunnéva Weeber (23)

Ook in Engeland zijn er regels opgesteld door de overheid voor buitenlandse au pairs. Zo wordt de au pair gezien als onderdeel van het gezin en niet als werknemer, en mag een au pair https://redpers.nl/wp-content/uploads/2016/08/max-in-ny-1.jpgimaal dertig uur per week werken. Maar ook hier blijkt dat de regels niet altijd worden nageleefd.

Licht huishoudelijk werk

Eenmaal aangekomen in Engeland kon Sunnéva meteen aan het werk. De huishoudelijke taken stonden op een rooster en betroffen: het uitruimen van de afwasmachine, strijken, stofzuigen en afstoffen. Maar naarmate de tijd vorderde werden dit steeds meer taken.

De familie vroeg haar te dweilen, de keuken schoon te maken, de kamer van het kind op te ruimen, kleren te wassen, het hele huis te stofzuigen, de badkamer en het toilet schoon te maken en niet alleen de kleren van het kind te strijken maar ook de bloezen van de vader. Ondanks dat ze met deze laatste taak ruim een uur per dag bezig was, kreeg ze vaak kritiek dat ze het niet goed deed.

‘Ik voelde me een goedkope huishoudelijke kracht’

Later kwam ze erachter dat op de au pair website expliciet staat vermeld dat het strijken van bloezen een taak is die niet gedaan moet worden door au pairs. Het strijken zou teveel tijd in beslag nemen. Sunnéva kan dat beamen. In plaats van de beloofde vijf uur, werkte ze vaak meer dan acht uur per dag: “Ik voelde me een goedkope huishoudelijke kracht.”

Sunnéva blijkt niet de enige. Ook de Duitse Miriam Bürger (21) deed tijdens haar verblijf als au pair in Engeland meer dan was afgesproken: “In het begin waren het gewoon de afgesproken taken, maar naarmate de tijd vorderde werd hier steeds meer aan toegevoegd door mijn hostmoeder.” Ook had ze veel moeite met de kinderen van het gezin. Ze waren erg lastig en niet opgevoed. Als au pair kom je om een handje te helpen, niet om de opvoeding volledig op je te nemen.

Miriam Bürger (21)

Toch kijkt ze met een goed gevoel terug. “Leven met de familie was niet geweldig, maar al het andere wel: het maken van internationale vrienden, de stad Londen en het ontdekken van een nieuwe cultuur.” Verder ervoer ze het als prettig dat de Duitse au pair instantie ‘Multicultur’ regelmatig checkte hoe de uitwisseling verliep. 

‘Ondanks dat ik erg hard werkte, noemden ze me vaak lui’

Na twee maanden was voor Sunnéva de maat vol. Ze voelde zich steeds minder op haar plek en voelde zich gemanipuleerd: “Ondanks dat ik erg hard werkte, noemden ze me vaak lui en deden ze alsof alles mijn schuld was. Als een taak niet gedaan was, werd me van alles verweten”. Na een lastig gesprek met de familie besloot ze naar huis te gaan.

Ook Miriam heeft een aantal keer getwijfeld om ontslag te nemen. Uiteindelijk moest ze noodgedwongen het gezin verlaten vanwege de komst van het coronavirus. Sunnéva had gewild dat ze van tevoren meer informatie had gekregen over de familie en dat ze bij iemand van ‘Aupairworld’ terecht kon om misstanden te bespreken.

‘Aupairworld’ geeft aan dat er een online meldpunt is om ongeschikte gezinnen aan te geven maar geeft verder geen reactie over het contact met au pairs om vervelende ervaringen direct te kunnen bespreken. Sunnéva noemt haar ervaring traumatisch: “Het enige wat ik heb geleerd is dat er echt slechte mensen bestaan.” Ze raadt het dan ook niemand aan.


STEUN NIEUW JOURNALISTIEK TALENT

Red Pers werd vijf jaar geleden opgezet door vier jonge en ambitieuze studenten en is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk opleidingsplatform. Het is dé springplank naar een journalistieke carrière.

Wil je ons helpen het medialandschap te vernieuwen door jonge journalisten een stem te geven? Doneer dan nu een flinke kan koffie (€ 5,-), één maandje Zoomen (€ 15,-) of een ander bedrag. Bedankt


lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.