Wie gaan er voor goud in Tokio?

Beeld: Beeld: Alex Smith (Unsplash)

23 juli 2021, 13:00

Auteur: Joep van Meyel

Wie gaan er voor goud in Tokio?

Beeld: Beeld: Alex Smith (Unsplash)

23 juli 2021, 13:00

Auteur: Joep van Meyel

Vrijdag 23 juli gaan de Olympische Spelen in Tokyo van start. Nederland bracht door de jaren heen al veel medaillewinnaars voort, maar voor welke atleten moeten we deze Spelen absoluut wakker blijven? Sportredacteur Joep van Meyel voert ons langs drie opvallende Nederlanders in Tokio.

Lukt het Femke Bol ook tegen de Amerikanen?

Carrières die een vogelvlucht nemen is een veelgehoord cliché binnen de topsport. Toch lijken dit de enige woorden die gepast zijn als we het hebben over de prestaties van Femke Bol. De pas 21-jarige hordenloopster wist in aanloop naar de Olympische Spelen maar liefst drie Diamond League wedstrijden achter elkaar te winnen; in Florence, Oslo en Stockholm. 

Vooral met haar overwinning in Stockholm heeft Bol zichzelf tot serieuze kanshebber op een medaille gebombardeerd. Met een tijd van 52,37 seconden verbeterde ze ruim haar eigen Nederlandse record en is ze de op vier na snelste vrouw ooit op de 400 meter horden. 

Ondanks de prachtige resultaten moet er een kleine kanttekening bij de prestaties van Bol worden geplaatst; de Amerikanen deden niet mee met de Diamond League. En laten die nou net in de vorm van Sydney McLaughlin en Delilah Muhammad twee pijlsnelle dames in de gelederen hebben. Muhammad won goud op de Spelen van Rio in 2016 en was van 2019 tot 2021 wereldrecordhoudster op de 400 meter horden, totdat McLaughlin dit record op 27 juni van haar afpakte. Met een tijd van 51,90 seconden werd zij de eerste vrouw ooit die onder de 52 seconden liep. 

Bol is dus gewaarschuwd, maar als ze zich op kan trekken aan de Amerikanen, behoort het behalen van edelmetaal tot de serieuze mogelijkheden. 

In de geest van Geesink

In 1964 werd judo toegevoegd aan het programma van de Olympische Spelen. Dit gebeurde om het gastland, judoland Japan, tegemoet te komen. Uiteraard zou Japan in alle jeugdcategorieën goud pakken, toch? Nou, toch niet. In drie van de vier categorieën mocht inderdaad een Japanner de hoogste trede van het podium beklimmen, maar in de vrije klasse gebeurde er iets dat niemand voor mogelijk had gehouden. 

Zoals verwacht stond er een Japanner in de finale, maar ditmaal moest het gastland het onderspit delven. Wie was het gelukt om Japan in eigen huis van een gouden medaille in de judosport af te houden? Anton Geesink uit Utrecht. Niet alleen de overwinning zelf was geweldig, ook de manier waarop. Na het eindsignaal renden zijn trainers in extase richting de mat, maar Geesink hield ze tegen, uit respect voor zijn tegenstander. Een groots gebaar waarna het Japanse publiek Geesink in hun hart sloot.

55 jaar later vond er een soortgelijk scenario plaats, toen judoka Noël van ‘t End in augustus 2019 wereldkampioen werd. Ook in Japan, ook in Tokyo en ook tegen een Japanner in de finale. ‘Wat zou het mooi zijn als ik Geesink hier na kan doen,’ zei Van ‘t End destijds. En zo geschiedde. 

Onlangs sloeg Van ‘t End op Olympic Day het eerste exemplaar van de Anton Geesink-herdenkingsmunt. De munt staat symbool voor het respect dat Anton Geesink na het winnen van de gouden medaille afdwong. Wat zou het nu mooi zijn als Van ‘t End, gesterkt door Geesink, zich onsterfelijk maakt door na het wereldkampioenschap ook Olympisch goud in Japan te winnen. 

Zussen thuis, rivalen op de BMX-baan

BMX’ers Laura en Merel Smulders zijn een van de vele zussenparen die afreizen naar Tokyo. Maar gezellig zal het niet altijd zijn. De zusjes Smulders zijn naast zussen namelijk ook elkaars directe concurrent voor goud, en dat went nooit. 

Laura, de oudste van het stel, behoort al enkele jaren tot de beste vrouwen op de BMX. Ze won brons op de Olympische Spelen van Londen in 2012, viel van haar fiets in Rio 2016, maar heeft ook al meerdere Europese- en Wereldkampioenschappen op haar naam staan. Haar meest recente wereldtitel stamt uit 2018, waar ze het podium deelde met haar jongere zusje Merel, die tweede werd.

De vorige twee Olympische Spelen zat Merel nog op de tribune om haar oudere zus aan te moedigen. Toen wist ze: ik wil dit ook. In Tokyo is het eindelijk zo ver. Lukt het de zusjes Smulders om in Tokyo wederom samen op het podium te staan? En is het dan de ervaring die wint, of zegeviert de jeugdige onstuimigheid? Het zal hoe dan ook interessant worden om te zien hoe de zussen elkaar de gouden medaille proberen te ontnemen.

Speelschema

Femke Bol
Leeftijd: 21
Discipline: 400m horden

Wedstrijdschema:
1e ronde: za 31 juli 2.00 – 5.00 uur
Halve finales: ma. 2 aug. 12:00 – 15:00 uur
Finale: Datum en tijd: wo. 4 aug. 2:00 – 5:25 uur

Noël van ‘t End
Leeftijd: 30
Discipline: Judo

Wedstrijdschema
Voorrondes en kwartfinales: wo 28 juli 04.00 uur
Have finales en finale: wo 28 juli 10.00 uur

Laura Smulders
Leeftijd: 27 jaar
Discipline: BMX

Merel Smulders 
Leeftijd: 23 jaar
Discipline: BMX

Wedstrijdschema
Kwartfinales: do 29 juli 3:00 – 5:00 uur
Halve finales en finale: vr 30 juli 3:00 – 5:20 uur

Met medewerking van Jan Tourkov.


lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.