Met verkiezingskoorts de kroeg in

Beeld: Beeld: Lena Folkers

13 maart 2022, 10:00

Auteur: Bas Woonings

Met verkiezingskoorts de kroeg in

Beeld: Beeld: Lena Folkers

13 maart 2022, 10:00

Auteur: Bas Woonings

Op de Utrechtse terrassen zijn, ondanks de oorlog die mensen afleidt van de verkiezingen, toch nog happige kiezers te vinden. Welke overwegingen spelen mee in hun stemkeuze komende week?

Terras Villa Orloff, toevluchtsoord na een lange werkdag

De zon schijnt en het terras stroomt in rap tempo vol. Terrasgangers Ward en Luuk weten op tijd een plek te bemachtigen op een populair terras tegenover de Stadsschouwburg. Ze kennen elkaar uit de jaarclub van hun studentenvereniging en proosten alvast op het weekend na een week hard werken. Daarna gaan ze eten bij een gemeenschappelijke vriend. “Ik ben er nog niet over uit wat ik ga stemmen op 16 maart. Ik heb op dit moment nog geen partij op het oog waar ik mij echt thuis bij voel,” zegt Ward (25) terwijl hij een slok van z’n alcoholvrije biertje neemt. Ward woont in Utrecht en werkt als online-hypotheek adviseur. “Ik heb gezien dat er een partij Student&Starter is, die klinkt interessant. Maar ik heb mij er eerlijk gezegd nog te weinig in verdiept.”

Hij vertelt waarom hij nog niet zoveel met de verkiezingen bezig is: “Het stemmen is natuurlijk belangrijk, maar m’n hoofd zit toch meer bij de situatie in Oekraïne. Dat zal volgende week wel minder worden als de verkiezingen dichterbij komen.” Zelf stemt Ward pas sinds een jaar of drie. “Ik vind het schandalig dat ik niet altijd heb gestemd. Het is een van de belangrijkste rechten die je krijgt. Iedereen heeft een mogelijkheid om mee te beslissen, je moet je stem laten gelden.” Vroeger stemde hij rechts, maar hij wil het nu toch over een andere boeg gooien. Thema’s waar hij zich zorgen over maakt zijn de woningmarkt en het leenstelsel. “Het is toch ongelofelijk dat de regering eerst belooft dat ze niet naar een studieschuld kijken bij het aanvragen van een hypotheek en nu weer wel! We worden afgescheept met een magere compensatie van duizend euro.”

Wij hebben als starters geen kans op de woningmarkt

Hij schudt zijn hoofd en zegt: “Mensen moeten meer gelijke kansen krijgen.” Op zijn werk ziet hij dagelijks grote verschillen tussen generaties en een toename van ongelijkheid. “Ik kom mensen tegen die vijf jaar geleden een huis hebben gekocht dat nu een gigantische overwaarde heeft. Dit bedrag hebben ze vaak in die jaren nog niet eens met hun eigen inkomen verdiend. Hierdoor hebben wij als starters geen kans op de woningmarkt.” Ward ziet daarom ook graag dat de gemeente Utrecht meer starterswoningen gaat bouwen voor zijn generatie. “Bijvoorbeeld woningen waarop alleen mensen uit 1994 en 2004 mogen bieden.”

Luuk (27) beaamt dat, hij woont op dit moment in Amsterdam: “Ik heb al uit mijn hoofd gezet dat ik ooit in Amsterdam een huis kan kopen, daarbuiten denk ik ook niet dat het gaat lukken.” Hij is het met zijn vriend Ward eens op dit gebied. “Het is toch absurd dat je geen huis kan kopen als je een modaal inkomen hebt?”

Ik voel me bij deze verkiezingen meer verbonden met Utrecht dan met Amsterdam

Luuk werkt bij een netbeheerder en heeft zijn hele leven lang in Utrecht gewoond. Sinds een jaar woont hij in de hoofdstad. Hij voelt zich nog altijd erg verbonden met de stad Utrecht: “Ik merk dat ik mij met deze verkiezing meer verbonden voel met Utrecht dan met Amsterdam. Ik ken de problemen die in Utrecht spelen en de plekken waar de discussies overgaan.” Hij geeft als voorbeeld de discussie bij Amelisweerd over het verbreden van de snelweg. “Maar ik heb niet echt een idee welke problemen spelen in het stadsdeel van Amsterdam waar ik woon.”

Luuk merkt op dat hij ook niet zoveel verandering ziet de afgelopen jaren. Toch is hij wel betrokken bij de lokale politiek. Leefbaarheid en duurzaamheid zijn naast wonen belangrijke thema’s voor Luuk. Hij ziet graag minder auto’s in het centrum van Amsterdam. Hoewel hij geen hoge verkiezingskoorts heeft gaat hij sowieso stemmen. Op dezelfde partij als bij de landelijke verkiezingen: D66.

Parkcafé, oase van rust in de chique buurt van Utrecht

Aan de rand van het Wilhelminapark in Utrecht ligt het Parkcafé. Op deze zondag zitten er al een paar studenten op een dekentje in het park te genieten van de eerste voorjaarsstralen. De Wilhelminaparkbuurt in Utrecht-Oost is een van de welvarendste wijken van de stad. Centraal ligt het park met daaromheen grote herenhuizen. De prijs voor een koopwoning in deze buurt ligt al snel rond de miljoen euro en de mensen worden hier gemiddeld tien jaar ouder dan bewoners van de aangrenzende wijk die een kilometer verderop ligt. In de Wilhelminaparkbuurt wonen advocaten, notarissen, artsen, kortom: de hoogopgeleide bevolking van Utrecht. Hoe leven de gemeenteraadsverkiezingen hier? En over welke lokale problematiek maken ze zich hier zorgen? Op het terras van het Parkcafé zitten René (54) en Florien (51), ze komen hier al jaren en wonen al ruim twintig jaar in deze buurt. René is advocaat en Florien is psychologe. Samen hebben ze twee kinderen.

Onze dochter mag voor het eerst stemmen, ze is er druk mee bezig

“De verkiezingen leven bij ons in huis nog niet echt, dat komt doordat er op dit moment in de wereld grotere problemen spelen,” zegt René. “Onze dochter mag dit jaar wel voor het eerst stemmen, dus die is er druk mee bezig,” aldus Florien. Samen hebben ze een kieswijzer ingevuld. Zelf weten ze al waar ze op gaan stemmen: GroenLinks. Florien: “Vorige keer heb ik op D66 gestemd, maar ik stem op landelijk niveau toch vaak anders.” René stemt al jaren trouw op GroenLinks. “GroenLinks wethouder Lot van Hooijdonk is echt mijn heldin, ze heeft de stad beter gemaakt, vooral op het gebied van mobiliteit en leefbaarheid. Ik geloof dat er het vorig jaar zelfs geen verkeersdoden waren in de bebouwde kom van de stad Utrecht. Het stationsgebied is in de afgelopen jaren ontzettend opgeknapt en de hele stad is fietsvriendelijk gemaakt.”

Florien erkent dat de stad er steeds mooier uit ziet, maar ziet ook verbeterpunten. Nog vier jaar een groen college zou volgens haar de stad verder vooruit helpen. “De gemeenteraadsverkiezingen zijn belangrijk voor het verbeteren van je leefomgeving. Het volgende college moet omkijken naar kwetsbare groepen en zorgen voor een stad die cultureel blijft bloeien en leefbaar blijft voor iedereen.”


STEUN NIEUW JOURNALISTIEK TALENT

Red Pers werd vijf jaar geleden opgezet door vier jonge en ambitieuze studenten en is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk opleidingsplatform. Het is dé springplank naar een journalistieke carrière.

Wil je ons helpen het medialandschap te vernieuwen door jonge journalisten een stem te geven? Doneer dan nu een flinke kan koffie (€ 5,-), één maandje Zoomen (€ 15,-) of een ander bedrag. Bedankt


lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.