Wat staat er op dat protestbord?

Beeld: Foto: Lena Folkers

13 november 2021, 12:00

Auteur: Lena Folkers

Wat staat er op dat protestbord?

Beeld: Foto: Lena Folkers

13 november 2021, 12:00

Auteur: Lena Folkers

Aan protestborden geen gebrek tijdens de recente klimaatmars in Amsterdam. Redacteur Lena Folkers zoomde met een aantal demonstranten in op de betekenis van hun borden. ‘Misschien brengen we nu overlast en rumoer met dit protest, maar wel met een belangrijke reden.’

Zo’n veertigduizend mensen kwamen zaterdag 6 november bijeen tijdens de klimaatmars in Amsterdam, terwijl in Glasgow de klimaattop in volle gang was. Voor veel mensen reden om een protestbord te maken, om zo hun mening over het klimaat te uiten tijdens de demonstratie. Een aantal jongeren vertellen over de betekenis van hun bord en wat er volgens hen moet veranderen.

Judith Meurs (18)

“Misschien brengen we nu overlast en rumoer met dit protest, maar wel met een belangrijke reden: we zijn in Nederland nog keihard aan het uitstoten. Dat besef is er bij het kabinet te weinig. Het statement van Rutte over ‘action’ vind ik maar slap en hypocriet. Al tien jaar zegt hij dat we er iets aan gaan doen. Zelf doe ik er alles aan om duurzaam te zijn. Maar ze kunnen het niet alleen op de consument gooien. Het systeem is verkeerd, daar moet de overheid iets aan veranderen.”

Foto: Lena Folkers

Job Kluck (24)

“Actie, actie, actie, zegt Rutte, maar misschien moet hij eerst maar zelf in actie komen! Telkens worden de plannen weer uitgesteld. De overheid moet echt veel meer doen. Weliswaar vind ik de CO2-belasting een goed begin, maar deze wet kan veel strenger. Daarnaast moet er iets gedaan worden aan de ongelijkheid: de rijkste één procent stoot evenveel uit als de armste vijftig procent. De rijken moeten echt iets anders gaan doen.”

Foto: Lena Folkers

Bart Konings (17) en Roos Breukel (18)

“Eigenlijk zouden we nu moeten leren voor tentamens van volgende week. Toch kiezen we ervoor om hier te zijn, omdat we vinden dat opkomen voor het klimaat belangrijker is dan een goed cijfer. Wij vinden het maar loze beloftes vanuit de klimaattop. Er moeten veel grotere stappen gemaakt worden door de overheid om bijvoorbeeld goed gedrag bij de consument te stimuleren. Zoals het nu gaat, gaan we de klimaatdoelen nooit halen.”

Foto: Lena Folkers

Charlie (28) en Robbie (27)

“Uiteindelijk zal de opwarming van de aarde voor meer honger zorgen. Door de voedselindustrie te veranderen kan dit worden voorkomen. Bij onze studie biologisch-dynamische landbouw aan de Warmonderhof in Dronten leren we daarom op een duurzame manier te boeren: voedsel maken om te delen en niet alleen om geld te verdienen. In Nederland is veel voedsel nu nog voor de export, terwijl het beter zou zijn om meer lokaal te werken.”

Foto: Lena Folkers

Yvette Maussart (28)

“Ik wil graag dat grote bedrijven beter gaan nadenken over hun investeringen en waar deze invloed op hebben. En dat het niet alleen maar gaat om geld verdienen. Nu is de economie gericht op groei maar we moeten naar een circulaire economie toe. Er is een ander gedachtegoed nodig. Daarom is het zo mooi dat iedereen hier is”.

Foto: Lena Folkers

Met medewerking van Wessel Wierda.


lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.