Succes terwijl je slaapt? Voor velen een droom, nu de werkelijkheid

Beeld: Beeld: Anne Rosenberg

24 juli 2022, 15:43

Auteur: Youri van Heumen

Succes terwijl je slaapt? Voor velen een droom, nu de werkelijkheid

Beeld: Beeld: Anne Rosenberg

24 juli 2022, 15:43

Auteur: Youri van Heumen

Slapend succesvol worden, dat wil iedereen wel. Totale controle, creativiteit en vermogen om boven jezelf uit te stijgen. Lucide dromen maakt zo’n verbinding met je onderbewustzijn mogelijk, blijkt uit onderzoek. Maar hoe begin je eraan, en hoe doe je er je voordeel mee?

Wat is lucide dromen?

Ben je tijdens een normale nachtrust helemaal van de wereld; in een lucide (heldere) droom weet je dat je droomt. Je hebt er zelfs invloed op. In feite creëer je een eigen werkelijkheid. In deze wereld programmeert je onderbewustzijn alles voor wat daar te zien is. Dit gebeurt onbewust op basis van ervaringen en emoties uit het verleden. Elk gebouw, elk object en elk mens dat je in je droom ontdekt, komt dus voort uit je eigen verleden. Dat klinkt misschien heel overweldigend en ingewikkeld, maar dat valt mee: iedereen kan het leren.

De eerste techniek die wetenschappers onderzochten en gebruikten was de MILD-methode. MILD staat voor Mnemonic Induction for Lucid Dreaming. Wat je doet is het herhalen van de zin ‘ik zal weten dat ik droom’, of iets vergelijkbaars. Hierdoor stimuleer je je hersenen om ervan bewust te zijn wanneer je begint met domen. De kans op een lucide droom wordt zo groter.

Ook gamen heeft een positieve invloed op het creëren van lucide dromen. Dat is op zich logisch, want gamers bevinden zich regelmatig in fictieve en levendige werelden waarin ze controle hebben over bijvoorbeeld bewegingen en scenario’s. Volgens Peter Starke, NLP (Neuro Linguïstisch Programmeur) coach bij De Mindset Academy, is er een sterk verband tussen lucide dromen en het stimuleren van het onderbewustzijn.

Toeval bestaat niet

Je onderbewustzijn beheerst maar liefst 95 procent van je leven, zo concludeert de Universiteit van Tilburg. Het is dus een diepgeworteld fenomeen in de kern van je hersenen, dat bijna elke actie uit je dagelijks leven controleert, van je fysieke bewegingen tot elk oordeel en elke keuze die je maakt.

Wanneer je een beslissing neemt, vorm je een gedachte in je hoofd. Die ondersteun je met verlangen, geloof en vertrouwen. Vervolgens krijg je ‘ineens’ die informatie die je nodig hebt om je besluit uit te voeren. Maar zo ineens is dat niet. Denk bijvoorbeeld aan de film ‘Gold’ (2016): daarin staat een ambitieuze zakenman aan de rand van de financiële afgrond als goudzoeker, maar na een droom krijgt hij een idee waar hij uiteindelijk tientallen miljoenen mee zal verdienen.

Je onderbewustzijn zit dus vol met eerder opgedane ervaringen, emoties en gevoelens, die een projecterende reactie veroorzaken als je brein bepaalde signalen ziet en herkent. De communicatie tussen het bewuste en het onderbewuste is een wisselwerking. Je geeft je onderbewustzijn taken, verlangens en doelen, en het geeft je informatie, kansen en ideeën terug.

Intuïtief reflecteren

“In feite laat je onderbewustzijn je zien hoe je jouw doelen kan gaan halen door eerdere ervaringen uit het verleden te projecteren op hoe je nu in het leven staat en waar je naar verlangt,” legt Starke uit. In principe zitten alle kansen en ideeën die je krijgt uit doelen en verlangens al diep geworteld in je onderbewustzijn. “De antwoorden op al je vragen en doelen zitten al in je,” zo stelt Starke.

De volgende stap is om de antwoorden uit je onderbewustzijn actief naar boven te halen. Hoe doe je dat? Bijvoorbeeld door je creativiteit te stimuleren – in vaktaal noemt men dit het activeren van de rechterkant van het brein. Maar ook je intuïtie is erg belangrijk als je jezelf beter wil leren kennen. Hiervoor heb je iemand nodig die je de juiste reflecterende vragen stelt, waardoor je wordt gedwongen om je onderbewustzijn te activeren zodat je deze informatie van ‘deep down’ naar boven kan halen.

Starke: “Je kunt deze vaardigheden aanleren. Net zoals je hebt geleerd om te luisteren naar je buik: als je honger hebt, moet je eten. Je onderbewustzijn herprogrammeren is iets wat iedereen kan, het kost alleen veel tijd en geduld,” zegt Starke. Het is belangrijk om in jezelf te leren geloven: vertrouw erop dat dingen mogelijk zijn, dat je succes waard bent en visualiseer je geluk. En: beïnvloed je omgeving. Je onderbewustzijn wordt namelijk op zijn beurt beïnvloed door wat er binnenkomt. Verander jij je omgeving, dan verandert ook de invloed op jou. Zo kun je je onderbewustzijn in je voordeel sturen.

Perceptie is projectie; ieder persoon heeft zijn eigen werkelijkheid en dat maakt iemand uniek

Voordelen, hulpmiddelen en inzichten

Je onderbewustzijn beter leren kennen is volgens Starke zeker aan te raden. Het kan je helpen om je verborgen potentieel naar boven te halen én de antwoorden op vragen en verlangens prijsgeven. Volgens de Mindset Academie zorgt het voor meer welzijn, meer creativiteit, probleemoplossend vermogen, een ontspannener gevoel, vermogen om je eigen verwachtingen te overtreffen en een sterker gevoel van controle.

Voor wie zich eraan wil wagen: er is al een flink aanbod van apps die je slaapgedrag bijhouden, zodat je meer grip krijgt op je nachtrust en slaapkwaliteit. In 2019 gebruikte al zo’n acht procent van de Nederlanders een app die je slaapgedrag bijhoudt. Dit blijkt uit onderzoek van Patientline dat begin dit jaar werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Panelwizard. Een bekend voorbeeld van zo’n app is WHOOP. Deze app ziet patronen in je hartslag waardoor je kan zien wat de beste tijd is om naar bed te gaan en op te staan. Zo worden de slaapfases geïdentificeerd van ‘wakker’ tot ‘diepe slaap’. Op deze manier krijg je beter inzicht in hoe je slaapt, wanneer je droomt en wanneer je het beste op kan staan.

Naast apps zijn er ook tastbare hulpmiddelen: de Novadreamer bijvoorbeeld. Dit revolutionair slaapmasker is voorzien van kleine lichtjes die een als het ware een gloed uitzenden tijdens de slaap. Maar waarom lichtjes? ‘In de jaren 90 zagen wetenschappers een verband tussen het schijnen van licht op de ogen van dromers en de hoeveelheid lucide dromen die daaruit volgden’, zo publiceert het Amerikaanse (online community voor startups en techbedrijven) Built In. Het maakt deze lichtjes bijzonder dat ze niet te sterk zijn om dromers wakker te maken en krachtig genoeg om slapers attent te maken van het feit dat ze dromen. Als dat al genoeg is om ook jouw onderbewustzijn te herprogrammeren, waar wacht jij dan nog op?

Met medewerking van Jan Tourkov


lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.