De sluiproute van de schijnstudent

Beeld: Beeld: Lena Folkers

22 maart 2022, 16:00

Auteur: Lena Folkers

De sluiproute van de schijnstudent

Beeld: Beeld: Lena Folkers

22 maart 2022, 16:00

Auteur: Lena Folkers

Je inschrijven voor een studie om hem niet te volgen. Klinkt raar? Voor sommige jongeren is dit de enige manier om aan een betaalbare woning te komen, of in hun huidige studentenkamer te mogen blijven.

Het gaat hier over jongeren die op papier studeren en ook collegegeld betalen, maar niet daadwerkelijk naar school gaan. Op deze manier hebben ze recht op een vaak goedkope studentenwoning. Er is geen zicht op de hoeveelheid jongeren die op deze manier woont. Voor sommigen klinkt dit wellicht oneerlijk; studenten die niet aan een kamer komen omdat deze jongeren ze bezet houden. Maar reguliere kamers of appartement zijn vaak onbetaalbaar. Een aantal van deze “schijnstudenten” vertelt hun beweegredenen.

‘Als ik nu zou moeten verhuizen zou ik nooit meer een kamer kunnen vinden met deze goede voorwaarden’

Daan* woont al zeven jaar in een grachtenpand in de binnenstad van Amsterdam. Hij kon er terecht omdat hij studeerde en betaalt na huurtoeslag rond de driehonderd euro voor de kamer van dertig vierkante meter. Sinds twee jaar studeert hij niet meer. Om recht te houden op de kamer heeft hij een aantal vakken bewust niet afgerond. Omdat hij artiest is, is het hebben van een diploma geen vereiste.

Zijn beweegreden ligt voor de hand: “Als ik nu zou moeten verhuizen, zou ik nooit meer een kamer kunnen vinden met zulke goede voorwaarden als deze en ook nog eens op zo’n ongelofelijke plek.” Hij hoopt er voorlopig te kunnen blijven: “Ik denk erover om toch mijn studie weer op te pakken en een tweejarige master te gaan doen, zo kan ik er nog minstens twee jaar blijven.”

‘Ik zie het als een investering in mezelf’

Josephine** woont in Rotterdam en wilde na haar bachelor een tussenjaar. Om in haar woning te kunnen blijven schreef ze zich toch in voor een master. Hierdoor kon ze in haar tussenjaar ook studiefinanciering blijven ontvangen. “Ik zie het als een investering in mezelf, waar ik dan collegegeld voor betaal,” vertelt ze. Elke maand moeite hebben met rondkomen is niet haar idee van een tussenjaar. In plaats daarvan zat ze bij een commissie van een psychologie vereniging, werkte ze als presentatrice voor Erasmus Magazine en hield ze zich bezig met theater.

‘Iedere student zou zo moeten kunnen wonen’

Lotte** moet nog anderhalf jaar studeren voordat ze haar diploma heeft. Ook zij woont op een gunstige plek in Amsterdam. Ondanks dat ze nog een tijdje moet studeren, denkt ze er al voorzichtig over na op welke manier ze haar kamer, die ze kreeg door zich zo vroeg mogelijk in te schrijven bij een studentenwoningcorporatie, kan behouden na haar studie. Vakken open laten staan ziet ze niet zitten: “Ik zou een nuttige sluiproute kunnen verzinnen, bijvoorbeeld juist extra vakken volgen of een extra stage doen, zodat ik niet voor niks collegegeld betaal.”

Ook voor haar is doorverhuizen na haar studie lastig: “Ik vind dat de verhouding tussen ruimte, kwaliteit en huur in balans moet zijn. Dat ik nu klaarblijkelijk in een luxepositie zit, zegt al genoeg. De huur is vaak veel te hoog voor wat je krijgt.”

Wie is verantwoordelijk?

DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) legt de verantwoordelijkheid bij de universiteiten en hogescholen. De chatservice van de organisatie: “DUO krijgt een inschrijving door van de school, zodat studenten studiefinanciering aan kunnen vragen. Ik neem daarom aan dat de opleiding de controle doet.” Maar volgens universiteiten en hogescholen is dit niet te doen vanwege het hoge aantal studenten.

Studentenwoningencorporatie SSH ziet het als fraude wanneer jongeren onterecht gebruik maken van hun woningen. Communicatiedeskundige Madelon van Gameren van SSH: “We weten dat dit af en toe gebeurt maar hebben geen concrete aantallen.”

De corporatie vindt het belangrijk dat woningen beschikbaar zijn voor de doelgroep waarvoor deze bedoeld zijn en werkt aan een oplossing voor het probleem: “We zijn de mogelijkheden voor een geautomatiseerde controle van de campusclausule aan het onderzoeken. Hierin nemen wij ook de mogelijkheden voor een continue controle mee.”

Vooralsnog blijft een aantal studenten kiezen voor deze sluiproute. Aangezien de huurprijzen almaar stijgen zien zij het als de enige uitweg.

* Echte naam bekend bij de https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png

** Volledige naam bekend bij de https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png

Met medewerking van Caïne Roland


STEUN NIEUW JOURNALISTIEK TALENT

Red Pers werd vijf jaar geleden opgezet door vier jonge en ambitieuze studenten en is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk opleidingsplatform. Het is dé springplank naar een journalistieke carrière.

Wil je ons helpen het medialandschap te vernieuwen door jonge journalisten een stem te geven? Doneer dan nu een flinke kan koffie (€ 5,-), één maandje Zoomen (€ 15,-) of een ander bedrag. Bedankt


lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.