Geen woonruimte voor de internationale student

6 februari 2022, 11:00

Auteur: Lena Folkers

Geen woonruimte voor de internationale student

6 februari 2022, 11:00

Auteur: Lena Folkers

Sinds 2015 is het aantal internationale studenten in Nederland meer dan verdubbeld volgens cijfers van de Universiteiten van Nederland (UVN). Dankzij het woningtekort komt een deel van hen niet of nauwelijks aan een woonruimte.

In september organiseerde VU student Salma Bel Lahdab (23) een protest om aandacht te krijgen voor de nijpende woonsituatie van internationale studenten in Amsterdam. Het protest was onder andere kritisch naar de universiteiten, die volgens haar te weinig doen aan het probleem. Zo wordt de internationale student niet altijd gelijk behandeld.

Een voorbeeld is de kamers die door de VU worden aangeboden op Campus Uilenstede. Internationale studenten mogen er alleen het eerste jaar verblijven terwijl Nederlandse studenten de mogelijkheid krijgen om er de gehele studieduur te wonen. “Een groot nadeel voor internationale studenten,” benadrukt Bel Lahdab. “Prima voor éénjarige masterstudenten. Maar niet eerlijk voor bachelorstudenten die vervolgens zonder woning komen te zitten terwijl ze nog twee jaar moeten.”

Een kamer vinden buiten de campus is erg lastig. Zo zijn de termen ‘no internationals’ en ‘only Dutch speaking’ niet ongebruikelijk in advertenties. Sommige studenten kiezen er daarom voor om buiten Amsterdam te wonen. Dat is volgens Bel Lahdab voor veel studenten echter geen optie: “Omdat ze meestal geen recht hebben op een studenten OV-chipkaart is het reizen naar de universiteit erg duur.”

Beeld: Lena Folkers
Beeld: Lena Folkers

Rebekah Lamb (22) uit de VS zit in haar tweede jaar van de studie Culturele Antropologie. Het eerste jaar van haar studie kon ze terecht op de Uilenstede campus. Al was het verkrijgen van de kamer niet vanzelfsprekend: “Ik heb om vier uur ‘s nachts de wekker moeten zetten om op de kamers te reageren. Binnen twee minuten waren ze vergeven.” Ze had nog het geluk dat iemand haar vooraf voor de situatie had gewaarschuwd waardoor ze voorbereid was.

Na dat jaar lukte het haar niet om een nieuwe kamer te vinden en sindsdien woont ze noodgedwongen in een hotel. Aangezien je niet voor een langere tijd in een hotel mag verblijven doet ze aan ‘hotelhopping’, ze verhuist van hotel naar hotel. In april moet ze het huidige hotel verlaten en dat brengt veel stress met zich mee: “Als het me niet lukt een nieuwe kamer te vinden, zie ik geen andere optie dan te stoppen met mijn studie.”

Beeld: Lena Folkers
Beeld: Lena Folkers

Pamela Pio (19) uit Zambia was de huisgenoot van Lamb op de campus, en woont nu in hetzelfde hotel. Ze kwam naar Amsterdam voor de studie Mechanical Engineering en was niet op de hoogte van de ernst van het woningtekort: “Als ik van tevoren had geweten van de situatie in Amsterdam, was ik niet gekomen. Het telkens moeten zoeken naar een kamer en ondertussen mijn studie bijhouden geeft erg veel stress.”

Vanwege de schamele vierkante meters van de hotelkamers, betalen Pio en Lamb een gedeelde extra 88 euro per maand voor een opslagruimte waardoor de kosten hoog oplopen.

Beeld: Lena Folkers
Beeld: Lena Folkers

Tweedejaars filosofiestudent Michael* (20) uit Duitsland woont sinds 2020 in Amsterdam en verhuist binnenkort naar zijn vijfde woning. Alhoewel hij nu onderhuurt, had hij in het begin het geluk dat hij een kamer vond voor onbepaalde tijd. De huisbaas had echter andere plannen voor de woning en dus werd hij zomaar op straat gezet.

Ondanks dat dit tegen de wet ingaat voelde Michael zich machteloos in een land waar hij de taal niet spreekt. De borg heeft hij nooit teruggekregen nadat de huisbaas beweringen verzon over schade aan de woonruimte. Omdat hij het eerste jaar ergens anders heeft gewoond, maakt hij geen kans meer op een kamer op Campus Uilenstede omdat deze alleen bestemd zijn voor eerstejaarsstudenten.

Hij zou een kamer kunnen krijgen via Stichting DUWO (wooncorporatie van onder andere studentenkamers) dat een deel van de kamers op Campus Uilenstede beheert. Helaas werken zij met inschrijftijd, dus Michael moet als internationale student opboksen tegen Nederlanders die al jaren staan ingeschreven. Inmiddels begint hij te twijfelen of alle stress en de stijgende kosten het studeren wel waard zijn.

Echte verbeteringen laten nog op zich wachten

Joep van Dijk (21) van de SRVU (studentenvakbond Vrije Universiteit) is bezig om de kwestie meer onder de aandacht van de VU te brengen. Volgens hem is het probleem erg gefragmenteerd: “Doordat sommige studenten geen mogelijkheid hebben tot inschrijving bij de gemeente of in hotelkamers wonen, is er geen duidelijk overzicht van de woonsituaties van veel studenten.”

Van Dijk was ook betrokken bij het woonprotest van Bel Lahdab en volgens hem is er sindsdien wel het een en ander verbeterd. Zo zijn er meer betaalbare (korte termijn) voorzieningen gekomen. Nu is hij hard bezig om de informatievoorzieningen te verbeteren zodat studenten vooraf beter weten wat ze hier kunnen verwachten. Daarnaast zijn er plannen voor de bouw van meer woningen op de campus.

Helaas dreigt het plan in het water te vallen. Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport mogen de woningen niet gebouwd worden vanwege het nabijgelegen Schiphol. De geluidsoverlast zou de veiligheid en gezondheid van de bewoners in gevaar brengen. Het is nog niet duidelijk of het plan voorgoed van de baan is. Of de woonsituatie van de internationale student snel zal verbeteren, blijft dus nog de vraag.

*De achternaam van Michael is bekend bij de https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png

Met medewerking van Caine Roland


STEUN NIEUW JOURNALISTIEK TALENT

Red Pers werd vijf jaar geleden opgezet door vier jonge en ambitieuze studenten en is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk opleidingsplatform. Het is dé springplank naar een journalistieke carrière.

Wil je ons helpen het medialandschap te vernieuwen door jonge journalisten een stem te geven? Doneer dan nu een flinke kan koffie (€ 5,-), één maandje Zoomen (€ 15,-) of een ander bedrag. Bedankt


lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.